USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

15 Ağustos 2020 11:26

Zengin içerikle, takipçi trafiği artıyor

Hızla gelişen ve milyonların ilgisini çeken oyun endüstrisi, sosyal medya platformlarında da geniş bir yere sahip. Gamer’ların 'etkileyici’ olduğu sektörde, video içerikleri binlerce kişi izliyor

Zengin içerikle, takipçi trafiği artıyor

Dalida Özatay Erus / [email protected]

E-spor endüstrisinin hızla büyümesi ve popülaritesinin artması, bu sektörde yer alan oyunculara olan ilgi ve merakın da aynı hızla yoğunlaşmasına neden oluyor. E-spor özelinde paylaşımlarda bulunan isimlerin yanı sıra gamer’ların paylaşımları daha da ilgi görüyor. Oyun endüstrisindeki uzmanlıkları ve başarıları nedeniyle, bu ‘etkileyiciler’ sosyal medya platformlarında çok sayıda takipçiye sahip. Twitter onlar için en popüler sosyal medya platformu gibi görünse de Twitch, oyun eylemlerinin olduğu yer olarak kullanılıyor. 

E-spor iletişimine odaklanan Muse İstanbul, önce 2016 yılında Galakticos takımını kurarak e-spora giriş yapıyor. Şirketin ve takımın kurucusu Serdar Ekrem Şirin, Galakticos’un sektöre entegre olmalarının hızlandırdığını ve böylece e-spora yatırım yapan markalara hizmet vermeye başladıklarını anlatıyor. Şirin, diğer yandan ise bünyelerindeki yetiştirme programıyla e-spora meraklı ve geleceğini bu ekosistem içinde gören gençlere olanak sağlamaya da devam ettiklerini belirtiyor. 

“EN ÇOK GAMING HOUSE’LAR MERAK EDİLİYOR”

E-spor alanındaki influencerların e-spor’la ilgili turnuva, etkinlik, yayın ya da kampanyalarda yer aldığını anlatan Şirin, bu konuda şu yorumda bulunuyor: “Gamer'ların katıldığı ya da takım kurduğu Türkiye’deki ve uluslararası turnuvalar çok ilgi çekiyor. Yayınlar, izlenme rekor kırıyor. E-sporcuların profosyonel hayatları, genelde takımın evi olan gaming house’da geçiyor. Sezon boyunca antrenmanları, yemekleri, sporları eğlenceleri hep beraber oluyor. Günlük rutinleri tamamiyle takım ruhuna uygun şekilde ilerliyor. Burada aslında e-sporcuların sadece oyun oynadıkları bir maratonda olmadıklarını, bu maratonda sosyal hayat biçimlerinin de güçlü şekilde ilerlediğinin altını çizebiliriz. E-spor takipçileri için en merak edilen yer, o evlerde yaşananlar. Emekli olan bazı e-sporcular da zaman içinde YouTube ve Twitch tarafında aktif oluyor. Özellikle gaming house kültürünü anlattıkları yayınlar ve video içeriklerle kitlelerini oluşturup yayıncıya dönüşüyorlar. Aralarından bazıları ciddi kitleye sahip influencerlar haline geliyor.” 

“DÜZENLİ İÇERİK ÜRETMEK, SABIR VE DİSİPLİN İŞİ”

Serdar E. Şirin, gamer influencer olmak isteyenlere ise şu tavsiyede bulunuyor: “E-spor özelinde influencer olmak değil de gamer influencer olmak isteyenler için şunu söyleyebilirim. Bu işin bir formülü yok. İçerik üretip bir ilgi görürlerse, buna devam edebilirler. Sevdikleri içerik üreticilerinin kitlelerini nasıl tuttuklarına, etkileşimi nasıl güçlendirdiklerine bakabilirler. Düzenli içerik üretmek tamamen sabır ve disiplin işi. Ciddi zaman ayırmak gerekiyor.”

“ÖĞRETİCİ VE EĞİTİCİ İÇERİKLER HAZIRLIYORUM”

Şubat 2017'de YouTube platformuna Kfceatbox adı altında bir kanal açarak videolarını yüklemeye başlayan Barış Can, League Of Legends videoları ile başlasa da 8 Şubat 2019'da BARIŞG isimli PUBG Mobile kanalına da aktif olarak videolar yüklemeye başlıyor. Ünlü influencer, İzleyicilerinin desteğiyle Barışcan ‘KFCEATBOX’ kanalının 800 bin aboneye yaklaştığını, BARIŞG kanalının ise 900 bin aboneyi geçtiğini belirtiyor.

• Takipçilerinize nasıl paylaşımlarda bulunmaya özen gösteriyorsunuz?

Takipçilerime genelde öğretici ve eğlendirici tarzda, kendime özgü mizahi paylaşımlar sunmaya özen gösteriyorum.

• Markalarla nasıl iş birlikleri kuruyorsunuz? Bugünlerde üzerinde çalıştığınız bir proje var mı?

Markalarla iş birlikteliklerimi, profesyonel olarak çalıştığım ajansla yürütüyorum. Ajansım, koordinasyonları ve çalışma modellerini bana aktarıyor, ben de videolarımda veya kullandığım platformlarda projeye ve markaya uygun içerikleri  izleyicilerime aktarıyorum. Yeni açtığım ve çok hızlı ivme kazanan mobile PUBG kanalım için ajanstaki arkadaşlarımla,1 milyon aboneye özel bir çekiliş kurgusu planlıyoruz. 

• Gelecek için planlarınız neler? Kendinizi alanınızda nasıl geliştiriyorsunuz?

 Bugün olduğum konumda bana destek veren izleyicilerime daha kaliteli proje ve içerikler sunmak en önemli hedefim. Alanımda kendimi geliştirmem ise tamamıyla izleyicilerimden aldığım geri dönüşler üzerinden düzeltmeler yaparak oluyor diyebilirim.

EN ÇOK OKUNANLAR