USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Ekonomi Haberleri

13 Aralık 2019 11:25

İş dünyası faiz indirimi ile büyümeyi hedefliyor

İş dünyası, Merkez Bankasının faiz indirim kararının yatırımlara ve istihdama önemli derecede katkı sağlayacağını düşünüyor.

İş dünyası faiz indirimi ile büyümeyi hedefliyor

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimi kararına ilişkin, "Faiz indirimleri, önümüzdeki dönemde hem yatırımlara hem de istihdama önemli derecede katkı sağlayacak ve büyüme patikasına geri dönen ülkemize daha fazla ivme kazandıracaktır." ifadesini kullandı.

Olpak, yaptığı yazılı açıklamada, TCMB'nin 200 baz puanlık indirim ile faizleri yüzde 14'ten yüzde 12'ye çekme kararını değerlendirdi.

Son faiz indiriminin, ekonomideki pozitif görünümün açık bir göstergesi olduğuna işaret eden Olpak, "Ülkemizin finansal varlıklarında istikrarın güçlenmesi ve enflasyon oranlarında beklentilerin üzerinde iyileşmesi, faiz indirimlerinin önü açmaya devam ediyor. Faiz indirimleri, önümüzdeki dönemde hem yatırımlara hem de istihdama önemli derecede katkı sağlayacak ve büyüme patikasına geri dönen ülkemize daha fazla ivme kazandıracaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Merkez Bankası'nın piyasa gerçeklerini gözeten bu tavrını desteklediklerini aktaran Olpak, şunları kaydetti:

"Bu noktada sıranın bankacılık sektöründe olduğunu ve bu karar sonrasında piyasaya uyguladıkları faizi en kısa sürede makul seviyelere çekmelerini bekliyoruz. Bizim önümüzü asıl açacak olan piyasa faizleridir. DEİK olarak iktisadi aktivitemizi güçlendirecek, ülkemizin ve ekonomimizin menfaati yönünde atılacak her adımı desteklemeye ve her zamankinden büyük bir gayretle uluslararası arenada iş dünyamızın sesi olmaya devam edeceğiz."

ASKON: Merkez Bankası piyasaları canlandıracak adımlar atıyor

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın ise tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'nin de risk algısının değiştiği bir ortama kayıtsız kalamayacağını belirterek, genişlemeci politikaların tezahürü olarak faizlerin düşmesinin kaçınılmaz olduğunu bildirdi.

Aydın, küresel çapta jeopolitik risklerde ciddi artışın bulunduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Ticaret savaşları, AB ile İngiltere arasında yaşanan Brexit belirsizliği, İran ve Suriye’deki gelişmeler, Avrupa’nın büyük devletlerinden İtalya’da yaşanan siyasi belirsizlik risk algısını değiştirdi. Bugün başta Avrupa Merkez Bankası ve Fed olmak üzere 47 merkez bankası küresel ekonominin ihtiyaç duyduğu teşvikleri karşılamak amacıyla genişlemeci para politikalarına dönüş yaptı. Haliyle bu risk algısının değişmesine Türkiye de kayıtsız kalamazdı. Merkez Bankası, yerinde karar vererek ülkemizde yatırım ortamını kilitleyen yüksek faize 'dur' diyerek, piyasaları canlandıracak adımları atmaya başladı. İş dünyası olarak bu kararı yerinde buluyoruz. Bu karar ile birlikte yansımalarını önceden gördüğümüz üzere piyasalardaki canlanma artarak devam edecektir."

ATO: Merkez Bankası'nın art arda yaptığı faiz indirimleriyle 2020 yılına daha umutlu giriyoruz

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Merkez Bankası’nın Temmuz, Eylül, Ekim aylarındaki faiz indirimlerinin ardından yılın son ayında yaptığı 200 baz puanlık indirimin iş dünyasının 2020 yılına daha umutlu girmesine yol açtığını söyledi. Baran, “Rant ekonomisine fırsat vermeyen Merkez Bankası, gelecek yıl reel ekonominin çarklarının daha da güçlü dönmesi için zemini uygun hale getirdi. Bu tablo karşısında özel bankalar da üzerine düşeni yapmalı” dedi.

ATO Başkanı Baran, yazılı bir açıklama yaparak, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararını değerlendirdi. Baran, Para Politikası Kurulu’nun Temmuz ayında yaptığı 425 baz puanlık faiz indiriminin ardından Eylül ayında 325 baz puan, Ekim ayında 250 baz puan faiz indirimi yaptığını hatırlatarak, Aralık ayı toplantısında gerçekleşen 200 baz puanlık faiz indirimiyle toplam bin 200 puanlık indirim gerçekleştirdiğini söyledi. Döviz kaynaklı saldırılarla başlayan yüksek faiz ortamının hükümetin aldığı tedbirler ve Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun aldığı kararlarla normale döndüğünü kaydeden Baran, bu süreçte faizlerin kademeli olarak yüzde 24’den yüzde 12 seviyesine indirildiğini söyledi.

Merkez Bankası tarafından yapılan faiz indirimlerinin, yatırım ve üretimin önündeki engellerin kaldırılması anlamına geldiğini de ifade eden Baran, “Reel sektör için umut olan Merkez Bankası’nın faiz indirim kararı, 2020 yılı için de yatırım ve üretim ortamının devamını sağlayacak” dedi. 

Baran, döviz ve faizle Türkiye ekonomisinin kıskaca alınmaya çalışıldığını hatırlatarak şunları söyledi:

“Türkiye ekonomisi üzerinde kurulmak istenen tüm oyunlar bozuldu. Merkez Bankası’nın dört toplantısında art ardına yaptığı faiz indirimleri hem içerde hem dışarda ülkemiz ekonomisine spekülatif müdahalelerde bulunmaya çalışanların heveslerini kursağında bıraktı. Hükümetimizin aldığı tedbirler ve Merkez Bankası’nın indirim kararlarıyla yeni yıla daha umutlu, kararlı ve emin adımlarla ilerliyoruz. İndirim kararı reel sektör için yeni yıl hediyesi oldu”

İTO: Merkez'in faiz indirim serisi, 2020 yılı için ekonominin hızlanmasında buzkıran gemisi vazifesi görecek

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “Merkez Bankası'nın 200 baz puan ile süren faiz indirim serisi, 2020 yılı için ekonominin hızlanmasında buzkıran gemisi vazifesi görecek. Bu indirimle finansmanda tek hanelere biraz daha yaklaştık” değerlendirmesinde bulundu.

Avdagiç, TCMB Para Politikası Kurulu'nun, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 200 baz puan düşürerek yüzde 14'ten yüzde 12.00'ye indirmesine ilişkin açıklama yaptı.

Kararın iş dünyası için motive edici olduğunu belirten Şekib Avdagiç, “Kredi faiz indirimleri, Türk girişimcisi olarak elimizdeki imkanlar setini daha kullanılabilir hale getirdi. Merkez, dört seferde yaptığı toplamda 12 puanlık indirimle, 2020 yılı için yüzde 5 büyüme ve yüzde 8.2 enflasyon hedefine güçlü bir dayanak sağladı” dedi.

Avdagiç, faiz indirimi ile düşen finansman maliyetinin yatırıma, istihdama ve nihayetinde büyümeye ilişkin tüm parametrelere olumlu etki yaptığını kaydetti.

Küresel piyasada atılan ‘genişleyici para politikası’ adımlarının da 2020 yılı için faiz indirimlerinin devamına katkı sağlayacağını belirten Avdagiç, “İnanıyoruz ki bu indirimlerin devamı gelecek ve faizlerin seviyesi gelecek yıl tek haneye inecektir” dedi.

Avdagiç, faiz indirimlerinin özellikle ‘ticari’ kredilerin hacmini ve vadelerini uzatacak şekilde yönlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Buna yönelik Merkez Bankası’nın zorunlu karşılıklarda bir düzenlemeye gittiğini hatırlatan Avdagiç, “TCMB, hafta başında da zorunlu karşılıklar üzerinden bankaları ‘uzun vadeli ticari kredi’ vermeye teşvik etmişti. Bu tedbir, son faiz indirimi ile birleşince daha anlamlı hale geldi. Hem faiz indirim serisi hem de bu indirimlerin büyüme ve istihdam getirecek alanlara yönlendirilmesi, bütüncül bir yaklaşım olduğunu gösteriyor” dedi.

MÜSİAD: Türkiye ekonomisinin büyüme hedefine zorlanmadan ulaşacağını düşünüyoruz

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, yaptığı yazılı açıklamada faiz indirimini değerlendirdi.

Kaan "Yılın ilk iki çeyreğinde sırasıyla 2,3 ve 1,6 puan küçülen Türkiye ekonomisinde, T.C. Merkez Bankası’nın faiz indirimi sürecini başlattığı Temmuz ayından itibaren toparlanma sürecinin hızlanacağını öngörmüştük. Nitekim faiz indirimleriyle birlikte canlanan ekonomik aktivite, yılın üçüncü çeyreği itibariyle Türkiye ekonomisini pozitif büyüme sürecine geri döndürmüştü. Bugün alınan kararla politika faizinin yüzde 12 seviyesine çekilmesi de reel sektör adına 2020 yılına yönelik ciddi bir motivasyon artışı anlamına geliyor. Üçüncü çeyrekte büyümeyi en çok sınırlandıran kalem, 3,4 puan ile yatırım harcamaları olmuştu. Ancak önümüzdeki yıla ilişkin yüzde 5 seviyesindeki büyüme hedefine varabilmemiz için; yalnızca iç talep değil, aynı zamanda yatırımlarda da pozitife dönmemiz gerekiyor. Bu bağlamda; T.C. Merkez Bankası tarafından alınan faiz indirimi kararının, önümüzdeki dönemde yatırım harcamalarına da olumlu yansıyacağını ve böylelikle Türkiye ekonomisinin büyüme hedefine zorlanmadan ulaşacağını düşünüyoruz." dedi

"Faiz indirim kararında en büyük etkenin küresel piyasalarda yaşanan gelişmeler"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Sektörler Konseyi Üyesi Rüstem Çetinkaya da TCMB'nin faiz indirimleri ile kredi faizlerindeki düşüşün reel sektörün yatırımlarını ve hanehalkının talebini artırmasıyla piyasalarda bir hareketlenme olduğunu belirterek, "Son çeyrekte yapılan faiz indirimlerini göz önünde bulundurursak 4'üncü çeyrek ve 2020 yılı büyüme rakamları beklentinin de üstünde gerçekleşebilir. Karar sonrası piyasalardan herhangi bir hareket görülmezken, ilerleyen dönemde kurda volatilitenin azalması, ülke risk primindeki gevşeme ve risklerin azalması da reel sektör açısından büyük önem taşıyor." ifadelerini kullandı.

Faiz indiriminin piyasa beklentilerine paralel olduğunu aktaran Çetinkaya, "Faiz indirim kararında en büyük etkenin küresel piyasalarda yaşanan gelişmeler olduğunu söyleyebiliriz. Dün ABD Merkez Bankası'nın (Fed) aldığı faiz kararı sonrası Fed Başkanı Jerome Powell'ın yaptığı 'güvercin' açıklamalarda uzun süre faiz artırmayı düşünmediğini ve hatta gerekirse Fed'in uzun vadeli tahvil alımları yapabileceğini belirtmesinin ardından gelişen ülkelere paranın gitme ihtimalinin azalmasının bu kararda etkili olduğunu söyleyebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

Cari enflasyon ile gelecek yıl enflasyon beklentilerinin Merkez Bankası politika faizi ile arasındaki farkın azaldığına dikkati çeken Çetinkaya, bunun da reel faiz vermeye devam edeceğini belirten TCMB'nin son dönemlerde yaptığı 1200 baz puanlık faiz indirimlerinde yavaşlamaya gideceğini gösterdiğini kaydetti.

Çetinkaya, "Bir önceki Para Politikası Kurulu metninde yer alan para politikası duruşunun hedeflenen dezenflasyon ile güçlü uyumlu olduğunu belirten Merkez'in burada 'güçlü' kelimesini kaldırarak sadece 'uyumlu' olduğunu belirtmiş olması da faiz indirimlerinde yavaşlama sinyali olarak algılanabilir. Faiz indirimleri 2020 yılının ilk çeyreğinden sonra başlayabilir." yorumunda bulundu.

 

EN ÇOK OKUNANLAR