USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Koronavirüs

02 Temmuz 2020 14:52

Yeni normalde dijitalleşen kazanacak

Salgın dönemi, tüketici alışkanlıklarının dijitalleşmesi trendini hızlandıran bir süreç oldu. Bu süreci evlerinde atlatan tüketiciler, özellikle sokağa çıkma kısıtlamalarının olduğu günlerde e-ticarete büyük bir ilgi gösterdi ve sektör genel itibarıyla önemli bir büyüme trendine girdi.

Yeni normalde dijitalleşen kazanacak

Bağımsız araştırma şirketleri ve sektörün önde gelen sivil toplum kuruluşları, 2020 yılı ilk yarısında, bir önceki yıla oranla e-ticarette yüzde 170’lerin üzerinde büyüme olduğunu kaydediyor.

Tüketiciyi merkeze alan bir yaklaşımla e-ticaret operasyonlarını sürdüren ve bu süreçte bilişim sektörünün gelişimini ve firmaların dijitalleşme yolculuklarını yakından takip eden İncehesap.com, salgın döneminde önem kazanan teknolojileri ve dijitalleşmenin getirdiği yeni dinamikleri değerlendirdi. Bu süreçte online eğitim ve Home Office yapılanmalarıyla PC’ler, monitör ve klavyeler, kulaklıklar gibi ses sistemleri ve mobil cihazların satışlarında önemli artışlar yaşandığını kaydeden İncehesap.com Kurucu Ortağı Nurettin Erzen, “Bu ürün grupları, bizim gibi e-ticaret şirketleri için avantajlı ürünler hâline geldi” dedi. Normalleşme sürecinde de iş yapış biçimlerindeki dijitalleşme trendlerinin büyük ölçüde devam ettiğine dikkat çeken Erzen, “Eğitim ve iş hayatını kolaylaştıran teknolojilerin satışlarında önümüzdeki dönemde de artışlar yaşanacağını görüyoruz. Bu durum e-ticaret sektörünün 2020 yılı sonuna kadar daha da büyüyeceğinin göstergesi. Salgın döneminin kazananı e-ticaret oldu.” şeklinde konuştu.

Dijitalleşmeye yönelen kazançlı çıkacak

Erzen ayrıca, normalleşmeye geçtiğimiz bu günlerde firmaların hem ofis hem de evlerden çalışmayı sağlamaları ve iş yapış biçimlerini dönemin şartlarına göre yapılandırmaları gerektiğine de vurgu yaptı. “Bireyler evlerine kulaklık, notebook vb. teknolojiler alarak çalışma ortamlarını hazırlarken şirketlerin de online toplantılar için yatırım yapmaları gerekiyor. Önümüzdeki dönemde dijitale yatırım yapan firmalar kazançlı çıkacak diyen Erzen, çok uygun maliyetlerle söz konusu yatırımların yapılabileceğini belirtti. Erzen, “Elbette her ölçekten firmanın ihtiyacı farklı. Ancak örneklerle de bu yatırımın ne denli uygun olduğunu görebiliriz. Diyelim ki 50 kişilik bir KOBİ, minimum düzeyde yapacağı kişi başına 300₺’lik bir yatırımla online toplantı platformunu hazırlayabilir. Bunun için mikrofonlu kulaklık, webcam ve ücretsiz bir telekonferans yazılımı yeterli olacaktır.” şeklinde konuştu.

EN ÇOK OKUNANLAR