USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Ekonomi Haberleri

23 Mayıs 2019 15:38

İş dünyası İVME Finansman Paketi'nden memnun

İş dünyasının temsilcileri Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı "İVME Finansman Paketi"nden memnuniyetlerini dile getirdiler

İş dünyası İVME Finansman Paketi'nden memnun

DEİK: “İVME Finansman Paketi, üreticimize can suyu olacak

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan İVME (İleri, Verimli, Milli Endüstri) Finansman Paketi ile ilgili yazılı bir değerlendirme yaptı.

Olpak değerlendirmesinde şunları kaydetti:

“Sayın Bakanımız Berat Albayrak tarafından açıklanan İVME (İleri, Verimli, Milli Endüstri) Finansman Paketi ile iş dünyamızın ve sanayicilerimizin, özellikle üretim altyapısının daha da güçleneceğini düşünüyoruz. Hazine ve Maliye Bakanlığımız tarafından hedef olarak belirlenen hammadde aramalları, makine imalatı ve tarım alanları için sunulan 30 milyar TL’lik finansman imkanı, üretimdeki iştahı da artıracaktır. Bu yeni destek paketi, özellikle son dönemde yatırım, istihdam ve üretim atağında etkin rol oynayacak firmalarımızın ihtiyaç duyduğu finansman açısından bir nevi can suyu olacak” dedi.

İVME Finansman Paketi’nin cari açığın azalması açısından da önemli bir rol oynayacağını belirten DEİK Başkanı Olpak, ”Temel çıkış noktası olarak hem imalat sanayini hem de ihracatı destekleyecek 30 milyar TL’lik bu desteğin en doğru şekilde kullanılması gerekiyor. Uzun vadeli ve uygun ödeme koşullarına sahip bu destek sayesinde, yüksek teknolojinin üretimin tüm süreçlerine nüfuz etmesi ve katma değeri yüksek ürünlerin öne çıkmasını bekliyoruz. DEİK olarak Türk iş dünyası adına, Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile kıymetli kamu bankalarımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz. Ümit ediyoruz ki, orta ve uzun vadede cari açığımızın azalması, stratejik sektörlerdeki üretim atağımızın sürdürülebilirliği ve istihdamın artmasına büyük katkı sunacak.” ifadelerini kullandı.

MÜSİAD: İVME Paketi’nin milli tekno-ekonomi politikasını belirlemede önemli bir rol oynayacağına inanıyoruz

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı, İleri, Verimli, Milli Endüstri (İVME) Finansman Paketi'ne ilişkin yazılı bir açıklama yaptı

Kaan açıklamasında şunları kaydetti:

MÜSİAD olarak sıklıkla ifade ettiğimiz gibi; cari açık, salt bir dış finansman ihtiyacı sorunu değil, aslında bir üretim sorunudur. Verimsiz, katma değeri düşük, muadillerinden pozitif olarak ayrışamayan ve dolayısıyla rekabet payı düşük mal ve hizmetlerin üretimi; kısa vadede büyümeye katkı sağlasa da, yapısal problemlerimize karşı sürdürülebilir bir reçete sunamayacaktır.

Türkiye ekonomisinin; üretim, yatırım ve ihracat hattında; katma değeri yüksek, AR-GE’yi odağına alan ve kendine yetebilirliği hedefleyen politikaları öncelemesi gerekiyor. İleri teknolojiye dayalı sanayileşmeyi başarmış gelişmiş ülkelerin yaptığı gibi; politika ve hedeflerini gelişme stratejilerine uygun olarak; AR-Ge, finans, vergi ve dış ticaret politikalarını birbirini destekleyecek politika ve uygulamalar bütünü olarak ele almalıyız.

Bu bağlamda Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan İVME Finansman Paketi; Türkiye’nin en güçlü, en büyük ve en yaygın Sivil Toplum Kuruluşu ve küresel sermaye platformu olarak MÜSİAD’ı oldukça memnun etmiştir. Paket’in; imalat sanayiinin milli gelir içerisindeki payının daha üst seviyeye çekilebilmesi için, kalkınma ve küresel rekabet gücü konusunda, Türkiye’nin bugüne kadar elde ettiği deneyimleri de göz önüne alarak, kendi özgün milli tekno-ekonomi politikasını belirlemede önemli bir rol oynayacağına inanıyoruz.

Başta ara malları olmak üzere; stratejik olarak belirlenen sektörler ve bu sektörlerin alt kırılımlarına ilişkin üretimin teşvik edilecek olması, cari açığımızın kalıcı bir şekilde düşürülmesi ve uzun vadede cari fazla verilebilmesi noktasında, ciddiyetle takip edilmelidir.

Bu vesileyle MÜSİAD olarak bu hedeflere ulaşma yolunda, ülkemizin gelişimine katkı sağlayacak girişim ve projelerimizi hız kesmeden devam edeceğimizi ve öncelikli teknoloji alanlarında ürüne dönük sanayileşmeyi gerçekleştiren her türlü stratejik hedefi destekleyeceğimizi yineliyoruz.

ASKON: Orta ve uzun vadede güzel sonuçlar alacağımız bir paket olmuştur

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, yaptığı yazılı açıklamada, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan, İVME Finansman Paketi'ni değerlendirdi. 

İVME Finansman Paketi'nin, imalat ve ihracat odaklı olmakla birlikte özellikle cari açığa çözüm yolunda içeriklerden oluştuğunu belirten Aydın, şunları kaydetti:

"İş dünyası olarak sürekli ihracatımızı ithalata bağlı olarak gerçekleştirdiğimizi belirtiyor, ham madde, ara mallar ve makine sektöründe yerli üretim yapabilmemiz için finansmana ihtiyacımız olduğunu dillendiriyorduk. İVME Finansman Paketi'nde geçen ana sektörler ve 21 alt sektör, cari açığımızı en çok tetikleyen sektörler... Birçok katma değerli ürün noktasında ham maddemizin olmayışı, döviz kurunun yüksekliği ve üretim için finansman yetersizliği gibi başlıklar ihracata dayalı büyümemiz için en büyük sorunlardandı. Bu nedenlerle büyüme oranımız ile ters orantılı bir şekilde 40 yıldır cari açık noktasında ekonomik olarak sıkıntılar yaşamaktaydık. Yerli ihracat noktasında stratejik ürünler üzerine Sanayi Bakanlığımızın teşvikleri ile örtüşen bu paket, yüksek büyüme yüksek cari açık olgusunu yıkacaktır. Üretimde zamanla ithalata bağımlılığı azaltacak ve büyümede cari açık kader olmaktan çıkacaktır. Bu paket, aynı zamanda yerli katma değeri yüksek ürünlerimizin ihracatına katkıda bulunacak, sanayicilerimiz ve tarım işiyle uğraşanların yüzünü güldürecek, istihdama da olumlu yansımaları olacak, orta ve uzun vadede güzel sonuçlar alacağımız bir paket olmuştur. İş dünyamıza hayırlı uğurlu olsun."

İTO: Uzun vadeli ve uygun maliyetli finansman imkanı, iş dünyasının yatırım iştahını artıracak

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, yaptığı yazılı açıklamada, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın duyurduğu İVME (İleri, Verimli, Milli Endüstri) Finansman Paketi’nde önceliğin katma değerli üretime verilmesini, yerinde bir strateji olarak gördüklerini belirtti.

Avdagiç, "Elbette en etkili şekilde uygulanması için de bir seferberliği hep birlikte başlatmalıyız." değerlendirmesinde bulundu. 

Açıklanan paketle doğru bir hedefin ortaya koyulduğunu aktaran Avdagiç, bu paketi, firmaların, katma değerini milli katma değere dönüştürme açısından önemli bulduklarını kaydetti. 

Destek programının orta ve uzun vadeli etkiler oluşturabilecek bir program olduğunu belirten Avdagiç, "Adım çok doğru. Diğer yandan bu yöndeki politikaların kısa vadede çözüm bekleyen konulara ilişkin uygulamalarla desteklenmesi de etkiyi artırır. Ayrıca, önümüzdeki dönemde özel bankaların bu protokole katılmalarını da ümit ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Şekib Avdagiç, rekabet gücünü artıracak ve teknolojik çağa taşıyacak her politika adımını önemsediklerini ve desteklediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti: 

"İVME Finansman Paketi’nde yer alan özellikle uzun vadeli ve uygun maliyetli finansman imkanı, iş dünyasının yatırım iştahını artıracaktır. Destek mekanizmasının çalışması, dış dengeye kalıcı olarak olumlu etki yaparken, istihdamda artış sağlayabilecektir. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatındaki payını yüzde 3,9'dan yüzde 10'a çıkarmak, ülkemizdeki ekonomik atmosferi tamamen değiştirir. Türkiye, bilgiyi yeniliğe dönüştürecek ve bu yeniliğe kullanacak süreci başaracaktır." 

ATO: Üzerimize düşeni yapmaya hazırız

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan İvme Finansman Paketi’nin ekonominin temel sorunlarına çözüm üretme yolunda önemli adımlar içerdiğini söyledi. Baran, Türkiye ekonomisinin cari açık sorununun çözümü konusundaki kararlılığında önemli olduğunu kaydetti.

ATO Başkanı Baran, yazılı bir açıklama yaparak Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı İvme Finansman Paketi’ni değerlendirdi. İleri, Verimli, Milli Endüstri (İVME) Finansman Paketi’nin ekonominin temel sorunlarına çözüm üretme yolunda çok önemli adımlar içerdiğini kaydeden Baran, “30 milyar Liralık finansman aktarılacak olan üç ana faaliyet alanında dönüşüm sağlamak üzere açıklanan bu paketle, ekonominin yapısı güçlendirilirken, istihdam ve ihracat artışı gerçekleşecektir. Sürdürülebilir bir ekonomik yapı, katma değeri yüksek üretimden geçiyor. Bu sebeple katma değeri yüksek üretimi artıracak sektörlerin desteklenmesi ekonomimizin geleceğine yapılan en önemli yatırımdır” dedi. Baran, ithalat bağımlılığını asgariye indirerek cari işlemler dengesini pozitife çevirecek paketin, yeni ekonomi programı hedeflerini pekiştireceğini ifade etti.

Türkiye’nin dünya ekonomileri arasında hak ettiği yere ulaşması için üretim ekonomisine geçmesinin kaçınılmaz olduğuna da dikkat çeken Baran, bunun için Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank aracılığıyla halka arz edilecek finansmanın büyük önem taşıdığını vurguladı.

Yapısal Dönüşüm Adımları 2019 Paketi’nin ardından açıklanan İvme Finansman Paketi’nin etkilerinin yıl sonu gelmeden piyasalarda hissedilmesini beklediklerini de kaydeden Baran, “Türkiye ekonomisinin rekabet gücünü yükseltecek, işletmelerimizi ileri teknoloji üretebilir hale getirecek ve tarımsal üretimde dünyanın sayılı ülkeleri arasına yerleştirecek çalışmaları destekliyor ve bu noktada bizim de ATO olarak üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum” dedi.

 

EN ÇOK OKUNANLAR