USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

10 Ekim 2020 12:48

Yeni sezonda sürdürülebilir moda

Çevresel sorunlara ilişkin farkındalık, geniş çaplı bir endişe kaynağı olsa da sürdürülebilirlik; moda giyim, ayakkabı ve aksesuar satın alma söz konusu olduğunda tüketicilerin düşünme ve alışveriş alışkanlıklarını sarsacak düzeye ulaşmadı. Peki, sizce küresel tüketiciler sürdürülebilir modayı benimsemeye hazır mı?

Yeni sezonda sürdürülebilir moda

İrem Sertbaş / [email protected]

Dünyanın her yerinden insanlar; çevre, kirlilik ve israf için büyük endişe duyuyor. Bunun yanı sıra insanlar elbette sürdürülebilir giysiler ve etik çalışma koşulları istiyor. Ancak, aynı zamanda ucuz fiyatlar da istiyorlar... Organik pamuk; pestisitlerle kapsanan kumaşlardan yaklaşık yüzde 30 daha pahalı olduğu için sürdürülebilir giysileri satın alma kararı gerçekten de bütçeyi etkiliyor. Bazı tüketiciler; yeşil mesajı adanmışlıkla destekliyor. Fakat, onlar açısından bile genellikle sürdürülebilirlik hoş bir stilin yanına ek bir ayrıcalık olarak arka planda kalıyor. Sürdürülebilirliğin, çoğu moda tüketicisi için öneminin artmakta olduğuna şüphe yok. Çevre dostu ve etik olarak üretilmiş kıyafetlerin dönemi henüz başlıyor. 

TEDARİK ZİNCİRLERİNİ BİLME BEKLENTİSİ DAHA YÜKSEK

Öte yandan, markalar ve perakendeciler artık bir tedarikçinin veya üreticinin çevreyi kirlettiğini veya insan hakları ihlali yaşattığını fark ederlerse, kaçacak bir yerleri kalmadı. Büyük markalar adına çalışan 1000’den fazla kişinin hayatını kaybettiği Bangladeş’teki 2013 Rana Plaza yangınından bu yana, basın ve tüketicilerin, Batılı şirketlerin tedarik zincirlerini bilme beklentisi daha yüksek. Birinci sınıf ve değerli moda markaları da atıkları azaltmak için geri dönüştürülmüş ürünlerden kıyafet yaratmanın yeni yollarını geliştiriyor. Eski veya kullanılmış giysilerin satın alımı artarken, tasarımcılar geri dönüştürülmüş ürünlerden elde edilen malzemeleri kullanarak daha az atık oluşturan veya hiç yaratmayan uygulamalar geliştirmek için çalışıyorlar.

“EKOLOJİK TABANLI ÜRETİM İLKELERİNİN HAYATA GEÇMESİ YÖNÜNDE ÖNEMLİ BİR ETKİDE BULUNUYOR”

Moda israfına son vermek için kamusal çaba sarf edenler sadece lüks moda markaları değil. Dünyaya duyarlı bir marka olan Patagonia, yüzde 100 geri dönüştürülmüş polyester bir yün kazak yarattı. H&M’in çoğunlukla geri dönüştürülmüş malzemelerden oluşan 2020 Sonbahar koleksiyonu, markanın 2030’a kadar yalnızca geri dönüştürülmüş ve sürdürülebilir kaynaklı malzemeleri kullanma hedefine doğru attığı bir adım. Moda endüstrisinin, birçok sektörle paydaşlık yapan dev bir endüstri olduğuna dikkat çeken Boyner Pazarlama ve Marka Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Nurçin Koçoğlu, şu yorumda bulunuyor: “Moda endüstrisinin sürdürülebilir bir anlayışıyla yeniden şekillenmesi, ilişkide bulunduğu birçok alanda doğa dostu adımların atılması, ekolojik tabanlı üretim ilkelerinin hayata geçmesi yönünde önemli bir etkide bulunuyor.”

ETİK MODA PAZARININ, 2023'TE 8.25 MİLYAR DOLARA ULAŞMASI BEKLENİYOR

18 ila 24 yaşları arasındaki tüketici grubunun yüzde 49’u sürdürülebilir modayı çok desteklediğini söylüyor. Dünya başka bir yöne doğru evrilirken gençler artık kendilerine yakın gördükleri ve hikayesi olan markaları desteklemeye başlıyor. Doğaya saygı, sürdürülebilirlik ve etik üretimde, çoğu markanın hikayesinde önemli unsurlar olarak ön plana çıkıyor. “Daha az su tüketimi ve petrol bazlı materyallerin kullanılmaması ile beraber aynı zamanda geri dönüştürülebilen ürünler üzerine çalışma yürütülüyor” diyen Salomon Türkiye Marka Müdürü Orçun Kutluad, sözlerine şöyle devam ediyor: “Dünyanın, bizlerin ve çocuklarımızın geleceği için elbette herkesin atması gereken radikal adımlar var ve zamanımızın azaldığı da aşikar.” Etik moda pazarın 2023 yılında yüzde 10,33’lük yıllık büyüme oranı ile 8.25 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Hem tüketici hem de markalar için bu alan öğrenmeye ve büyüme çok açık… Sürdürülebilir modanın gidecek uzun bir yolu var, ancak daha fazla marka ve müşteri çevre dostu ürünleri ve alışveriş alışkanlıklarını benimsedikçe sektör hızla ilerleme kaydetmeye başlıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR