USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Piyasalar

07 Mayıs 2024 15:52
AA

Küresel piyasalar Fed beklentisiyle pozitif görünüme geçti

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimlerine bu sene başlayacağına yönelik fiyatlamaların güçlü kalması, küresel piyasaları olumlu etkiledi.

Küresel piyasalar Fed beklentisiyle pozitif görünüme geçti

ABD'de açıklanan makroekonomik veriler piyasaların yönü üzerinde etkili olmayı sürdürüyor.

Buna göre, geçen hafta açıklanan verilerin ABD'de iş gücü piyasasının yavaş yavaş da olsa soğumaya başladığına ilişkin sinyaller vermesi enflasyon endişelerini azaltırken, Fed'in enflasyonla mücadele kapsamında son 23 yılın en yükseğine çıkardığı politika faizini bu sene indirmeye başlayacağı tahmin ediliyor.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda yıl sonuna kadar yüzde 90 ihtimalle bankanın en az bir faiz indirimine imza atacağı öngörülürken, söz konusu adımın eylül ayında yapılacağına yönelik beklentiler öne çıkıyor.

Öte yandan, Fed'in yol haritasına ilişkin ipuçları için banka yetkililerinin sözle yönlendirmeleri yakından takip ediliyor.

Dün açıklamalarda bulunan Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, bu yılın başındaki verilerin enflasyonla mücadelenin artık geride kaldığını düşünenleri hayal kırıklığına uğrattığını söyledi.

İş gücü piyasasının güçlü olmasının bir resesyon içinde olmadıklarını ortaya koyduğuna işaret eden Barkin, ancak tüm bu sıkılaşmanın eninde sonunda ekonomiyi daha da yavaşlatacağına inandığını dile getirdi.

New York Fed Başkanı John Williams da Fed'in bir noktada faiz indirimine gideceğini ancak şimdilik para politikasının 'iyi bir yerde' olduğunu belirtti.

Analistler, bu gelişmelerle ABD'de ekonominin 'yumuşak iniş' yapabileceği beklentilerinin yeniden güç kazandığını kaydederek, bu durumun pay piyasalarını olumlu etkilediğini bildirdi.

EN ÇOK OKUNANLAR