USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

26 Ağustos 2019 16:41

Sürdürülebilir kent yaşamı akıllı şehirlerle gerçekleşiyor

Son dönemin en fazla işitilen kavramların başında akıllı şehirler geliyor. Çıkış noktası sürdürülebilirlik olan ve elde edilen verilerin anlamlı bir hale gelmesiyle anlam kazanan akıllı şehirler, kent sakinlerine daha nitelikli bir hayat sunmayı amaçlıyor

Sürdürülebilir kent yaşamı akıllı şehirlerle gerçekleşiyor

Birleşmiş Milletler’in tahminine göre dünya nüfusunun 2050’ye kadar 9 milyara ulaşacağı ve nüfusun üçte ikisinin şehirlerde yaşayacağı öngörülüyor. Bugün dünyada halihazırda 29 megakent bulunuyor ve bu rakam günden güne artıyor. Bu doğrultuda, yeni yerleşim alanları ve altyapı ihtiyacı da katlanarak büyüyor. Tam da bu noktada karşımıza akıllı şehir kavramı çıkıyor. Akıllı şehirler, bünyesinde barındırdığı sakinlerine daha nitelikli bir hayat sunarken; bu kavramın çıkış noktası olarak kaynakların verimli kullanılabilmesi, yani sürdürülebilirlik vurgusu işaret ediliyor. Akıllı şehir kavramındaki ‘akıllı’ sıfatını hak edebilmek için de gelen verilerin işlenmesi büyük önem taşıyor.

SADECE BİR TEKNOLOJİ MESELESİ DEĞİL

Akıllı şehir aslında, sürdürülebilir mekanizmalar oluşturarak vatandaşların yaşam kalitesini artırmayı hedefleyen bir kavram. Bu bakımdan akıllı şehir meselesi sadece teknolojik bir konu olarak görülmek yerine farklı ekonomik, insani veya yasal unsurların da içinde olduğu bir kavram olarak değerlendirilmeli. Akıllı şehir girişiminin ana amacı ise şehirlerin sürdürülebilirliğini garanti altına almak, sosyal aktiviteleri artırarak hayat şartlarını kolaylaştırmak ve maksimum enerji etkinliğini sağlamak. Akıllı şehir; yaşanabilir şehir, sürdürülebilir şehir, bağlı şehir, dijital şehir vb. kavramlara bütüncül bir bakış açısı katarak şehirde yaşayan insanların ihtiyaçlarına uçtan uca çözümler sunması ile merkezi ve yerel yönetimler tarafından da benimsenmesiyle günümüzde kendine yer buluyor.

IoT KAYNAKLARI VERİMLİ HALE GETİRİYOR

Nesnelerin interneti (IoT) ile her nesne internete bağlanarak data üretmeye başladı. Oluşan bu datanın yapay zeka programları aracılığıyla anlamlı hale getirilmesi ile geleneksel ürün ve servisler hızla dijitalleşiyor. Sonuç olarak da günlük şehir hayatı kolaylaşmaya başlıyor, kaynaklar daha verimli kullanılıyor. IoT kavramı kapsamında çeşitli sensörlerin aracılığı ile şehrin verilerinin depolandığını dile getiren E-Kent Genel Müdürü Ceyhun Kazancı, kendilerinin de şehir içi toplu taşıma araçlarının konumu, araç bazında taşınan yolcu sayısı, durak özelindeki yolcuların demografik bilgileri ve trafik yoğunluğu gibi birçok veriden yararlandıklarını ifade ediyor. “Eldeki bu verileri işleyerek anlamlı hale getiriyor, bu bilgiler doğrultusunda toplumun problemlerine çözüm üretmeye çalışıyoruz.

E-Kent olarak akıllı durak, akıllı ulaşım, mobil uygulamalar, akıllı ödeme sistemleri, akıllı stadyum, akıllı belediye çözümleri sunuyoruz. Akıllı şehirler konusunda kendimizi günden güne geliştirmeye odaklanıyoruz” diyen Kazancı, şehir ulaşım planlamasının daha doğru yapılabilmesi ve kaynakların daha iyi yönetilebilmesi için gereken bilgi ihtiyacı, depolardan alınarak işlenmiş ve anlamlandırılmış veriden sağlanabileceğini belirtiyor.

YENİ PROTOKOLLER GÜNDEMDE

Proline Akıllı Şehir Danışmanı Beril Kırcı, güvenli ve akıllı şehirler çerçevesinde Türkiye’deki şehirleri incelediklerinde; her şehrin ulaşım için ulaşım kart, trafik için sinyalizasyon veya trafik yoğunluğu, güvenlik için kimlik kartı, pasaport, biyometri, belediyecilik için akıllı duraklar ya da çöp toplamanın optimize edilmesi gibi çözüm ve hizmetlerini tespit ettiklerini söylüyor. Kırcı, “Sürdürülebilirlik, enerji, sağlık, çevre, istihdam, dezavantajlı grupların şehirde yaşamlarının kolaylaştırılması, girişimcilik altyapısının kuvvetlendirilerek şehirde istihdam ve refahın artırılması gibi başlıkların da içinde bulunduğu geniş bir yelpazede çözümler sunabilmek için şehir yönetimi ile yakın çalışmalar yürütüyoruz” şeklinde konuşuyor.  Yine 5G, LoRa, NB-IoT gibi yeni iletişim protokollerinin hayata geçmeye başlaması, sensör teknolojilerinde meydana gelen gelişmeler, şehirlerde uygulanması amacıyla inovatif teknolojiler sunan girişimcilerin sayısında görülen artış da Kırcı’ya göre akıllı şehirler alanında önümüzdeki dönemde daha da çok bahsedileceği konuların başında gelecek.

EN ÇOK OKUNANLAR