USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sanat

07 Eylül 2019 19:10

İzleyenleri yerine mıhlayan altın temalı filmler

Altın ve altın avcılığı, yalnızca ticaret ve sanayiye değil, sinemanın da en fazla ilgilendiği konuların başında geliyor. Bu yüzden altın temalı yüzlerce film çekildi. Fakat akla ilk gelen klasikler, her zaman ayrı bir yerde duruyor. Bunun yanında son yıllarda dizi sektörünün de altını yeniden keşfetmesi de gözlerden kaçmıyor

İzleyenleri yerine mıhlayan altın temalı filmler

THE GOLD RUSH (ALTINA HÜCUM) - 1925

The Gold Rush, Charlie Chaplin’in ilk uzun metrajlı sessiz filmi. Charlot, bu filmde zengin olma ümidiyle Alaska’daki altın madenlerine hücum eden binlerce insanın yaşadığı zorlukları anlatır. Alaska’ya gelme amacı olan altının yerini, sıcak ve güvenli bir çatı altı alır. ABD’deki büyük ekonomik buhrandan önce çekilen The Gold Rush’da Chaplin toplumu, günlük insanı ve ekonomik krizin etkilediği insanları ne kadar iyi gözlemlediğini gösterir.

THE TREASURE OF THE SIERRA MADRE (SİERRA MADRE HAZİNELERİ) - 1946

Zenginlik hayalleri peşinde son parasını piyangoya yatırarak tüketen Fred Dobbs (Humphrey Bogart) Meksika’da arkadaşı Curtin’la buluşur. Birlikte çalıştıkları McClane’den paralarını almakta zorlanırlar. Diğer yandan, beraber vakit geçirdikleri ve oldukça geveze bir araştırmacı olan Howard’a göre etraftaki tüm tepeler altın hazineleriyle doludur. Bu, Dobbs ve Curtin için kaçırılmaz bir fırsattır. Fakat altına ulaşmak için çektikleri çile, iki insanı da bambaşka biri yapacaktır.

IL BUONO, IL BRUTTO, IL CATTIVO (İYİ, KÖTÜ, ÇİRKİN) - 1969

Tüm zamanların en iyi klasiklerinden biri olan Il Buono, Il Brutto, Il Cattivo’da Tuco (çirkin), üzerine ödül konulmuş bir kanun kaçağıdır. Keskin nişancı Blondie (iyi) adlı kovboyla iş birliği yaparak kasabaları dolaşmaktadırlar. Tuco’yu kanun adamlarına teslim eden Blondie, ödülü alıp Tuco’yu asılmaktan son anda kurtarmaktadır. Bir kasabada işlerin ters gitmesi üzerine ortaklıkları bozulur. Melekgöz (kötü) lakaplı Sentenza ise Bill Carson adında büyük miktarda altını ele geçirmiş eski bir askerin izini sürmektedir. Tuco’nun çölde Blondie’yi öldürmek üzere olduğu bir anda Bill Carson’la karşılaşmaları tüm planları değiştirir…

RAIDERS OF THE LOST ARK (KUTSAL HAZİNE AVCILARI/INDIANA JONES SERİSİ) – 1981

Klasikleşmiş macera ve komedi Indiana Jones serisinin 1981 yılında çekilmiş ilk filminde, arkeolog doktor Indiana Jones, 10 Emirin sırrını çözecek olan ‘Ark of The Conenant’'ı bulmak için yola çıkar. Fakat Nazi Almanyası’nı yöneten Hitler de bu Ark’ın peşindedir. Indiana Jones ile Alman ajanlarının karşılaştığı bu macera Nepal’den Kahire’ye kadar uzanıyor ve filmin başından sonuna kadar da bir an olsun aksiyon eksik olmuyor.

PIRATES OF THE CARIBBEAN: THE CURSE OF THE BLACK PEAR (KARAYİP KORSANLARI: SİYAH İNCİNİN LANETİ) - 2003

Üçkağıtçı ama sevimli Kaptan Jack Sparrow’un korsanlık yaşamı, düşmanı kurnaz Kaptan Barbossa’nın, gemisi Siyah İnci’yi çalmasıyla altüst olur. Kaptan Barbossa, Port Royal kasabasına saldırır ve belediye başkanının kızı Elizabeth’i kaçırır. Kızı kurtarmak ve Siyah İnci’yi yeniden ele geçirmek amacıyla Elizabeth’in çocukluk arkadaşı Will ve Jack güçlerini birleştirirler. İngiliz Donanması’nın en hızlı gemisi olarak bilinen H.M.S. Interceptor’un kaptanlığını alan Jack Sparrow, kızı kurtarıp gemisini geri alabilmek için işe koyulur. 

KALANDAR SOĞUĞU - 2015

Karadeniz'in bir köyünde hayvancılık ile geçinen, ailesiyle birlikte yaşayan Mehmet'in en büyük tutkusu, dağlarda maden cevheri bulmaktır. Ancak bu uğurda büyük çaba ve zaman sarfettikten sonra artık bu umudunu tamamen kaybetmiştir. Ancak öğrendiği bir haberle hayatının ekseni başka bir noktaya kayar ve Artvin'deki boğa güreşlerine katılmak için hazırlık yapmaya başlar. 89’uncu Akademi Ödülleri’nde (Oscar) En İyi Yabancı Film Dalı’nda, Türkiye’nin adayı olarak da seçilen film, birçok festivalde çok sayıda ödüle ulaşmış olmasıyla da dikkat çekiyor.

LA CASA DE PAPEL - 2017

Son yılların en çok izlenen yabancı dizilerinden olan La Casa De Papel, dizi kontenjanından da olsa böylesi bir listede mutlaka yer almalıydı… Bir suç dehası olan Profesör, planını gerçekleştirmek üzere polisi ustalıkla yönlendirirken sekiz hırsız, rehineler alarak kendilerini İspanya Kraliyet Darphanesi’ne kilitler ve kendileri için para basmaya başlar. İlk iki sezonunda para basan Dali giysili çete, serinin üçüncü sezonunda ise İspanya Merkez Bankası’nda bulunan altınları ele geçirmek için büyük bir maceraya girişir.

BONUS: KÖYDEN İNDİM ŞEHİRE & SALAK MİLYONER – 1973 & 1974

Listede Yeşilçam klasiklerine yer vermemek düşünülemezdi… Köyden İndim Şehire, hepimizin en sevdiği ve en güldüğü klasiklerin başında geliyor. Filmde, buldukları defineyi bozdurmak için Ankara’ya giden dört kardeşin hikayesi konu ediliyor. Tarlalarında altın bulan dört kardeş bunu herkesten gizler. Devletin haber alıp altınlara el koymasından korkarlar. Bu yüzden kuyumcu hemşerileri Ali Rıza’yı bulmak için Ankara’ya giderler. Kardeşlere evini açan Ali Rıza da altınları ele geçirmenin hesabını yapmaktadır. Kardeşler de altınları Ali Rıza’dan kurtarma derdindedir. Bu kovalamaca iki tarafın da hayal edemediği bir sona sürüklenir...

Köyden İndim Şehire’nin elde ettiği başarının ardındansa aynı kadroyla bir yıl sonra Salak Milyon çekilir. Kayserili Behçet, ölüm döşeğinde oğulları Saffet, Himmet, Hayret ve Gayret’e İstanbul’a gidip Mehmet Çavuş’u bulmalarını ve Mehmet Çavuş’ta onlara ait bir define haritası olduğunu söyler. Bu dört kardeş, hanımlarını da ayarlayarak birbirlerinden habersiz İstanbul’a doğru yola çıkarlar. Ancak tren istasyonunda dördünün de yolları kesişir. Bunun üzerine İstanbul’da yepyeni bir komedinin temelleri atılır.

EN ÇOK OKUNANLAR