USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

08 Temmuz 2020 00:32

Yeni normalde güvenli ve riskli alanlar

Pandemi sonrasında 'yeni normal’ şartlarında güvenli ve riskli alanlar hangileri? İşte sizin için derlediklerimiz...

Yeni normalde güvenli ve riskli alanlar

PLATİN TEMMUZ SAYISINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN

RESTORANLAR

Kişi sayısının yoğun olduğu kapalı hacimlerde iç hava kullanan split klima, FCU veya VRF cihazlarının kullanımı durdurulabilir. Ayrıca mümkün olduğu kadar doğal havalandırma yöntemi ile ortam havalandırılmalı veya ısı geri kazanımlı %100 dış hava ile çalışan klima cihazları kullanılmalı.

PLAZALAR

Genellikle birçok plaza merkezi sistemle ısıtılıp soğutulduğundan AVM’ler için belirttiğimiz önlemler, plazalar için de geçerlidir.

UÇAKLAR

Uçaklarda da havalandırma ve klima sistemi karışım havalı olarak belirli bir yüzde dış hava, geri kalan kısmında iç hava kullanarak uçağın ısıtılması veya soğutulması ve havalandırması sağlanmaktadır. Virüsün aerosel olduğunun kabul edilmesi durumunda, karışım havalı bir iklimlendirme sisteminde uçağın en arkasındaki hastalıklı bir kişinin yaydığı virüsün farklı bir yerde oturan bir yolcuyu enfekte etmesi mümkündür. Uçağın uçtuğu belli değerin üstündeki yüksekliklerde havalandırma sisteminin %100 dış hava ile çalışması zor olsa da üretici firmalar bu konuda inovatif çalışma yapmalı ve HEPA/ULPA filtre kullanımı konusunda kararlar alınmalıdır. Bu filtrelerin belli uçuş sayıları sonrasında değişimi için de gerekli bakım süreleri tanımlanmalıdır. 

ASANSÖRLER

Asansörlerde de insan yoğunluğuna ve diğer kurallara dikkat etmeliyiz. Havalandırma açısından ise kapalı ve küçük hacimsel ortamlar olan asansörlerde de içeriden emiş yapan ve ortama basan sistemlerin kullanılmasının durdurulması gerekmektedir.  

AVM’LER

İklimlendirilmesinde kullanılan klima santralleri %100 dış hava kullanmaya müsait ise santraller çalıştırılabilir. Bu durumda riski azaltmak mümkün olabilecektir, fakat sistem ısıtma soğutma kapasiteleri yeterli olamayabileceğinden bir dönem konfordan feragat etmek gerekebilir. Klima santralleri ve içindeki ekipmanlar sık sık dezenfekte edilmeli ve santral emişine beslenen dezenfektan sıvıları ile insanların olmadığı saatlerde klima santrali kanalları ve menfezler de dezenfekte edilmeli. Fan durağan halde iken ısıtıcı bataryalarda bir saat boyunca şartlandırılmış sıcak su dolaştırmak suretiyle santral hücresi 60 oC ’ye çıkartılarak termal dezenfektan yapılması da uygundur. Dükkân mahalleri içerisinde bulunan %100 iç hava ile çalışan Fan Coil veya VRF iç ünite pandemi döneminde çalıştırılmamalı veya buradaki sistemlerde en kısa zamanda %100 hava ile çalışan terminal VAV üniteli sistemlere dönüştürülmelidir. Klima santrallerinde virüs ve bakterilere karşı verimliliği belgelendirilmiş, kapasiteleri havadaki virüslerin yoğunluğunu azaltacak özelliklere sahip ultraviyole dezenfekten ampuller kullanarak da virüsler ile kısmen de olsa mücadele edilebilir. İklimlendirme sistemleri tüm havalı ve salgın dönemlerinde %100 dış hava çalışma opsiyonlu batarya tipli ısı geri kazanımlı olarak tasarlanmalıdır. Klima santralini pandemi dönemleri dışında karışım havalı olarak da çalıştırmak mümkündür. 

EVLER

Evlerde genellikle mekanik havalandırma yapılmamaktadır, havalandırma doğal olarak pencerelerin açılması ile yapılmaktadır. İç ortamın uygun dönemlerde doğal havalandırılması durumunda içeriden emiş yaparak havayı şartlandıran klimaların kullanılmasında bir sorun yoktur. Ayrıca aynı evi paylaşan şahıslardan herhangi birinin yayıcı olması durumunda alınması gereken diğer önlemlerin alınmaması durumunda, Klimanın çalışıp çalıştırılmamasının yayılım açısından etkisi diğerlerine göre çok düşük olacaktır.   

 

EN ÇOK OKUNANLAR