USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

18 Eylül 2020 10:19

"Türkiye’nin finansal rekabetçilikte küresel ölçekte öne çıkması için tasarlanmış bir proje"

Türkiye, finans sektöründeki ağırlığını İstanbul Finans Merkezi (İFM) ile artırmaya hazırlanıyor. Platin olarak biz de Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan ile proje kapsamında öne çıkan başlıkları konuştuk

"Türkiye’nin finansal rekabetçilikte küresel ölçekte öne çıkması için tasarlanmış bir proje"

İrem Sertbaş / [email protected] 

İstanbul Finans Merkezi şu anda hangi aşamada? Hangi ülke modelleri incelendi? İFM’nin ne zaman faaliyete geçeceği öngörülüyor? 

Bütüncül bir yaklaşım ortaya koymak için kamu ve özel sektörden tüm paydaşların katıldığı iki gün süren bir çalıştay gerçekleştirdik ve İFM eylem planını hazırladık. Sonrasında gerekli finansal altyapı için mevzuat çalışmalarına başladık. İFM projesi sadece belli bir fiziki alanda finans kurumlarının kümelendiği bir gayrimenkul projesi değildir; Türkiye’nin kalkınma hamleleri arasında finansal rekabetçilikte küresel ölçekte öne çıkması için tasarlanmış bir projedir. Bu açıdan birçok alanda birincil ve ikincil düzenleme ihtiyacı ortaya çıkıyor. İstanbul’un ve Türkiye’nin tarihsel birikimi, kültürel zenginliği ve dinamik insan kaynağını göz önüne aldığımızda İstanbul’un kendine has bir modeli olması gerektiği sonucuna vardık. Katılım Finansı ve FinTek'in; İFM’nin küresel rekabette öne çıkabileceği alanlar olduğunu düşünüyoruz. İFM kümelenme alanında inşaatların tamamlanması ve 2022 yılı başında taşınmaların başlaması ile bu çalışmalarımızın sonuçlarını alabileceğimizi öngörüyoruz.

“BAZI FİNANS MERKEZLERİ İLE ORTAK ÇALIŞMALAR YÜRÜTMEYİ PLANLIYORUZ”

• İFM, kimler için cazibe merkezi olacak? Hangi tip yatırımlar kabul edilecek? Yabancı yatırımcı/sermaye için ne gibi çalışmalar yapılıyor? 

İFM projesinin amacı, Türkiye’de üretimi/toplumsal kalkınmayı destekleyici, sürdürülebilir ve dünya ile entegre bir finansal altyapıyı desteklemek. Bu finansal altyapı için yapacağımız birtakım mevzuat çalışmaları var ve sene sonuna kadar bu çalışmaların ilk etabını bitireceğiz. Yerli ve yabancı finans kurumlarımız için cazip hale getireceğimiz destek ve teşvik mekanizmaları da düzenlenecek. Yapılacak bu düzenlemelerin büyük bir kısmının bankacılık dışı kesim için olması planlanıyor. Küresel rekabette avantaja sahip olduğumuzu düşündüğümüz, katılım finansı ve FinTek iki önemli sektör olarak değerlendiriliyor. İFM’nin bu alanlarda cazibesini artırmak için, bazı finans merkezleri ile ortak çalışmalar yürütmeyi planlıyoruz. Bu plan dahilinde, uluslararası ortaklıklardan ilki olarak Katar Finans Merkezi (QFC) ile Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi (CBFO) arasında uzun vadeli iş birliğini kapsayan mutabakat zaptı (MoU) imzaladık. Bu anlaşma ile iki finans merkezi, katılım finansı ve sermaye piyasaları başta olmak üzere önemli finansal sektörlerde iş birliği içerisinde olacak. Malezya, Çin ve Singapur gibi önemli finans merkezleri ile de temaslarda bulunduk. Önümüzdeki dönemde bu temaslarımızı yoğunlaştırarak, başka iş birlikleri konusunda da çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

“KÜLTÜREL VE SOSYAL HABİTATI DESTEKLEYİCİ YAPILARIN DA YER ALMASI GÜNDEMİMİZDE”

• Expat’lar ve yatırımcı şirketler için ruhsat, ikamet ve izin gibi koşulların kolaylaştırılması için nasıl düzenlemeler öngörülüyor?

İFM’de çalışacak expat'lar ve beraberlerinde gelecek ailelerine dair çalışma, oturma izni ve yatırımcıların şirket kuruluşları için ihtiyaçları olan tüm kamu hizmeti konularında bürokrasinin azaltılması için tek bir noktadan hizmet alabilecekleri bir yapı kurgulanıyor. İFM kümelenme alanında bulunan kurum, kuruluş ve şirketlerin yaşayacakları finansal uyuşmazlıkların çözümü için de bir tahkim merkezi kurulması yine planlarımız arasında yer alıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR