USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dünya

29 Ocak 2019 16:52

Venezuela'da devalüasyon yapıldı, asgari ücret 10 doların altına indi

Venezuela'da devalüasyon yapıldı. Halkın kara borsadaki döviz paritelerini dikkate almasının ardından Merkez Bankası, kara borsa ile aradaki makası kapatmak için bolivarda yüzde 35 devalüasyona gitti ve Interbanex dolar/bolivar kurunu 3200 olarak açıkladı. Böylelikle devalüasyon sonrası Venezuela'da asgari ücret ayda 10 doların altına inerek 8.64 dolar oldu.

Venezuela'da devalüasyon yapıldı, asgari ücret 10 doların altına indi

Venezuela, para birimi bolivarı kara borsadaki değeriyle dengelemek için devalüasyona gitti. Hiperenflasyon kıskacındaki Venezuela'da vatandaşların büyük bölümü paranın değeri için kara borsayı baz alıyor. 

Venezuela Merkez Bankası devalüasyonu duyururken Interbanex platformunda arz ve talep dengesine göre belirlenecek fiyattan döviz alışverişi yapılabileceğini belirtti.

Interbanex, kamu kuruluşlarının dahil olmadığı ve bankaların yanı sıra özel ve tüzel kişiliklerin döviz alışverişi yapabileceğim bir serbest takas platformu olarak kurulmuştu.

Interbanex'in açıkladığı parite ise 1 ABD doları için 3200 bolivar şeklinde ve yaklaşık yüzde 35'lik bir devalüasyon söz konusu. Pazartesi gecesi kara borsada kur 3100 bolivarın biraz üzerindeydi. Ülkenin döviz borsası Dicom'da ise geçen hafta bir dolar 2100 dolar civarında el değiştiriyordu.

Yapılan devalüasyonla Venezuela'da aylık asgari ücret olan 18 bin bolivarın değeri 10 doların altına inerek 8.64 dolara kadar geriledi.

Habertürk

EN ÇOK OKUNANLAR