USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Ekonomi Haberleri

10 Temmuz 2019 15:31

Erdoğan: Faizi tek haneli rakamlara indirmek zorundayız

Hak-İş'in 14. Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, faiz politikasıyla ilgili mesajlar verdi. Merkez Bankası'ndaki görev değişimine değinen Erdoğan, "Orada tıkanıklık vardı, bedelini tüm ülke birlikte ödüyorduk. Bundan sonraki süreçte faiz politikamızın hangi türde şekillendiğini de en kısa zamanda göreceksiniz" dedi.

Erdoğan: Faizi tek haneli rakamlara indirmek zorundayız

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;

Son dönemki döviz dalgalanması nedeniyle bir miktar gerileme yaşansa da, milletimizin 17 yıl öncesine göre çok daha refah seviyesinde bulunduğunu kabul edecektir. Her alanda üretim ve satış rekorları kıran bir ekonomik hareketlilik ortaya çıkardık. İhracatımız artmaya devam ediyor. Şu an 170 milyar dolar civarındayız. 

"IMF DİYE BİR ŞEY SÖZ KONUSU DEĞİL"

Dövizdeki dalgalanma ve faizlerdeki yükseliş nedeniyle borçlanma oranımız bir parça yukarı çıkmış olsa da OECD ülkeleri içinde çok iyi bir yerde bulunuyoruz. 2013 Mayıs'ta IMF'e borcumuzu sıfırladık. Şimdi bize IMF'i tavsiye edenler var o kapı kapanmıştır. Bizim için IMF diye bir şey söz konusu değildir. Merkez Bankamızın döviz rezervi brüt olarak 100 milyar dolara yaklaştık. 

Milletimiz bu görevi bize vermiştir, ihtiyaç duyulan adımları atmak, iradeyi ortaya koymak mecburiyetindeyiz. Bu vesileyle ana ormancılık faaliyetleri ve orman mücadelesinden dolayı bütün geçici işçiler için 4 ay süre uzatımı talebi geldi. Bu süreci gerçekleştirdik. 

"MERKEZ BANKASI BEKLENEN ROLÜ OYNAMADI"

Merkez Bankası başkanlığındaki görev değişikliği nedeniyle birilerinin yaklaşım tarzını kabul etmemiz mümkün değil. Davul birisinde, tokmak birisinde... Bu noktada istişare neticesindeki karara uyacaksın. Yeni yönetim sisteminde başkan bu konulara müdahale yetkisini de almıştır. Faiz denilen bu her türlü kötülüğün anası olan para politikalarında verilen talimatlara uymayan arkadaşımızın bir değişikliğe tabi tutulması gerektiğine inandık. Şimdi bunu hep faizciler savunuyor. Faiz politikamızın nasıl şekillendiğini de göreceksiniz. Faiz enflasyonun da anasıdır. Gezi olaylarıyla faiz birden yükselmeye başlamış, çift hanelere yükselmiş, enflasyon da çift haneler çıkmıştır. Şimdi tekrar bunu tek haneye indirmek zorundayız. Türkiye'deki bazı faizciler bundan rahatsız olabilir. Kararlıyız, bu işi de bitireceğiz. 

Yeni yönetim sisteminde Merkez Bankası'na başkan atama görevi Cumhurbaşkanı'na bırakılmıştır. Ekonomi politikalarında Merkez Bankası kendisinden beklenen rolü oynamış olsaydı buna ihtiyaç olmazdı. Burada bir tıkanıklık var. Göz göre göre buna izin vermek görevimizi yapmadığımız anlamına gelirdi. Merkez Bankası ekonomi politikamıza çok daha güçlü destek verecektir.

EN ÇOK OKUNANLAR