USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Spor

13 Eylül 2019 13:01

Dört Büyükler'in borcu 10 milyar lirayı aştı

Türk futbolunun lokomotifleri olarak nitelendirilen Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor'un toplam borcu, geçen sezon itibarıyla 10,6 milyar liraya ulaştı

Dört Büyükler'in borcu 10 milyar lirayı aştı

Türkiye'de yaz transfer dönemi geride kalan hafta sona ererken, yüklü miktarda borcu bulunan Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor, transfer harcamalarında yine cömert bir yaklaşım sergiledi.

Bu dönemde Beşiktaş 8, Galatasaray 14, Fenerbahçe 12 ve Trabzonspor da 17 futbolcuyu renklerine bağladı.

Söz konusu 51 oyuncunun kulüplere toplam maliyeti ise bu sezon için menajer ücretleri hariç 716 milyon liraya (115,5 milyon euro) ulaştı.

Dört büyüklerin toplam borcu 10,6 milyar lira

Türk futbolunun lokomotifleri olarak nitelendirilen dört kulübün, yüklü miktardaki borçlarına rağmen bu denli yüksek rakamlarla transfer yapması dikkati çekiyor.

Salt bu sezon için 115,5 milyon euroluk yükümlülüğün altına giren "Dört büyükler"in, geçen sezon sonu itibarıyla borç miktarları şöyle:

Kulüpler Borç (TL)

Fenerbahçe 3,7 milyar

Galatasaray 3,2 milyar

Beşiktaş 2,6 milyar

Trabzonspor 1,1 milyar

Toplam 10,6 milyar

Bağımsız denetçilere göre kulüpler "borca batık" durumda

Borsada işlem gören kulüpler, üçer aylık periyotlarda Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) bildirimde bulunarak finansal raporlarını duyurmaktadır.

Bu raporlarda kulübün ekonomik durumuna dair veriler ve bağımsız denetçilerin bu verileri değerlendirmesi yer alıyor.

Denetçi raporlarında uzun zamandır 4 kulüp için de aynı ifadeler kullanılıyor:

"Finansal tablolara göre işletmenin sürekliliğinin devamına ilişkin ciddi şüphe oluşturabilecek önemli bir belirsizlik varlığını göstermektedir. Diğer taraftan söz konusu durum, Türk Ticaret Kanunu'nun 376. maddesinde yer alan bir şirketin borca batık bulunduğu şüphesini uyandıran işaretler konusundaki düzenlemelere girdiğinden, yönetim kurulunun tedbirleri alması gerekmektedir."

Fenerbahçe 37 milyon euroluk yükün altına girdi

Yaz transfer döneminde Eljif Elmas'ı 16 milyon euro bonservis bedeliyle Napoli'ye satan Fenerbahçe, 12 futbolcuyu kadrosuna kattı.

Bu transferlerin 6'sını bonservis bedeli ödeyerek gerçekleştiren Fenerbahçe, diğer oyuncuları kiralama ve imza parası karşılığında kadrosuna dahil etti.

Tüm bu masrafların salt bu sezonki toplamı 37 milyon euro (230 milyon lira).

Sarı-lacivertliler, kulüplerin en büyük gelir kaynağı olan Süper Lig yayın hakkından geçen sezon 160 milyon lira kazanmıştı.

Galatasaray 35,5 milyon euro ödeyecek

Süper Lig'in son şampiyonu Galatasaray, yaz transfer döneminde 14 futbolcuyla mukavele imzaladı.

Sarı-kırmızılı kulüp, bu futbolcuların çoğuna bonservis ödemese de kiralama bedeli, oyunculara bu sezon verilecek yıllık ücret ve imza paralarının toplamı 35,5 milyon euroyu (220 milyon lira) buluyor.

Bu çerçevede geçen sezon Süper Lig yayın haklarından 231 milyon lira kazanan Galatasaray, menajerlere verilen ücretler de hesaba katılınca, bu paranın tamamını yeni transfer ettiği 14 oyuncu için harcamış oldu.

Sarı-kırmızılı kulübün ihracat kaleminde ise 4,5 milyon euroya (28 milyon lira) Sevilla'ya giden Fernando bulunuyor.

Sarı-kırmızılı ekibin renklerine bağladığı futbolcular ve bu oyuncuların salt bu seneki maliyetleri şöyle:

Beşiktaş 27,3 milyon euro dağıtacak

Bu sezon 8 futbolcuyu transfer eden Beşiktaş, bu oyunculardan 5'ine bonservis bedeli öderken 3 oyuncu için kiralama yöntemine başvurdu.

Bu transferler için siyah-beyazlı kulübün kasasından sadece bu sezon 27,3 milyon euro (170 milyon lira) çıkacak.

Beşiktaş'ın ihracat defterinde ise 2 milyon euroluk bonservis bedeliyle Bologna'ya gönderilen Gary Medel dışında oyuncu bulunmuyor.

Beşiktaş'ın transfer ettiği futbolcular ve bu oyuncuların sadece bu sezon için siyah-beyazlılara faturası şöyle:

Trabzonspor'dan transfere 15 milyon euro

Geçen sezon kiralık olarak bordo-mavili formayı giyen Caleb Ekuban'ın bonservisini alan Trabzonspor, bu transfer haricinde 16 yeni oyuncuyu kadrosuna dahil etti.

Futbolculara verilen yıllık ücretler ve bonservis bedelleri düşük gibi gözükse de oyuncuların maliyeti, menajer ücretleri hariç 15 milyon euroyu (93 milyon lira) geçti.

Bu çerçevede Yusuf Yazıcı'yı rekor bir ücretle (16,5 milyon euro) Fransa'nın Lille takımına gönderen Trabzonspor, bu transferden kazandığı paranın neredeyse tamamını yeni oyuncuları için harcadı.

 

EN ÇOK OKUNANLAR