USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektör

17 Temmuz 2020 10:36

Covid-19’un takım tezgahları sektörüne etkileri ölçümlendi

Katma değerli üretim ve ihracat için stratejik öneme sahip olan takım tezgahları sektörü, Covid-19 salgınından ciddi şekilde etkilenirken TİAD’ın sektörel etki analiz araştırması, sipariş iptallerinin otomotivde yüzde 73’lere çıktığını ortaya koydu

Covid-19’un takım tezgahları sektörüne etkileri ölçümlendi

Kalıpçılık, beyaz eşya, havacılık, makine ve medikal alanlarındaki iş kayıplarını da gösteren araştırmaya göre, salgının tamamen kontrol altına alınıp Türkiye ekonomisinin eski iktisadi duruma dönüşü 2021’de gerçekleşecek.   

Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD), sanayide ana imalat malı olarak kullanılan ve ‘makineleri yapan makineler’ olarak tanımlanan takım tezgahları sektörünün Covid-19 salgınından etkilenme düzeyinin tespiti için bir araştırma yaptı. Üyelerinin katılımı ile gerçekleşen sektörel etki araştırma verilerine göre; en çok sipariş iptalleri, ana müşteri durumunda bulunan ve aynı zamanda en önemli daralmayı yaşayan; otomotiv, kalıpçılık, beyaz eşya, havacılık ve medikal alanlarında gerçekleşti. İptallerde yüzde 73 ile otomotiv sektörü başı çekerken, sırasıyla yüzde 28 ile kalıpçılık, yüzde 22 ile beyaz eşya, yüzde 15 ile havacılık, yüzde 13 ile makine, yüzde 7 ile medikal iptallerin en yoğun yaşandığı iş kolları oldu. 

TÜRKİYE TAKIM TEZGAHI İHRACATININ YÜZDE 80’İ, SAC ŞEKİLLENDİRME MAKİNELERİ VE PRESLERDEN OLUŞUYOR

Türkiye takım tezgahları sektörü ihracatının yüzde 80’ini oluşturan sac şekillendirme makineleri, presler, lazer ve plazma sac işleme makineleri üretimi konusunda iyi bir noktada bulunduğumuzu hatırlatan TİAD Başkanı Fatih Varlık, “Ancak, CNC işleme merkezi, torna tezgahları ve taşlama gibi hassas işleme makineleri tarafında hâlâ ithalatçı durumundayız. Dış ticaret ve fiyat bazlı rekabet yeni normal nedeniyle eskisi gibi olmayacak. Eskiden fiyattan ötürü tercih edilmezken, bugün pek çok pazara jeopolitik olarak çok daha yakın bir noktada bulunmamız, hastalığı kontrol altında tutmamız, yeni normale geçiş sürecini sağlık öncelikli olarak yürütmemiz gibi nedenler, daha çok tercih edilmemizi sağlayabilir. Dolayısıyla makine tarafındaki becerilerimizi diğer avantajlarımızla birleştirerek süreci çok doğru yönetmemiz gerekiyor. Bunu yapmamız halinde lider pazarlarımız olan ABD, Rusya, Polonya, Almanya ve Kanada başta olmak üzere 173 ülkedeki Türk makinesinin kullanım oranını artırabiliriz” diyor. 

SEKTÖRÜN YÜZDE 22’Sİ 3’ÜNCÜ ÇEYREKTE, YÜZDE 72’Sİ İSE 2021’DE DÜZELME BEKLİYOR

Ciddi fırsatlar barındıran sektörün, yaşanan krizin getirdiği sıkıntılarla tek başına başa çıkamayacağına da vurgu yapan Varlık, bu noktada destek beklediklerini hatırlatarak “Dünyanın en gelişmiş teknolojik alt yapı ve üretimine sahip Çin, Japonya, Almanya, Güney Kore ve ABD dünyanın aynı zamanda en güçlü takım tezgahı sektörüne sahipler. Takım tezgahları sektörü diğer sektörlerde oluşturduğu çarpan etkisiyle ciddi bir ekonomik değer oluşumuna katkıda bulunuyor. Sadece havacılık, savunma, otomotiv, beyaz eşya ve kalıpçılık gibi Türkiye ihracatının lokomotif sektörlerine takım tezgahları sektörünün değer bazındaki katkısı 2019 yılında 21 milyar dolar olarak gerçekleşti. Geleceğe yön veren politikaları oluştururken kesinlikle dışarıda bırakılmaması gereken bir sektördür” diyor. 

TİAD sektörel etki araştırması cevaplarına göre, Türkiye’de eski iktisadi duruma dönülmesi yüzde 22 ile üçüncü çeyrekte, yüzde 3 ile dördüncü çeyrekte, yüzde 72 ile de 2021 yılında gerçekleşecek. Bu soruya cevaplayanların sadece yüzde 3’ü 2022 cevabını verdi.

EN ÇOK OKUNANLAR