USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

08 Kasım 2019 18:39

Star Rafineri, ihracatıyla da öne çıkıyor

Socar’ın 6.3 milyar dolarlık yatırımla hayata geçirdiği star rafineri, geçtiğimiz yıl törenle açılmıştı. Test çalışmalarının tamamlanmasının ardından 2019 Şubat itibariyle üretime başlayan Star Rafineri’de, üretim kapasitesi de kademeli olarak artış gösteriyor

Star Rafineri, ihracatıyla da öne çıkıyor

SOCAR’ın Türkiye’deki iştiraki STAR Rafineri’nin Genel Müdürü Mesut İlter, ağustos itibariyle rafinerinin tam kapasiteye ulaştığını ifade ediyor. “Bu yıl sonuna kadar 8 milyon ton ham petrol işlemeyi hedefliyoruz. Şu an itibariyle 5.5 milyon ton ham petrol işledik. 2 milyon tonluk ihracat gerçekleştirdik. Beyaz ürün verimliliğimiz dünya standartlarında en yüksek seviyelerde. Yüzde 91,5’in üzerinde verimlilikle çalışıyoruz. Bunun yaklaşık yüzde 79’luk kısmı jet yakıtı, dizel ve reformat dediğimiz ürünlerden oluşuyor. Onun dışında LPG ve nafta üretiyoruz. Petkim, ham maddesinin tamamını mayıs ayından bu yana STAR’dan alıyor” şeklinde konuşuyor.

5 MİLYON TONUN ÜZERİNE ÇIKIYOR

Rafineride öngördüklerinden daha fazla motorin ürettiklerini belirten İlter, “Tam kapasite üretime ulaştığımızda 5 milyon ton motorin üretimi hedefliyorduk. Fakat şu anki performansla yıllık 5.5 milyon tona kadar çıkabileceğiz. Tabii ki bu sistemin yeni oluşundan da kaynaklı. Katalizörler aktivitelerini kaybettikçe verimlilikte düşüş olacaktır” diyor.

İlter, rafinerinin halihazırda 1.6 milyon metreküp olan depolama kapasitesini de 2021’e kadar 2.5 milyon metreküpe çıkarmayı planladıklarını anlatıyor. İlter son olarak, Türkiye’nin yıllık 17 milyar dolarlık petrokimya ithalatı bulunduğunu ifade ederken, Petkim’in Türkiye’nin toplam petrokimya tüketiminin yüzde 20’sini karşıladığını sözlerine ekliyor.

EN ÇOK OKUNANLAR