USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

03 Aralık 2019 17:41

Yeni lüksün peşinde

Lüks sektörü çok hızlı bir dönüşümden geçiyor. Bain & Company’nin 2019 lüksün geleceği’ odaklı raporu da bu değişim sürecini açıkça yansıtıyor. Raporda yer alan önemli konu başlıklarını analiz ettiğim yeni lüks’ dosyasında, lüks dünyası içerisinde bulunan ve farklı alanlarda hizmet veren isimlerin, lüksün kendileri için ne anlama geldiğini yorumladıklarını da göreceksiniz. Tüm bu analizler sonucunda öne çıkan en önemli veri ise 'yeni lüks'ün, artık daha çok duygularımıza hitap etmesi Lüks; hâlâ

Yeni lüksün peşinde

Serhat Tunçay / Marka İletişimi Danışmanı & Labrand PR Kurucusu

Dünya ekonomisinde yaşanan ve beklenen küresel resesyon-finansal krizler konuşuladursun; lüks pazarı 2018’de yüzde 5 büyüme göstererek global ölçekte 1.2 trilyon Euro düzeyine çıktı. Örneğin; pastanın en büyük dilimini oluşturan lüks otomobil satışları yüzde 5 büyüyerek 495 milyon Euro’ya yükseldi. Tüketiciler için cazibesini koruyan lüks deneyimleri içeren konaklama, gurme yiyecek ve restoran segmentinde ise yüzde 6 artış oldu. Peki, yıllar içinde lüksün tanımında bir değişiklik oldu mu? 15-20 yıl önce lüks olarak tanımladığımız şeyler, halen bu özelliğini koruyor mu bizler için? Ya da yerini başkalarına mı bıraktı?

ARTIK, KALIPLAŞMIŞ FORMÜLLER SONUÇ VERMİYOR

Yansımalarını işim gereği farklı alanlarda gözlemlediğim bu değişimin peşine düştüm. Gördüm ki, bu sorunun yanıtını arayan tek kişi ben değilim. Dünyaca isim yapmış birçok kuruluş, lüks pazarının rotasını anlamak için araştırmalar yapıyor ve yayınlıyor. Sonuçlar ise oldukça ilginç... 

Değişen lüks dünyasında dikkat çeken en önemli verilerden biri, lüks tüketicilerin hızla gençleşmesi... Artık pazardaki büyüme, gençleri bu senaryoya dahil etmeden mümkün değil. Tabii ki bu gelişme oyunun bütün kurallarını değiştiriyor. Lüks markalar artık bu genç dostlarımızla nasıl iletişim kurulacağını iyi öğrenmeli. Yaş kadar kültürel ve bedensel tercihlere de önem vererek hareket etmek gerekiyor. Coğrafi olarak bakıldığında Çin, lüks pazarının en önemli oyuncusu olarak karşımıza çıkıyor. İnternetten alışveriş ve dijital yaşam her alanda olduğu gibi lüks pazarında da yerini sağlamlaştırıyor. Lüks pazarında boy gösteren markalar artık bu sarsıntıları atlatabilmek için piyasa trendlerine yönelik özel stratejilerini çok daha proaktif olarak geliştirebilmeli. Kötü haber; artık kalıplaşmış formüller sonuç vermiyor. Oturup kafa yormanın vakti geldi! Gelecekte pazarın büyümesinde öncü güç olarak genç tüketicileri kazanmak şart. İyi şanslar! Bu dosya konusunda farklı alanlarda faaliyet gösteren, lüks dünyasının içinden değerli isimlerle yaptığım sohbetleri de okuyacaksınız. Onların yorumlarından da göreceksiniz ki lüks artık eskisi ile aynı noktada değil. 

LÜKS GENÇLEŞİYOR

Lüks tüketicileri artık daha genç... 2018’de lüks tüketicilerin yüzde 47’sini Y ve Z kuşakları oluşturuyor. Bu demek oluyor ki lüks pazarının büyümesi ancak bu grubun katkısı ile mümkün! Doğal olarak lüks markalar, bu dalgadan faydalanabilmek ve duruma adapte olabilmek için ürün seçeneklerini, iletişim stratejilerini ve dağıtım kanallarını bu genç tüketicilerin tercihlerine göre şekillendiriyor. Bununla birlikte lüks sektörü, kültürel ve bedensel tercihlere de gitgide daha çok önem veriyor. 2018 yılında lüks kadın konfeksiyon satışlarının yüzde 40’ını tesettür giyim oluştururken, büyük bedenli tüketicilere yönelik ‘kapsayıcı’ moda ise satışların yüzde 20’sine denk geliyor. 

EN ÇOK OKUNANLAR