USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Havacılık

05 Nisan 2019 17:33

THY'nin İstanbul Havalimanı'na 'Büyük Göç'ü başladı

Türk Hava Yolları'nın (THY) Atatürk Havalimanı'ndan İstanbul Havalimanı'na taşınma süreci gece 03.00'te başladı. 45 saatlik taşınma yarın 23:59'da tamamlanacak. Bazı yollar trafiğe kapatıldı. En kritik noktalardan Atatürk Havalimanı ve Mahmutbey kavşağı arasındaki yollar 26 saat, Basın Ekspress Yolu ise 9 saat kapalı kalacak. 6 Nisan sabahı saat 02:00 ile 14:00 arasında Atatürk Havalimanı ve İstanbul Havalimanı tüm tarifeli yolcu uçuşlarına kapalı olacak

THY'nin İstanbul Havalimanı'na 'Büyük Göç'ü başladı

707 TIR'la taşınma gerçekleşiyor. 700 THY aracı da taşınmaya eşlik ediyor. Büyük Göç'te, Atatürk Havalimanı´ndan İstanbul Havalimanı´na yaklaşık 47 bin 300 ton ağırlığında 10 bir parça malzeme taşınacak. Taşınacak malzemeler arasında 44 ton ağırlığındaki uçak çekme aparatları ve çok hassas aletler de bulunuyor.  Malzeme peyderpey yükleniyor. 5 bin TIR hacminde malzemeye eş değer bu yükü taşıyacak TIR'ların 45 saatte kat edeceği toplam mesafe 400 bin kilometre.

ÜÇ NOKTADA KRİZ MERKEZİ OLUŞTURULDU

Bu büyük operasyonda bin 800´den fazla çalışan görev alacak. 40 kilometrelik yolun içerisinde 5 ayrı istasyon kuruldu. Taşınma süreci için AKOM, Atatürk Havalimanı ve İstanbul Havalimanı olmak üzere üç farklı noktada kriz merkezi oluşturuldu. Kriz merkezlerinde, taşınmaya konu edilen tüm unsurların temsilcilerinin 45 saat boyunca hazır bulunacak.

Büyük Göç sırasında bazı yollar trafiğe kapatıldı. Basın Ekspres yolu en kritik atar damarı oluşturuyor. Sürücülerin alternatif yol güzergahlarını kullanmaları gerekecek.

ATATÜRK HAVALİMANI İLE MAHMUTBEY KAVŞAĞI 26 SAAT TRAFİĞE KAPALI OLACAK

Atatürk Havalimanı ile Mahmutbey Batı Kavşağı istikameti bugün saat 22.00 ila 6 Nisan saat 23.59'da 26 saat trafiğe kapatılacak.

Mahmutbey Batı Kavşağı ile İstanbul Havalimanı istikameti bugün saat 22.00 ile 6 Nisan saat 10.00 arası 12 saat trafiğe kapalı olacak.

BASIN EKSPRESS YOLU 9 SAAT KAPATILACAK

İstanbul Havalimanı ile Atatürk Havalimanı arasındaki Kuzey Marmara Otoyolu ile Basın Ekspress yolu, Mahmutbey batı kavşağı ile Yeşilköy havuzlu Kavşağı istikametinde 6 Nisan saat gece 01.00 ila 6 Nisan saat sabah 10.00'a kadar 9 saat trafiğe kapatılacak.

Yavuz Sultan Selim ve Kuzey Marmara Otoyolu'nun Reşadiye Kavşağı ile Yassıören Kavşağı istikametinde bugün saat 22.00 ile 6 Nisan saat 10.00 arası gidiş ve geliş yönünde 12 saat trafiğe kapatılacak."

İKİ HAVALİMANINDA UÇUŞLAR 12 SAAT TAMAMEN KESİLECEK

İki havalimanında aynı anda uçuşların tamamen kesildiği 12 saatlik bir süreç olacak. 6 Nisan sabahı saat 02:00 ile 14:00 arasında Atatürk Havalimanı ve İstanbul Havalimanı tüm tarifeli yolcu uçuşlarına kapalı olacak. 6 Nisan saat 02.00'de Atatürk Havalimanı'nda son uçuş yapılacak. İstanbul Havalimanı'nda uçuş 6 Nisan 14.00'te yapılacak.

ATATÜRK HAVALİMANI'NDAN SON UÇUŞ SİNGAPUR'A

Atatürk Havalimanı´ndan yolcu taşıyacak son uçak, Atatürk Havalimanı - Singapur uçuşunu gerçekleştirecek.

İLK UÇUŞ ANKARA'YA

Büyük Göç sonrası gerçekleşecek ilk uçuş ise İstanbul Havalimanı - Ankara Esenboğa Havalimanı uçuşu olacak. 29 Ekim 2018'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan ve kısmi olarak tarifeli seferlerin gerçekleştiği İstanbul Havalimanı'ndan icra edilecek uçuşlar kademeli olarak artırılacak.

'IST' KODU DA TAŞINACAK

İlk etap açılışı sonrası THY'nin tarifeli ek seferler gerçekleştirdiği İstanbul Havalimanı "ISL" kodu ile temsil ediliyordu. Büyük taşınma sonrası "IATA" kodlarının değişimi gerçekleşecek ve 6 Nisan saat 03.00 itibarıyla Atatürk Havalimanı'nın "IST" kodu İstanbul Havalimanı'na verilecek. Kargo ve VIP yolcu uçuşlarının gerçekleşeceği Atatürk Havalimanı ise "ISL" kodunu alacak.

SABİHA GÖKÇEN'DE PASAPORT BANKOLARININ TAMAMI 24 SAAT AÇIK KALACAK

Sabiha Gökçen Havalimanı, pisti taşınma takvimi süresince yani 48 saat boyunca açık kalacak. Pasaport bankolarının tamamı da yine 24 saat boyunca açık kalarak pasaport işlemleri sırasında sıra oluşmasının önüne geçilecek. Ayrıca Sabiha Gökçen Havalimanı Terminal İşletmecisi İSG'nin operasyon birimleri, taşınma takviminde 24 saat hizmet vererek oluşabilecek sorunların önüne geçecek.

İETT İKİ HAVALİMANI ARASINDA 15 GÜN ÜCRETSİZ RİNG SEFERİ YAPACAK

İETT, Atatürk Havalimanı'na yanlışlıkla gelen yolcular için İstanbul Havalimanı'na direkt 15 gün süreyle ücretsiz taşıma yapacak.

HAVAİST 20 HATTA HİZMET VERECEK

İstanbul Havalimanı'na taşımacılık hizmeti veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Otobüs AŞ'ye bağlı HAVAİST, 6 Nisan'dan itibaren 7/24 hizmete başlayacak. HAVAİST, 6 Nisan'dan itibaren il genelinde 20 ayrı hat ve 65 durakta 150 otobüsle 7/24 hizmet verecek. Yolcular, "HAVAİST" mobil uygulamasının Android ve IOS işlemciyle de en yakın hareket noktasını, hareket saatlerini, varış süresini öğrenebiliyor.

İLK TIR'LAR İSTANBUL HAVALİMANI'NDA

Atatürk Havalimanı'ndan THY'ye ait malzeme ve araçları İstanbul Havalimanı'na nakleden ilk TIR'lar, yeni havalimanına ulaştı.

Atatürk Havalimanı'ndaki Türk Hava Yollarına (THY) ait araç ve malzemelerin yüklendiği TIR'lar, açılışı 29 Ekim 2018'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirilen İstanbul Havalimanı'na ulaşmaya başladı.

Atatürk Havalimanı'ndan çıkarak Basın Ekspres Yolu'ndan Mahmutbey Kavşağı'na geçen TIR'lar, buradan da Kuzey Marmara Otoyolu'nu kullanarak saat 04.30'da İstanbul Havalimanı'na giriş yaptı, sonra da aprona alındı.

AA'nın haberine göre; polis ve jandarma ekipleri de taşınma işlemleri sırasında herhangi bir olumsuzluğun yaşanmaması için geniş güvenlik önlemi aldı.

TIR'ların İstanbul Havalimanı'na gelmesinin ardından Atatürk Havalimanı'ndan havalanan THY'ye ait uçakların da intikali gerçekleşmeye başladı. 6 Nisan Saat 23.59'da sona ermesi planlanan 45 saatlik taşınma sürecinde ilk etapta THY'nin 167 uçağı İstanbul Havalimanı'na boş inecek. Diğer uçakların da hava trafiği ve havalimanın müsaitliğine göre İstanbul Havalimanı'na gönderilmesi planlanıyor.

Bu arada, THY'nin Dalaman-İstanbul seferini yapan uçağı, Atatürk Havalimanı'na yolcusunu indirdikten sonra boş olarak hareket ettiği İstanbul Havalimanı'na saat 00.10'da ulaştı.

İstanbul Havalimanı ana nizamiyesi ve havalimanının seyir terası kısmında da taşınmada görev yapacak personelle basın mensupları için çadır kuruldu. Bu noktalarda basın kuruluşlarının canlı yayın yapmaları için platform hazırlandı.

EN ÇOK OKUNANLAR