USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

20 Mart 2019 16:58

Yaşamları güzelleştirmek için yola çıktı

Bugüne kadar 40’ın üzerinde ülke gezen ve 100’ü aşkın şehrin sokaklarında dolaşıp farklı hayatlara ve hayallere tanık olan Dicle Göçmen’in sosyal girişimcilik öyküsü pek çok kişiye ilham verecek bir potansiyele sahip. Çocukluğundan bu yana hep çok yönlü olmaya özen gösteren ve kendini farklı alanlarda geliştiren Göçmen; lise hayatının basketbol antrenmanları, tiyatro provaları, farklı gönüllülük projeleri ve piyano dersleri ile iç içe geçtiğini söylüyor

Yaşamları güzelleştirmek için yola çıktı

Bahar Akgün / [email protected]

Üsküdar Amerikan Lisesi’nden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi’nde İngilizce İşletme okuyan Göçmen’in master tercihi de dinamik kişiliğini açıkça yansıtıyor. Hindistan’daki Swami Vivekananda Üniversitesi’nin Türkiye ayağı olan İstanbul Yoga Merkezi’nde master’a başlayan Göçmen, ‘engelliler ve yoga’ alanında uzmanlaşmayı tercih ettiğini vurguluyor. Engelli çocuklarla, rehabilitasyon merkezlerinde yoga çalışmaları yapan Göçmen; birlikte çalıştığı her çocuğun, kendisine yogayı adeta baştan keşfettirdiğini dile getiriyor.

KURUMSAL HAYATTAN ALDIĞI GÜCÜ, SOSYAL GİRİŞİMCİLİK PROJELERİNE YANSITIYOR

İş hayatına Deloitte Türkiye’de başlayan Dicle Göçmen, bir yıl denetmenlik yaptıktan sonra bu görevin karakteriyle örtüşmediğini anlayınca, sosyal iletişim gücünü çok daha efektif bir şekilde kullanabileceği bilişim sektörüne yöneldi. HP Türkiye’de pazarlama ve satış görevlerinde bulunduktan sonra Oracle Türkiye’ye geçen Göçmen, burada kazandığı satış deneyiminin ardından 2 yıl önce Oracle’ın Dubai merkezine expat yönetici olarak atandı. 

Üniversite yıllarından bu yana hep yurt dışında çalışma isteği içerisinde olduğunu söyleyen Dicle Göçmen, “Bu hayalimi hayata geçirmek için İstanbul’da farklı marka ve konumlarda deneyim kazandım. Oracle Türkiye’de çalışırken, Birleşik Arap Emirlikleri’nde çalışma fırsatı doğdu. 

Dubai merkez ofiste görev yaparken, Suudi Arabistan ve Umman odaklı satış projelerini yönettim. Son 1 yıldır ise VMware şirketinin Abu Dhabi SMB (Küçük ve Orta Ölçekli) müşteri satış yöneticisi olarak hizmet veriyorum” diyor. Dünyanın dört bir yanında ideallerini hayata geçirmek için birlikte çalıştığı ekiplerden ve yaşamlarına umut ve neşe katabildiği bireylerden güç alarak ilerleyen Göçmen, “Sosyal girişimcilik ruhuyla yola çıktığım bu yolculukta, yaşamına güzellik katabildiğim insanların gözlerinde gördüğüm mutluluk ve yaşam sevinci, bana gelecekte gerçekleştirmek istediğim projeler adına güç veriyor. Çok okuyor, çok çalışıyor ve çok görüyoruz. Kurumsal hayat bize kariyer ve maddi güç sağlıyor. Bu güçle hayatımıza yön veriyoruz. Ama aynı imkana sahip olmayan pek çok kişi var. İş hayatının bana kattıklarını, sosyal girişimcilik projelerine gönülden dahil olarak değerlendiriyorum. Dünyanın farklı noktalarında eğitime ve barınmaya ihtiyaç duyan bireylere ulaşabilmek ve bu alma-verme dengesini gözetebilmek için sosyal girişimci oldum” açıklamasında bulunuyor.

NAIROBILİ ÇOCUKLARIN EĞİTİMİNE DESTEK VERDİ

2012 yılında yine bilişim sektöründe hizmet veren Zeynep Korkunç adlı bir arkadaşıyla Afrika’ya giden Dicle Göçmen, Nairobi Dandora’daki Silvan High School ile iletişim kurdu. Öğrencilerin neye ihtiyaç duyduğunu okul yönetimiyle tek tek tespit ettiklerini dile getiren Göçmen; “4-8 yaşlarında onlarca çocuğun eğitim gördüğü bir okula gittik. Onlarla derse girdik. Gelecekte ne olmak istediklerini sorduk ve bu konuda resimler çizmelerini istedik. Hamur çalışmaları yaptık. Dersliklerini süsledik, yüz boyaması bile yaptık. Öğrencilerin tüm ihtiyaçlarını da okul yönetimine teslim ettik. Okuldan ayrılırken, bize tekrar ne zaman geleceğimizi sormaları, ne kadar güzel bir şey yaptığımızın ispatıydı. Resimler çizdiğimiz, nazar boncuklu bileklikler taktığımız ufaklıkların gözlerindeki umut her şeye değerdi. O gün, okuldan eve gelen çocukların mutluluğunu aileleri de fark edip öğretmenleriyle paylaşmış” diyor.

MEKSİKALI CAMACHO AİLESİ’NİN ARTIK BİR EVİ VAR

Dicle Göçmen’in şu an görev yaptığı VWware şirketi, çalışanlarını sosyal girişimciliğe teşvik eden bir vizyona sahip. Her çalışanın, VMware Volunteering başlığı altında yılda 40 saatlerini gönüllü projelere ayırmaları arzu ediliyor. VMware'in 2019 projesinin Meksika ya da Güney Afrika’daki evsiz insanlara ev yapma projesi olduğunu ifade eden Göçmen, “Bu kapsamda biletimi aldım ve şubat ayının ilk haftasında Meksika'nın Tijuana bölgesine gittim. 

22 kişilik bir ekiple, 1 hafta kampta kaldık. Her sabah 06.00’da kalktık ve 07.30’da çalışma alanına otobüsle geçtik. 7 gün boyunca akşam 17.00’ye kadar çalıştık. O kadar yoruluyorduk ki akşam 20.00’yi göremeden uyuyorduk. Juan & Elena Camacho Ailesi’ne 2 odalı bir ev yaptık. Bu çiftin 11 ve 15 yaşlarında iki de çocuğu var.  Son derece zorlu bir çalışma temposuydu. Alışık olduğumuz yaşam standartlarının oldukça uzağındaydık. Ama o son gün, evi bitirip de anahtarı evin annesi Elena Camacho'ya teslim ettiğimizde, Elena’nın kalbinden yüzüne yansıyan mutluluk, bize tüm yorgunluğumuzu unutturdu. İşte o an göz yaşlarımızı tutamadık. Camacho Ailesi, evlerini canla başla yapmaya çalışan 22 kişilik ekibimizi yürekten kucakladı. Bu mutluluğa paha biçilemez” yorumunda bulunuyor.

KENDİ SOSYAL GİRİŞİM PROJESİNİ HAYATA GEÇİRECEK

Dicle Göçmen’in yeni rotası ise 14-21 Mart tarihleri arasında düzenlenecek olan Special Olympics World Games Abu Dhabi 2019... Olimpiyatlarda yarışacak engelli bir sporcuya eşlik edecek olan Göçmen, bu sporcunun uçaktan inip tekrar uçağa binip ülkesine döneceği ana kadar tüm süreçlerden sorumlu olacak. Birilerinin hayatına dokunmaktan, yaşamları güzelleştirmekten, fayda sağlamaktan ve hayatı kolaylaştırmaktan büyük mutluluk duyan Göçmen’in en büyük hayali ise kendi sosyal girişimcilik projesini hayata geçirmek… 

 

EN ÇOK OKUNANLAR