USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Girişimcilik

27 Aralık 2018 15:40

Fethi Sabancı: Start-Up'lar için cazibe merkezi yapacağız

Esas Ventures Kurucu Ortağı Fethi Sabancı Kamışlı, 2018 yılında dünya genelinde toplam 950 Startup'ı incelediklerini belirterek, "Startup'lar için İstanbul'u cazibe merkezi yapacağız" dedi.

Fethi Sabancı: Start-Up'lar için cazibe merkezi yapacağız

Start up yatırımı yapmadan çok önce bu şirketleri incelemeye aldıklarının altını çizen Sabancı Kamışlı, "2019 yılının ilk çeyreğinde hangi şirketlere potansiyel yatırım yapacağımızı biliyoruz. Çünkü biz bunları çok önceden incelemeye alıyoruz" dedi. 2018 yılı başından bu yana 5 tane start up'a yatırım yaptıklarını belirten Sabancı Kamışlı, bunların dışında 5 tane de girişim sermayesi fonuna yatırım yaptıklarını kaydetti. Esas Ventures'ı 2018 yılının başında kurdukları bilgisini veren Sabancı Kamışlı, "Bundan önce aile olarak start up'lara yatırım yapıyorduk. 2018 başında bu yatırımları bir çatı altında toplamaya karar verdik" diye konuştu

'START UP'LAR İÇİN İSTANBUL'U CAZİBE MERKEZİ YAPACAĞIZ'

Start up'lara yatırımcıdan çok ortak olma fikriyle hareket ettiklerini belirten Sabancı Kamışlı, bu stratejinin altında start up'lara daha fazla vakit ayırmak olduğunu söyledi. Sabancı Kamışlı, bir girişime yatırım yaparken "köprü olacağız" diye hareket ettiklerini vurgulayarak, "Start up'lar için İstanbul'u cazibe merkezi yapacağız" diye konuştu. Yatırımcı oldukları diğer yabancı girişimci sermayesi şirketleri ile görüştüklerini belirten Sabancı Kamışlı, yatırımcı oldukları start up'lara en büyük katma değerlerini ise globale açılmada yardımcı olma ve iki yıllık iş planında nasıl hareket etmeleri gerektiği olarak sıraladı. Sabancı Kamışlı, yatırım yaptıkları start up'lar ile her hafta görüştüklerini sözlerine ekledi.

'FİKİR AŞAMASINDA HİÇ BİR GİRİŞİME YATIRIM YAPMIYORUZ'

Sabancı Kamışlı, start-up'lara yatırım yaparken ne tür özelliklere baktıklarını ise şöyle özetledi: "Bizim filtreleme için bazı kriterlerimiz var. Örneğin, biz fikir aşamasında hiçbir girişime yatırım yapmıyoruz. Mutlaka en azından 6 aylık bir satış geçmişi olması gerekiyor. Bunun dışında girişimcinin disiplini ve isteği de çok önemli. Örneğin toplantıdan sonra birkaç ek çalışma istediğimizde bunun gelmesi 1-2 hafta sürüyorsa bu iyi bir sinyal değil, çünkü başarılı girişimcilerde gözlemlediğim, 24 saat içerisinde bu çalışmaları gönderiyorlar. Yani girişimcinin hazırlıklı olması çok önemli. Diğer yandan rekabeti iyi analiz etmiş mi, ona bakıyoruz. Örneğin “Rakipler kim?” dediğimizde “Hiç kimse yapmıyor, bir tek biz bunu yapıyoruz” diyorsa bu da iyi bir sinyal değil, çünkü rekabet olmayan yerde başarı da olmaz. Ve elbette, karşılıklı sinerji ve vizyonu da anlamaya çalışıyoruz."

Bloomberg

EN ÇOK OKUNANLAR