USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Spor

01 Haziran 2018 10:03

Futbolun oscarı hangi ülkeye gidecek?

Futbolun en önemli organizasyonlarından biri olan ve dört yılda bir gerçekleşen FİFA Dünya Kupası 2018 için geri sayım başladı… Kupada yer alacak gruplar belli oldu ve fikstür de çekildi. 32 ülkenin milli takımlarının 90 dakika boyunca ter dökeceği maçlar Rusya’da, 12 farklı stadyumda 14 Haziran 2018-15 Temmuz 2018 tarihleri arasında oynanacak. Türkiye bu büyük organizasyonda maalesef yer almıyor fakat heyecanını kaybetmiş değil. Tüketici elektroniği tarafında hizmet veren markalar, dünya kupas

Futbolun oscarı hangi ülkeye gidecek?

Duygu Sayıner/ [email protected]

DEV BİR ORGANİZASYON DOĞUYOR…

Dünya Kupası ilk kez 1930 yılında Uruguay’da oynandı. İlk FIFA Dünya Kupası, dönemin FIFA Başkanı Jules Rimet’in onuruna Jules Rimet Kupası olarak adlandırılmıştı. Organizasyonun ilk kez Uruguay’da yapılmasının sebebi de, son 2 yılın olimpiyat şampiyonu olmasıydı. O zamanki turnuvaya maddi imkanların yetersizliklerinden dolayı sadece 13 takım katılabilmişti. Montevideo’da oynanan final maçında Uruguay, Arjantin’i 4-2 mağlup ederek, Dünya Kupası’nın ilk şampiyonu olmuştu. 4 yılda bir gerçekleştirilen Dünya Kupası’nın bir sonraki organizasyonu 1934 yılında İtalya’da düzenlendi. Yine maddi imkansızlıklar nedeniyle çok sayıda ülke katılım sağlayamamıştı. Çekoslovakya ile final maçına çıkan İtalya, finalde Çekoslovakları devirerek kendi ülkesinde Dünya Kupası’nı kazanmıştı. 1938 yılındaki Dünya Kupası ise Fransa’da düzenlendi. Final maçı Macaristan ve İtalya arasında oynandı. İtalya, Macaristan’ı 4-2 yenerek, yine Dünya Kupası’nın finalisti olarak adını yazdırdı. 1942 ve 1946 yıllarında Dünya Kupası organizasyonu, İkinci Dünya Savaşı nedeniyle yapılamadı.

BREZİLYALILAR SAHAYA ÇIKIYOR

1950 yılındaki Dünya Kupası Brezilya’da düzenlendi. Brezilyalılar şimdi olduğu gibi o dönemlerde de iyilerdi ancak dünyanın en iyisi oldukları gibi bir kanıya varmışlardı. Organizasyonun kendi ülkelerinde düzenlenmesi de onları ayrı bir motive etmişti. Her maçta iğne atsanız yere düşmeyecek bir kalabalık oluşuyordu. Çıktığı tüm maçları açık ara galibiyetle alan Brezilya, kupanın şampiyonu olacağına çok emindi. Ancak final maçını Uruguay ile oynayan Brezilya 2-1 mağlup oldu ve kupayı Uruguay kazandı. Bu mağlubiyet oldukça uzun bir zaman konuşuldu. Birçok Brezilyalı bu maçın ardından intihara teşebbüs etti ve ülke tarihinde hiç yaşamadığı bir yasa boğuldu. Hatta Brezilya’nın o maçtaki kalecisi Moacir Barbosa, uğursuz ilan edildi ve yaşamı boyunca da bu böyle devam etti.

TÜRKİYE’NİN KATILDIĞI DÖNEMLER…

1954 yılında İsviçre’de düzenlenen Dünya Kupası, Türkiye’nin de ilk kez katıldığı organizasyondu. Bu organizasyonun final maçı Macaristan ve Almanya arasında oynanmıştı ve Almanya kupanın sahibi olmuştu. 

TAÇSIZ KRAL PELE…

1958 Dünya Kupası İsveç’te düzenlenen Dünya Kupası’na oynanan maçlardan çok, genç bir yıldız damga vurmuştu. Futbol kariyeri boyunca önemli başarılar elde eden Pele, ilk maçına Dünya Kupası organizasyonunda çıktığında henüz 17 yaşındaydı. Pele ile ilk röportajı yapan da bir Türk gazeteci olan Halit Kıvanç olmuştu. Brezilya ile İsveç arasında geçen final maçında Pele, 2 gol attı ve Brezilya, ev sahibi İsveç’i 5-2 yenerek ilk kez Dünya Kupası’nı kazandı. 1962 yılında Şili’de düzenlenen organizasyonda, final maçı Brezilya ve Çekoslovakya arasında oynanmıştı ve Brezilya, Çekoslovakya’yı 3-1 mağlup etmişti.

Haberin devamı Platin'de...

EN ÇOK OKUNANLAR