USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Enerji Haberleri

22 Temmuz 2019 16:32

Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşasına büyük bir hızla devam ediliyor

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde 1’inci ünite reaktör binasının temel plakasının döşenmesine ilişkin çalışmalar, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın güvenlik standartları ve Türkiye’nin ulusal standartları ile tam uyumlu olacak şekilde geçtiğimiz mart ayında tamamlandı. 2018 yılının sonbaharının sonlarına doğru 2’nci ünite için sınırlı çalışma izni alındı ve çalışmalar başladı. Bir sonraki aşamada, proje şirketi Akkuyu Nükleer, 2’nci ünite için inşaat izni almayı ve 2’nci ünite temel plakasını

Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşasına büyük bir hızla devam ediliyor

Bunun yanı sıra, Doğu Kargo Terminali’nde inşaat çalışmaları tamamlandı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan çalışma izni bekleniyor. Öte yandan Akkuyu Nükleer, 3’üncü ünite ile ilgili inşaat izninin ve diğer izinlerin alınması için gerekli belgeleri hazırladı ve TAEK’e sundu.

TAKVİMDEN HIZLI İLERLENİYOR

Akkuyu Nükleer Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, “Bir yılda elde ettiğimiz sonuçlar bizim için çok değerli ve önümüzde yapılması gereken daha çok iş var” dedi. Zoteeva, sözlerine şöyle devam etti: “2019 yılında yapmamız gereken, yüzde 70’i an itibariyle hazır olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) sahasının hazırlanmasını tamamlamak. Kalan yüzde 30’u yıl sonu itibariyle tamamlamayı planlıyoruz. 2019 için planlanan çalışmalar arasında, verilen izinler ve onaylar kapsamında 1’inci ve 2’nci ünitelerin teknik ve nükleer altyapıları için gerekli temelin hazırlanması da var. İşlerimizin gittikçe daha büyük bir kısmını sahada bizimle çalışan Türk ortaklarımız vasıtasıyla gerçekleştiriyoruz. Aktif çalışmaların başlamasının birinci yılında, birlikte verimli bir şekilde çalışabileceğimizi gösterdik. Rosatom olarak aynı dili konuşabilmenin çok değerli olduğuna ve Akkuyu Projesi’ndeki dinamiklerin de bunun göstergesi olduğuna inanıyoruz.” 

İSTİHDAM ARTIYOR

İnşaat sahasındaki ilerlemeye ilave olarak, Akkuyu projesi bu yıl bir başka başarısının; 35 Türk genç nükleer enerji uzmanının, Akkuyu Nükleer’de çalışmaya başlamasının gururunu yaşıyor. Bu öğrenciler, 2018 ilkbaharında, 1’inci ünitenin temelinin atılması ile aynı zamanda, Rus nükleer sektörünün merkezi üniversitesi olan Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi MEPhI’den mezun oldu ve Akkuyu projesine dahil oldu. 2019 yılının şubat ayında şirket, 53 yeni MEPhI mezununa bu yılın mayıs ayında projeye dahil olmak üzere iş teklifinde bulundu. 

Halihazırda, Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşaat sahasında yüzde 90’ı Türk vatandaşları olmak üzere 783 kişi çalışıyor. 2019’un sonunda bu sayının bin 500'e çıkarılması hedefleniyor. İnşaat faaliyetinin en yoğun olmasının beklendiği 2023 ve 2024 yıllarında proje yaklaşık 9 bin kişiye istihdam olanağı sağlayacak. İnşaatı tamamlanıp santral devreye alındığında Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde yaklaşık 3 bin 500 kişi istihdam edilecek.

TOPLUM BİLGİLENDİRME MERKEZİ

Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali olan Akkuyu NGS’nin inşası Mersin’de devam ederkeden, öte yandan bu süreçte halkın doğru bilgilendirilmesi ve merak ettiği sorulara cevap verilmesi amacıyla kurulan Akkuyu Nükleer Mersin Toplum Bilgilendirme Merkezi, bu eğitim yılının bilançosunu çıkardı.

Bilgilendirme Merkezi’nin başkanı Eyyup Lütfi Sarıcı, özellikle içinde bulunduğumuz eğitim yılı boyunca Merkezi, 75 il okulundan farklı yaş gruplarından öğrencilerin ziyaret ettiğini kaydetti. Toplamda ise, yedi yılda Bilgilendirme Merkezi’nin etkinliklerine yaklaşık 100 bin kişi katıldı.

Merkez, 2012 yılında Türkiye Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu tarafından nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanımına yönelik iş birliğinin bir parçası olarak kuruldu. Bilgilendirme Merkezi, halkla doğrudan diyalog kurmayı ve nükleer enerji, nükleer teknolojiler hakkında bilgi vermeyi amaçlıyor. Merkez, bölge halkından gelen sorulara objektif cevaplar üreterek çok yönlü bir iletişim ve bilgi edinme platformu görevi görüyor.

REAKTÖRLER TANITILIYOR

Ziyaretçilere genel olarak nükleer endüstrisinin tarihi ve gelişimi, nükleer enerji ve fizik alanındaki kazanımlar hakkında bilgi veren merkezde, nükleer santrallerin nasıl çalıştığı, santralde hangi güvenlik önlemlerinin alındığı, nükleer santrallerin neden gerekli olduğu, NGS’lerin inşa edildikleri ve işletildikleri bölgelerin kalkınmasında ne gibi katkılar sağladıkları anlatılıyor. Merkezin tüm faaliyetleri ücretsiz sunuluyor.

Akkuyu Nükleer Mersin Toplum Bilgilendirme Merkezi Başkanı Eyyup Lütfi Sarıcı, “Merkezimizde nükleer güç santralinin çalışma prensibi, görsel olarak nükleer güç santralinin yerleşimini ve reaktörlerin çalışmasını gösteren 3 boyutlu maketler ile tanıtılıyor. Merkezimizde, yerel yönetim temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları ile eğitim etkinlikleri, konferanslar, seminerler ve yuvarlak masa toplantıları da düzenliyoruz. Merkez ayrıca ilçelerde yaşayanlarla bir araya gelerek, nükleer santrallerin anlatıldığı ve insanlara soru sorma fırsatı verildiği pek çok yerde konferanslar düzenliyor. Çalışmalarımızın prensibi açıklıktır, etkinliklerimizde herkes soru sorabilir, tam ve objektif bir cevap alabilir” ifadelerini kullandı.

AMAÇ TOPLUMU BİLİNÇLENDİRMEK

Sarıcı, Akkuyu Nükleer Mersin Toplum Bilgilendirme Merkezi’nin her kesimden ve her yaştan ziyaretçiyi ağırlamaya devam ettiğini belirterek, “Çocuklar, öğrenciler, sivil toplum örgütleri, tıp, tarım, eğitim, turizm gibi meslek kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşları, medya temsilcileri, turistler… Tüm bu süre zarfında merkez sadece Türkiye vatandaşlarını değil aynı zamanda İngiltere, Çek Cumhuriyeti, Fas ve Kenya’dan gelen misafirleri de ağırladı” diye konuştu.

Sarıcı son olarak, “Akkuyu Nükleer Mersin Toplum Bilgilendirme Merkezi, herkesin nükleer enerji hakkında bilgi edinebileceği önemli bir yer. 
Merkezi ziyaret ettikten sonra insanlar, nükleer santraller ve nükleer teknolojiler hakkında birçok yeni bilgi öğreniyor ve nükleer santrallere karşı olan tutumları olumlu yönde değişiyor. Amacımız, NGS’lere yönelik olarak kamuoyunda yanlış bir şekilde oluşturulmaya çalışılan olumsuz tepkileri gidermek ve halkı doğru bilgilendirmek” dedi.

EN ÇOK OKUNANLAR