USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

17 Temmuz 2019 16:13

Teknoloji havalanıyor

Teknoloji hayatımızın her alanında Yolcular artık, uçuş deneyimlerinde de teknolojinin elini hissetmek istiyor. Havalimanları ve havayolları, yeni teknolojilerin peşine düşüyor. İşte, Future Travel Experience’ın, hava taşımacılığı endüstrisinin 2019 yılında takip etmesi için belirlediği 8 trend...

Teknoloji havalanıyor

BİYOMETRİK TEKNOLOJİLER

Günümüzde, biyometrik teknolojiler çeşitli havayolları ve havalimanları tarafından kullanılmaya başlandı. Yüz, parmak izi ve retina haritası tanıma sistemleriyle birlikte kullanıldığında her bir insanı neredeyse tamamen ayrı bir kimlik olarak tanımlayabilen biyometrik sistemlerin havalimanlarında kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Örneğin, Atina Uluslararası Havalimanı’nda yolcular yüz tanıma sistemi sayesinde bilet veya kimlik göstermeden uçağa binebilecek. Dünyanın en iyi havalimanı olarak gösterilen Changi Havalimanı, Londra Havalimanı, Hong Kong Uluslararası Havalimanı ve İstanbul Havalimanı da biyometrik teknolojilerle ilgili çalışmalar yürütüyor. Yolcu deneyimini yeniden şekillendirecek bu teknolojiler sayesinde yolcuların terminal içerisinde harcadıkları sürenin, üçte bir oranında kısalabileceği belirtiliyor

BLOCKCHAIN

Ulaşım bilgi teknolojileri şirketi SITA’nın 2018 Hava Ulaşımı Bilgi Teknolojileri Raporu’na göre, havalimanlarının yüzde 34’ü, 2021’e kadar blockchain Ar-Ge programlarına yatırım yapmayı planlıyor. Havaalanlarının blockchain’e yönelmesinin en önemli nedeni ise yolcuların kimliklerini saptama süreçlerini geliştirmek ve böylece güvenlik kontrol noktalarının sayısını düşürmek. 

ROBOTİK VE OTONOM ARAÇLAR

Robotlar, havalimanı terminallerinde yaygınlaşmaya başlıyor. Asya havalimanları, robot yardımcılar konusunda öncü olurken yapay zeka ve makine öğrenmesi ile becerileri artan robotlar, yolculara uygun bilgilendirmeleri yapabiliyor. Geçtiğimiz yıl, Münih Havalimanı, Lufthansa Havayolları ile iş birliği yaparak, Softbank Robotics tarafından geliştirilen Josie Pepper isimli insansı robotu kullanmaya başladı. Havalimanı rehber robotları ve bagaj robotları, bu yıl içerisinde havalimanlarının yolcularla bağını artırmak için daha çok kullanılacak bir trend olarak ön plana çıkıyor.

UÇAKTA BAĞLILIK

Birçok havayolu şirketi uçakta internet hizmeti vermenin olumlu finansal etkileri olduğunu fark etmeye başlıyor. 2018 yılında, Routehappy tarafından yayınlanan Wi-Fi Raporu, global alanda 82 havayolu şirketinin, yolcularına Wi-Fi hizmeti sunduğunu gösteriyor. Online hayata adapte olan yolcular artık kullandıkları havalimanlarının ve havayollarının da kendilerine online olma imkanı sunmasını bekliyor.

SESLİ TEKNOLOJİ

Amazon Echo, Google Home ve Apple Siri’yle hayatımıza giren ses tanıma teknolojileri, uçuş tecrübelerini de kökünden değiştiriyor. Kuzey Amerika dışında, Amazon-Alexa ilk defa sesli check-in yapılmasını sağlayan Virgin Australia Havayolları oldu. 2018 yılında Londra Heathrow Havalimanı da Amazon- Alexa iş birliği ile yolcularıyla canlı uçuş bilgilerini paylaşmaya başladı. Önümüzdeki dönemde ses tanıma teknolojileri sayesinde evden uçağın kapısına kadar yaşanacak uçuş deneyiminin çok daha pürüzsüz ve etkileyici olacağı düşünülüyor. 

SÜRÜKLEYİCİ DENEYİMLER

Oculus, Google VR ve PlayStation VR gibi teknolojilerle sanal gerçekliğe alışan tüketiciler, havayolları ve havalimanlarında da sanal gerçeklikle buluşuyor.  Geçtiğimiz yıl Infligh VR, yol tutmasını engellemek için ilk sanal gerçeklik eğlence çözümünü hayata geçirdi. Bu teknolojiyi Iberia Havayolları, Madrid Havalimanı’ndaki Premium Lounge’larında ve seçili uçuşlarında denedi. Etihad ve Emirates de sanal gerçeklik teknolojilerini deneyen havayolları şirketleri arasında yer alıyor. Böylece; hem uçak içinde hem de terminaller de yeni bir eğlence anlayışı başlıyor.

YAPAY ZEKA

Birçok havayolu şirketi ve havalimanı, şimdiden yapay zeka bazlı ürünlerin kullanımına başladı bile! Akla gelen en güncel soru ise şu: Peki, yapay zeka müşteri hizmetlerinde ve etkinliği artırmada nasıl bir devrim yaratabilir? Uzmanların bu konudaki görüşü ise çok kısa zamanda havayolu ve havalimanı arasında geçen bütün yolcu deneyimi süreçlerinde, yapay zekanın her alanda daha da etkili olacağı yönünde... 

SİBER GÜVENLİK

Hava yolculuklarının giderek dijitalleşmesi, siber güvenliğin önemini artırıyor. 2017 yılında, SITA ve Airbus, havalimanlarını ve havayollarını siber güvenlik konusunda bilinçlendirmek adına Güvenlik Operasyonları Merkezi’ni (SOC) açtı. Hava taşımacılığı endüstrisi, önümüzdeki dönemde bu tehdidin önüne geçmek için daha çok iş birliği yapıyor. 

 

 

EN ÇOK OKUNANLAR