USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Ekonomi Haberleri

08 Ağustos 2019 14:42

Zelenskiy: Türkiye ile birlikte çalışmak istiyoruz

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, "Türkiye ile birlikte çalışmak istiyoruz. Türk iş dünyasından sadece bazı dostlarımızla değil, gerçekten iş ortaklarımızla beraber çalışmak istiyoruz. Etkin yatırımcılara birçok alanda yardımcı olacağız. Onlara birçok alanda rekabet avantajı sağlayacak fırsatlar sunacağız." dedi.

Zelenskiy: Türkiye ile birlikte çalışmak istiyoruz

Zelenskiy, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın katılımıyla gerçekleştirilen Türkiye-Ukrayna İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, dün Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüştüğünü, görüşme sırasında Erdoğan'ın ideal bir hedef konulmasını rica ettiğini belirterek, iki ülke arasındaki ticaret hacmi hedefinin 10 milyar dolar olduğunu söyledi. 

Zelenskiy, "İş dünyasını temsil eden insanları burada görmekten memnunum. Söz konusu değişiklikleri uygulamak için bütün imkanlarımız var." dedi. 

Altyapı sektörüne 20 milyar dolar yatırım yapmayı düşündüklerini ifade eden Zelenskiy, "15 havalimanı çalışır hale getirilecek, 5 liman düzenlenecek ve daha etkin bir konuma getirilecek. Savunma sanayi sektöründe değişiklik olacak. Yap-işlet-devret projelerini yapacağız. Sermaye, teknoloji ve tecrübelerinizle Ukrayna mutfağına geliniz. Arazi sahibi olan Onur şirketi gibi şirketler var. Bu konudaki kamu-özel ortaklığını değerlendiriyoruz." şeklinde konuştu. 

"Ukrayna'yı yatırım için etkin ve cazibeli hale getirecek koşullar oluşturacağız"

Vladimir Zelenskiy, Türkiye ile birlikte çalışmak istediklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Teknoloji açısından Ukrayna çok güçlü. Özellikle enerji pazarında özgür rekabeti öngören şartları oluşturacağız. Ukrayna'yı yabancı yatırımcılar açısından cazip hale getirebilmek için yapabileceğimiz çok şey var. Batı pazarlarına bakalım, onlar hala bunlarla mücadele ediyorlar. Biz özellikle gümrük vergi ve sınır serbestliğinde ilgili değişimlere başladık. Siz yatırım yapın, ben sizi koruyacağım. Bu sene aynı zamanda toplantılar da yapacağız. Bu toplantılarla birlikte serbest pazar oluşturma bağlamında çalışmalarımız hızlanacak.

Biz Türkiye ile birlikte çalışmak istiyoruz. Türk iş dünyasından sadece bazı dostlarımızla değil, gerçekten iş ortaklarımızla beraber çalışmak istiyoruz. Etkin yatırımcılara birçok alanda yardımcı olacağız. Onlara birçok alanda rekabet avantajı sağlayacak fırsatlar sunacağız. Aynı zamanda iş dünyası için verimli ve etkin çalışmalar yapılabilecek fırsatlar oluşturacağız. Ukrayna'yı yatırım için etkin ve cazibeli hale getirecek koşullar oluşturacağız. Halen kaçakçılık, yolsuzluk ve Sovyet sonrası devam eden bazı sıkıntılar var. Fakat boş durmuyoruz, özellikle gümrük alanında değişimler ve yenilikler yapmaya başladık."

"Mevzuatta bazı yeniliklerin yapılması talep olarak karşımıza çıkıyor"

DEİK Başkanı Nail Olpak ise iki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzalanması sürecinde büyük yol alınmış olmasına rağmen, müzakerelerin halen tamamlanamamasının karşılıklı ticaret için engel teşkil ettiğini söyledi.

"STA'nın en kısa zamanda, her iki tarafın da menfaatine olacak şekilde tamamlanmasını diliyoruz." diyen Olpak, iki ülke arasında vize uygulaması karşılıklı olarak kaldırılmış olsa da Ukrayna’daki Türk iş adamlarına çalışma ve oturma izinlerinin verilmesinde sıkıntıların yaşandığını kaydetti.

Bu konunun düzene girmesinin, Türkiye’den Ukrayna'ya kalifiye eleman getirme ihtiyacı olan firmalar açısından önemli olduğunu aktaran Olpak, iki ülke arasındaki eksikliklere ilişkin şunları kaydetti:

"Gümrük işlemlerinin hızlandırılması, işlemlerin resmi belgeye dayandırılarak yapılması, prosedürlerin karmaşıklığının giderilmesi, yabancı yatırımcılar için teşviklerin artırılması, ekonomik mevzuatta yapılan değişikliklerin daha hızlı ve yaygın şekilde duyurulması, serbest bölge işletmeciliği konusunda Türk girişimcilerimize açılım sağlanması ve mevzuat ve yasal düzenlemelerde gerekli bazı yeniliklerin yapılması ve reform çalışmalarının hızlandırılması Ukrayna’da iş yapan Türk şirketlerinin sıklıkla dile getirdikleri talepler olarak karşımıza çıkıyor."

"Ukrayna sınırları dahilinde en büyük 3. büyük yatırımcı ülkeyiz"

DEİK Türkiye-Ukrayna İş Konseyi Başkanı Sayın Rasim Bekmezci de hali hazırda Ukrayna’ya gelmiş 3 milyar dolar Türk yatırımının bulunduğunu ifade ederek, "Ukrayna sınırları dahilinde en büyük 3. büyük yatırımcı ülke konumundayız. Günümüzde Ukrayna’da 600’den fazla kayıtlı Türk sermayeli şirket faaliyet göstermektedir. Türk inşaat ve taahhüt firmalarımız Ukrayna’da 5 milyar dolar bedelinde irili ufaklı 200’ün üzerinde önemli projeler tamamlamışlardır." bilgilerini verdi.

Türkiye'nin her sene 1 milyon 300 yüz binden fazla Ukraynalı misafiri ağırladığını anlatan Bekmezci, Ukrayna'nın da 250 bin Türk misafiri kabul ettiğini söyledi. 

Ukrayna’nın 6 büyük şehrinden Türkiye’nin 5 büyük şehrine her hafta toplamda 180’in üzerinde tarifeli sefer düzenlendiğini aktaran Bekmezci, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin gelecek vadettiğini kaydetti.

"Hacmimiz 4,5 milyar dolar seviyelerine sıkışıp kalmıştır"

"Türkiye ve Ukrayna arasında 2008 senesinde 8 milyar dolar olan toplam ticaret hacmimiz, son bir kaç yıldır 4,5 milyar dolar seviyelerine sıkışıp kalmıştır. Bu rakamlar gerçek potansiyeli yansıtmamaktadır." diyen Bekmezci, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"İki hususa daha çok yoğunlaşmamız ve hayata geçirilmesi için karşılıklı çalışmalar yapılmasını teklif ediyorum. Bunladan birincisi STA. Bu anlaşmanın en kıza zamanda imzalanmasına,karşılıklı müzakere, imtiyaz ve yakın dialog yolu ile olacağına inanıyoruz, ki eğer STA imzalanır ise, aramızdaki ticari bariyerler kısmen veya tamamen kakacak karşılıklı ortak yatırımlarız artacak, kayıt dışı ihracat ve ithalat azalacağından haksız rekabet ortadan kalkacak, sonuç olarak devletlerimizin kasasına vergi olarak dönecektir.

İkinci önemli konu ise, Ukrayna’da imalat ağırlıklı yatırım yapmak isteyen küçük ve orta ölçekli sanayicilerimiz hala öngörülemez ve aşılması zor olan bürokratik engeller ile karşılaşıyor ne yazık ki. Bu noktada önerimiz, Ukrayna'da, içerisinde bürokratik engellerin minimuma indirgendiği, tüm enerji ve telekomünikasyon altyapısının hazır olduğu, yatırım ve ticaret kurallarının kesin çizgiler ile belirlendiği Türk-Ukrayna OSB’sinin hayata geçirilmesidir."

EN ÇOK OKUNANLAR