USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Kadın

01 Mart 2019 22:33

Ümmiye Koçak: Güzel yavrularıma

Aslında geleceğin kadınlarına, insanlarına verebileceğim çok teferruatlı tavsiyelerim yok kuzum... Sadece iki şeyi vurgulayabilirim. Bunlardan ilki okumak… Bugün eğer ben, sizin deyiminizle ‘ilham veren bir kadın’ olmuşsam, bunu çok okumaya borçluyum

Ümmiye Koçak: Güzel yavrularıma

Çocukluğumda okuduğum Maksim Gorki’nin Ana’sı, benim bugünlere gelmemdeki en önemli kitap oldu. Ana; bana hayal kurmayı, insanların gerektiğinde istediği her şeyi yapabileceğini öğretti.

Vurgulayacağım ikinci nokta ise aile ortamındaki huzur… Ailenin içinde huzur en önemli şey güzel yavrum. Eşinle, çocuklarınla aran iyiyse, sana bundan daha iyi bir motivasyon yok. Her şeyi onun üzerine kuruyorsun.

Yavrularım, ben ilkokul mezunu bir köylü kadınım. Bütün hayatım boyunca güttüğüm en önemli şey, kadınlarımıza yol göstermek oldu. Ben de kadınların istenildiğinde her şeyi yapabileceğini göstermek istiyorum. Köylü kadın da, şehirli kadın da bir aslında. Dünyanın bütün kadınları bir... İnanın köyle şehir arasında hiçbir fark yok. İhtiyacımız olan tek şey, güçlü rol modelleri. Buna ön ayak olabildimse ne mutlu bana. 17 yıl önce kurduğum Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu sayesinde 17 yılda yazığım 17 farklı oyunu, 3 binden fazla bir sayıda sergileme şansı yakaladık. Ürettiklerimle de Kamboçya’dan Tayvan’a, Vietnam’dan Almanya’ya, İtalya’dan Hollanda’ya kadar dünyanın birçok yerine de davet edildim. ‘Köylü kadınlar hiçbir yere gidemez’ diyenlere inat, köylü kıyafetlerimle dünyayı dolaştım.

Yavrularım… Okuyun… Sadece okuyun. Ellerinizden tabletlerinizi, bilgisayarlarınızı biraz olsun bırakın; kitaba dokunun. Gündemi takip edin, ilgilendiğiniz alanı araştırın. Çünkü en büyük eksiklerimizden biri, araştırmacı bir toplum olmamamız… Hayallerinizin peşinden koşun. Ben daha çok gencim. Doğduğum 1957 yılından beri hayallerimin peşinden koşuyorum... Köyde de olsanız, şehirde de olsanız her istediğinizi başarabilirsiniz. Sadece ön yargılarınızdan kurtulun kuzularım. O zaman bu ülkenin ne kadar cennet bir vatan olduğunu anlayacaksınız.

Sevgilerimle,

Mersin Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu Kurucusu, Yazar ve Yönetmen Ümmiye Koçak

EN ÇOK OKUNANLAR