USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Kadın

01 Mart 2019 22:27

Tuğba Bayburtluoğlu: Değişim gerçekten kaçınılmaz

“Sevgili Gelecek” diye başlasam bir mektuba muhtemelen ikinci cümlem şu olurdu: Çok korkuyoruz senden. Yani bir çoğumuz çok korkuyoruz.

Tuğba Bayburtluoğlu: Değişim gerçekten kaçınılmaz

Esasında son moda senden çok korkmamak, yani “Gelecekten korkarak bir yere varamayız; esas çok çalışarak geleceği yaratmak ve ihtiyaçlarımıza göre şekillendirmek üzerine yoğunlaşmamız gerek” deniyor. Ama işte insanlık ne zaman belirsizlikten korkmadı ki? Hele teknoloji ekonomiyi ve hayatlarımızı bu kadar hızlı değiştirirken.

İhtiyatı da elden bırakmadan, korkmadan, yılmadan çalışmak gerek diye düşünüyorum. Geçmişte Atatürk böyle yapmamış mı? Çalışmayı, çok çalışmayı, akıllıca çalışmayı öğütlememiş mi? Bir Cumhuriyet kadını olarak Atam’ı dinliyorum, okuyorum yaptıklarını, anlamaya çalışıyorum yoktan var etmelerini ve öykünüyorum özgüvenine.

Yapay zeka ve robotların ayak sesleri yükselerek yaklaşırken, geleceğe varmadan - daha şimdiden insanın hem iş hem de özel hayatında insani dokunuşların öne çıkacağını düşünüyorum. Bir robot mesela şarküteri reyonunda çalışmaya başlasa bir marketin “Abla çok güzel peynirim geldi Kırklareli’nde mis mis” diyemez ki. Dese bile inandırıcı olmaz, ne zaman tattın o güzelim lezzeti diye sorarlar kendisine. Yeni doğum yapmış bir lohusaya süt alerjisi çıkmış bebişinin 3-4 yaş gibi muhtemelen alerjiden kurtulacağını, kendi bebişinde de aynı sorunu yaşadığını ama atlattığını anlatamaz ki; gece uykusuzluğunun ne demek olduğu ile ilgili empati kuramaz ki. Bunları ancak yaşamış bir insan düşünebilir, aktarabilir, paylaşabilir.

Değişim (çok klişe olacak ama) kaçınılmaz. Katı-rijit kalarak bir ilerleme kaydetmek çok zor. Gaz misali uçucu olmanın da faydası yok. Su gibi sıvı gibi girdiğin kabın şeklini almak, orayı doldurmaya çalışmak, dolmuyorsa kendine başka bir kap yaratmak lazım. İlgi çekici, albenisi olan, merak edilen başka bir kap ve orayı hakkını vererek doldurmak gerek.

Söylemesi kolay yapması zor biliyorum ama değişim gerçekten kaçınılmaz – ayak uydurmak gerek…

Sevgilerimle,

Tuğba Bayburtluoğlu www.makarnalutfen.com kurucusu, Gıda Müh., Yazar

EN ÇOK OKUNANLAR