USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektör

26 Haziran 2019 16:27

"Çin’de inşaat makinelerine duyulan ihtiyaç sektörümüz için büyük fırsat"

Türk iş ve inşaat makineleri sektörünün öncü kuruluşu İMDER, Uzakdoğu’ya ihracat hedefi doğrultusunda adımlarına hız veriyor. Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER), 15’inci BICES Pekin Uluslararası İş, İnşaat Ve Madencilik Makinaları Fuarı’nda Türk ürünlerinin gücünü sergilemeye hazırlanıyor

"Çin’de inşaat makinelerine duyulan  ihtiyaç sektörümüz için büyük fırsat"

30’a yakın ülkeden yaklaşık bin 500 katılımcıyı ve 70 ülkeden 125 bine yakın ziyaretçiyi ağırlaması beklenen fuar, 4-7 Eylül tarihleri arasında Yeni Pekin Uluslararası Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek. İMDER’in Çin’deki kardeş kuruluşu CCMA ile devlet kurumları tarafından düzenlenen fuarda iş, inşaat ve madencilik makineleri ile ticari araçlar sergilenerek sektördeki son gelişmeler takip edilecek.

Fuarın, Çin iş ve inşaat makineleri pazarına hitap eden en önemli organizasyon olduğunu belirten İMDER Yönetim Kurulu Başkanı Merih Özgen, “Sektörümüzün hedef pazarları arasında Çin başı çekiyor. Ülkede hızlı bir yapılanma, inşaat ve altyapı projelerinde artış var. Kaliteleri, üretim kabiliyetleri, mühendislik becerileri ve Ar-Ge güçleri yüksek Türk iş makineleri ile bu pazarı fethetmemiz lazım. İMDER olarak geniş bir pavilyonla ülkemizi temsil etmeyi planladığımız bu önemli platforma, sektörde faaliyet gösteren tüm üretici firmalarımızı davet ediyorum” dedi.

200 BİN EKSKAVATÖR SATILDI

Türk firmalarının Çin pazarından pay alma ihtimalinin çok yüksek olduğunu söyleyen İMDER Yönetim Kurulu Başkanı Merih Özgen şöyle konuştu: “Çin dünya iş ve istif makineleri sektöründe büyüme oranı en yüksek olan pazar. 2016-2017 yılları arasında yüzde 45 büyüdü. Geçen yıl dünya piyasaları açısından çok zorlu geçti ancak Çin iş makineleri sektörü 2018’de bile önceki yıla kıyasla yüzde 25 oranında artış kaydetti. Özellikle ekskavatör ürün grubu pazarında Çin iç pazarı Türkiye’nin yaklaşık 60 katı büyüklüğünde. Ülkede geçen yıl 200 binin üzerinde ekskavatör satıldı. Diğer makine gruplarındaki pazar hacmi de yüksek bir potansiyel içeriyor. Oradan yüzde 1 pay bile alsak, bu bizim için çok ciddi bir oran olacak.”

KONUT VE ALTYAPI PROJELERİ HIZLANDI

BICES Fuarı’nın Çinli müteahhitler tarafından büyük ilgi gördüğünü ve 2019 yılında Çin iş makineleri sektöründe sabit yüzde 10’luk pazar büyümesi beklendiğini aktaran Özgen, şunları söyledi: “Çin inşaat endüstrisinde son 40 yıldır ciddi bir atılım söz konusu. Batı menşeili makinelere duyulan ihtiyaç ve satın alma eğilimi arttı. Bunun nedenleri kentsel dönüşüm, altyapı projelerindeki hızlanma, temiz hava hareketi sonucu yenilikçi teknolojilere duyulan ihtiyaç ve konutun hâlâ garantili bir yatırım aracı olarak görülmesi. Hızla yeni konutlar yapılıyor. Dolayısıyla kayda değer bir iş ve istif makineleri ithalat oranı var. Bu da üretici firmalar için önemli bir pazar edinme ve ihracat yapma imkanı doğuruyor.”

EN ÇOK OKUNANLAR