USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Ekonomi Haberleri

04 Eylül 2019 17:09

ASKON, Tarım Eylem Planı'nı Sivas'ta açıkladı

ASKON Sivas Şube açılış programı ve Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi'nde Sivas Kongresi'nin 100. yılı etkinlikleri kapsamında Sivas’ta bulunan ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın, Orta Anadolu Ekonomi Forumu'nda yaptığı konuşmasında ASKON’un tarım eylem planını açıkladı.

ASKON, Tarım Eylem Planı'nı Sivas'ta açıkladı

ASKON olarak Kuruluş ilkelerinden rehberlik ve öncülük görevinden hareketle,  ülke kaynaklarının daha etkin ve verimli kullanımına yönelik görüş ve tavsiyeleri yetkili mercilerle paylaşmak, ülkemizi ekolojik ve doğal kaynaklarının korunması ve verimli kullanımına katkıda bulunmak üzere çalışmalar yaptıklarını belirterek Türkiye tarımının gelişmesi adına yapılması gerekenleri sıraladı.

Başkan Aydın, konuya ilişkin şunları söyledi;

Ülkemiz tarım sektörü dinamikleri göz önüne alınarak örgütlenme modeli çeşitliliğinin sadeleştirilerek milli bir üretici örgütlenme modeli üzerinde çalışmalar yapılması gerekmektedir. Arazi bankacılığı sisteminin ülkemizde hayata geçirilmesi ve bu sayede atıl durumdaki arazilerin ekonomiye kazandırılması yönünde çalışmalar başlatılmalıdır. Tarımsal Destekleme uygulamalarında bunu uygulayacak kurumun Merkez Bankası veya Ödeme Ajansı gibi bağımsız bir kuruma devrine yönelik yasal mevzuat çalışmaları başlatılmalıdır. Her havzanın en büyük çiftçileri ile bir araya gelerek planlı tarıma bunlar üzerinden başlanması ve geriye kalan küçük çiftçilerin bunları taklit etmesi üzerine politika çalışmaları yapılmalıdır. Üreticiye sağlanan desteklerin sadeleştirilmesi ve verime göre verileceği bir destekleme modeli hayata geçirilmelidir. Ülkemizin yıllık bazlı tarımsal üretim planlamasına tarımsal desteklemelerle yön verdiği bir destekleme modelinin hayata geçirilmesi için çalışmalar yapılmalıdır Tarımsal borsa sisteminde üretici, ürettiği ürünü hangi zaman diliminde, hangi fiyata satacağını önceden bilebileceği bir sistem hayata geçirilmelidir.

Akıllı tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması adına destekleme modellerinde yer alması sağlanmalıdır. Tarımsal girdilerin azaltması adına ortak makine ekipman kullanımı özendirilmeli ve bu desteklemeler daha da çeşitlendirilerek hayata geçirilmelidir. Türkiye’de bulunan her bir ziraat fakültesin ve veterinerlik fakültesine belirli bitkisel ürünlerde ve yerli hayvan ırkında ıslah çalışmaları yapmalarına yönelik Özel Sektör – Üniversiteler – Tarım ve Orman Bakanlığı olarak ortak çalışmalar başlatılmalıdır.

EN ÇOK OKUNANLAR