USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

04 Ağustos 2020 09:59

Spor mu? E-Spor mu?

Dünya yeni bir sporun varlığını kabul etmeye başladı. Biz ise henüz yeni yeni bu eğlencenin ucundan tutmaya başladık. İlk oyun konsolu 1972 yılında satışa çıktı, bilgisayar oyunları 80’li yıllarda hayatımıza girmeye başladı. Oyunlar dünyamızı değiştirmeye başladı. 2000’ler ise yeni bir kültürün oluşmasına tanıklık etti: E-Spor. Biz de bu ay sizin için spor ve e-sporun karşılaştırmasını yaptık

Spor mu? E-Spor mu?

İrem Sertbaş / [email protected]

E-spor; yeraltı bir kültürden doğarak bugün milyarlarca değere sahip ana akım bir sektöre dönüştü. E-sporun, kendinden önce gelen 'geleneksel spor' ile karşılaştırılması pek de şaşırtıcı değil.

EŞİT BİR OYUN ALANI VAR MI?

Farklı kökenleri, büyüme yörüngeleri ve görüntüleme ortamları, bu ikiliyi karşılaştırırken zorluk çıkarsa da e-spor oyun geliştiricileri ve pazarlamacıları, ‘geleneksel’ sporlarla aynı seyirciler için yarışıyor. Peki, e-spor gerçekten ‘geleneksel’ sporların tahtını sallıyor mu?

E-SPOR NEDİR?

Elektronik sporlar ve elektronik sistemler aracılığıyla genellikle profesyonel video oyunları tarafından kolaylaştırılan bir rekabet biçimi...

E-SPORUN DEĞERİ NEDİR?

Bir bütün olarak e-spor, büyük liglerle rekabet etmeye başlıyor.

E-SPORUN GELECEĞİ

2019 yılında dünya çapında e-sporun bilincinde olan kişi sayısı 1.8 milyardı. Bu sayı 2020’de, 2 milyara ulaşacak. Çin, 530.4 milyon bilinçli insanla bu sayıya en fazla katkıda bulunacak ülke/pazar olmaya devam edecek.

Dünya çapında en yüksek hasılat yapan e-spor gelir akışı; 2019’da 543.5 milyon dolardan 2020’de 636.9 milyon dolar üretmeyi hedefleyen sponsorluklar tarafından sağlanacak.

E-spor müsabakalarının yayınlanmasından sağlanan gelir, 2020’de 18.2 milyon dolara ulaşacak. 2023’te ise 31.6 milyon dolara ulaşması öngörülüyor.

2020’de forma satışı ve bilet gelirleri, oyun-yayıncı ücretlerinden elde edilecek geliri aşacak. Önümüzdeki dönemde bileşik büyüme oranı (2020-2023) yıllık yüzde 0,5 ile sabitliğini koruyacak. 

Geleneksel spor şirketleri e-spor endüstrisinin potansiyel büyümesinden faydalanıyor.

Spor devi Nike, Çin’de League of Legends Pro Ligi ile dört yıllık bir anlaşma imzaladı. Her takım için kıyafet ve spor ayakkabı temin ediyor. 

Dünya çapındaki çekiciliği, tutkulu hayranları ve milyar dolarlık geliri ile e-spor uçuşa hazır gözüküyor.

EN ÇOK OKUNANLAR