USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Hazır Giyim

19 Mart 2019 14:17

İHKİB: 33 milyar dolarlık ihracata giden yolu kısaltıyoruz

Türk tasarımcılar ve markalar, üçünün de altında İHKİB’in imzası bulunan Mercedes – Benz Fashion Week Istanbul (MBFWI), The Core Istanbul ve KOZA Genç Moda Tasarımcıları Yarışması ile bir kez daha küresel vitrinde yerlerini aldı. İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, Türk Moda Endüstrisi’nin 2018’de 17,6 milyar dolar olan ihracatını orta vadede iki katına çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi. Gültepe, “33 milyar dolarlık ihracata giden yolu tas

İHKİB: 33 milyar dolarlık ihracata giden yolu kısaltıyoruz

Mustafa Gültepe, organizasyonlarla ilgili açıklamasında Türkiye’yi hazır giyim üreticisi ülke kimliğinden sıyırıp küresel moda endüstrisinin merkezlerinden biri yapmak istediklerini söyledi. Bu hedef doğrultusunda göreve başlar başlamaz Dört Dörtlük Plan adını verdikleri yol haritasını kamuoyuna ve sektöre ilan ettiklerini hatırlatan Gültepe, şöyle devam etti:

TASARIMDA, KATMA DEĞERLİ ÜRETİMDE VE MARKALAŞMADA ÖNCÜ SEKTÖRÜZ

“Dört Dörtlük Plan ile ihracat çıtamızı 33 milyar dolara çıkardık. Hedefe ulaşabilmemiz için tasarımın, yüksek katma değer yaratmanın, markalaşmanın ve elbette tanıtımın hayati önemi bulunuyor. İHKİB olarak bu konularda hem moda endüstrimize hem de diğer sektörlere öncülük ediyoruz. Sektörümüze yüzlerce tasarımcı kazandırdığımız KOZA Genç Moda Tasarımcıları Yarışması’nın 27’incisini dün akşam gerçekleştirdik. Uluslararası marka haline getirdiğimiz ve dünya moda haftaları arasında ilk 10’da yer alan MBFWI ile tasarımcılarımızı ve markalarımızı küresel vitrine taşıyoruz. MBFWI ile eş zamanlı düzenlediğimiz The Core Istanbul ile tasarımcılarımız ile markalarımızı yeni iş birlikleri için bir araya getiriyoruz. Bütün bu çalışmalarla 4 yıl içinde markalı ihracatımızı ikiye katlayarak 5 milyar dolara çıkaracağız. Yüksek tasarımlı ürün ihracatımızın payını ise yüzde 1’den yüzde 5’e taşıyacağız.  Özetle söylemek gerekirse 33 milyar dolarlık ihracata giden yolu tasarımlı, yüksek katma değerli ve markalı üretim ile kısaltıyoruz.”

TÜRK MODA ENDÜSTRİSİ 2018’İ İKİ REKOR İLE KAPATTI

Gültepe, Türk Moda Endüstrisi’nin katma değerli üretim, istihdam ve ihracat kapasitesi ile Türkiye için stratejik önemde olduğunu vurguladı. 17,6 milyar dolar ihracat gerçekleştirdikleri 2018’i iki rekorla tamamladıklarını bildiren Gültepe, “Rekorlardan birini net döviz getirisinde kırdık. Ülkemize bir yılda ihracattan kazandırdığımız net 15,8 milyar dövizle diğer sektörlerin açık ara önünde yerimizi aldık. İkinci rekorumuz istihdamda geldi. Aralık 2018’de genel işsizliğin arttığı bir süreçte 525 bin çalışana ulaşarak sektörde tüm zamanların istihdam rekorunu kırdık” dedi. 

CEM ALTAN: YURT DIŞINDAN 150 ALICIYI AĞIRLIYORUZ

İHKİB Yönetim Kurulu Üyesi ve Etkinlikler Komitesi Başkanı Cem Altan ise üç önemli organizasyon ile dünya moda çevrelerinin bir hafta boyunca İstanbul’u ve Türk Moda Endüstrisi’ni konuşacağının altını çizdi. 38 defilenin gerçekleşeceği MBFWI için yurt dışından 80 civarında alıcının geldiğini bildiren Altan, şöyle devam etti:

“Biz Türkiye’nin tasarım gücünü bilen ya da gerçekten farklı ve yaratıcı tasarımcıları keşfetme arayışında olan marka temsilcilerini ağırlıyoruz. Geçen sezondan itibaren üretici ile tasarımcıların buluştuğu bir platforma dönüştürdüğümüz The Core Istanbul’da ise bu yıl 38 tasarımcı ve markamız yer alıyor. Bu platformda üreticilerimiz, tasarımcılardan sadece koleksiyon değil aynı zamanda model de satın alarak tasarım ekonomisi yaratıyorlar.”

KOZA’NIN 27’İNCİ FİNALİ KIYASIYA BİR ÇEKİŞMEYE SAHNE OLDU

Cem Altan, İHKİB’in sektöre kazandırdığı ve dün akşam 27’inci finali düzenlenen KOZA Genç Moda Tasarımcıları Yarışması’nın da kıyasıya bir çekişmeye sahne olduğunu bildirdi. Altan, jürinin tasarımcılar arasında seçim yaparken hayli zorlandığının altını çizdi. 

Yarışmada birinciliği kazanan Mehmet Demir aynı zamanda 25 bin TL’lik para ödülünün de sahibi oldu. İkinci Süreyya Süleymanoğlu 20 bin, üçüncü Tanyeli Erdem ise 15 bin TL para ödülüne hak kazandı. İlk üçe giren yarışmacılar ayrıca birer yıl ücretsiz İngilizce eğitim hakkı elde etti. Ayrıca bütün finalistler İstanbul Moda Akademisi’nde bir yıllık lisans üstü eğitim hakkı kazandılar.

EN ÇOK OKUNANLAR