USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji

28 Haziran 2019 16:50

Dijitalleşen kazanıyor

Son dönemde, teknoloji endüstrisi tüm sektörlerin olmazsa olmazı haline geldi. Dijital dönüşüm, şirketlerin ve ülkelerin uzun zamandır gündeminde. Bulut bilişim ve esnek tüketim modeli sayesinde ortaya çıkan kullandığın kadar öde modeli’ firmalara maliyet avantajı sağlıyor. XaaS yani, hizmet olarak her şey’ servisi ile şirketler maliyetlerini düşürüyor ve inovasyon kapasitelerini artırıyor.

Dijitalleşen kazanıyor

 Deloitte 2019 Teknoloji Endüstrisi Raporu’na göre, Xaas (Everything as a Service) ile müşteri deneyiminin hızı artıyor, küçük şirketlere esneklik imkanı geliyor. 2019 yılında esnek tüketim modelleri bulut ve yapay zeka adaptasyonunu artırmaya devam ediyor.

“HİBRİT BULUT MODELİ ÖN PLANA ÇIKIYOR”

Deloitte’un yayınladığı rapora göre, dijital dönüşümün bir parçası olarak 2019 yılında şirketlerin yüzde 60’ının bilişim teknolojilerini buluta taşıması bekleniyor. Çoklu bulut sistemlerinin ise yine bu yıl içinde ön plana çıkacağı tahmin ediliyor. Firmaların bulut bilişimi kullanım noktasında, genel ve özel bulut seçeneklerini değerlendirmesi ve buna göre bir strateji izlemesi gerektiğini söyleyen Hitachi Vantara Dijital Çözümler Satış ve İş Geliştirme Müdürü İsmail Cingil, sözlerine şöyle devam ediyor: “Genelde bu ikisinin de yer aldığı 'hibrit bulut' modeli ön plana çıkıyor ve daha hassas bilgilerin bulunduğu uygulamalar özel bulut üzerinde yer alıyor. Türkiye’de bulut bilişim alanında öne çıkan firmalar ağırlıklı olarak telekomünikasyon ve finans sektöründe. Ancak gün geçtikçe diğer sektörlerde de yaygınlaştığını gözlemliyoruz.”

“BLOKCHAIN, YAŞAMIMIZIN MERKEZİNDE YER ALACAK”

2019, ayrıca şirketlerin başka bir alanı daha keşfetmeye başlayacakları bir yıl olacak. Deloitte verileri, insanlar ve aygıtların birbirine daha çok bağlı hale geleceğini ve bunun güvenlik konusunu tekrar gündeme taşıyacağını söylüyor. Böylece, blokchain’in hayatımızdaki ağırlığı artacak. Blockchain teknolojisinin, finans sektörü başta olmak üzere geleneksel iş yapış şeklimizi dönüştürme ve yeni iş modellerine zemin yaratma olanağı taşıdığına değinen SAS Türkiye ve Orta Asya Bölgelerinden Sorumlu Genel Müdür Tayfun Topkoç, şu yorumda bulunuyor: “Blokchain; işlemlerin veya bütün dijital etkileşimlerin güvenli, şeffaf, ulaşılabilir, denetlenebilir ve verimli olacak şekilde kaydedilmesini sağlayan bir yapı sunuyor. Blockchain uygulamaları yapay zekadan farklı olarak limitli, fakat doğru uygulamalarla çok derin etkileri barındırıyor. Yakın gelecekte gündelik yaşamımızın merkezinde yer alacak. Örneğin kimlik kayıtları, doğum kayıtlarından tapulara kadar birçok şey dönüşecek.”

ADIM ADIM BÜYÜME

Blokchain, XaaS, bulut bilişim sistemleri ve yapay zeka teknolojileri önümüzdeki dönemde şirketlerin yeni yüzlerinin belirleyicisi olacak. Ancak, dijital dönüşüm çok uzun bir yol ve şirketlerin bu yolu yürürken oldukça dikkatli olmaları gerekiyor. Deloitte 2019 Teknoloji Endüstrisi Raporu’na göre, şirketlerin siber güvenliğe ve kullanıcı güvenliğine önem vermesi hayati önem taşıyor. Türkiye’de nüfusun yüzde 72’sinin aktif internet kullanıcısı olduğunu düşünürsek ülkemiz için de güvenlik sorunu önemli konu başlıklarından biri. “Dünya dijitalleşmeye devam edecek” diyerek sözlerine başlayan Trai Kurucusu ve Gelecekhane CEO’su Halil Aksu, şöyle diyor: “Büyümek; müşteriye değer katmak ve sürekli yeni müşteriler, yeni pazarlar, yeni değerler keşfetmek demek. Pek çok teknoloji segmenti büyümeye devam ediyor. Bu büyüyen segmentlerde doğru pazarlara girmek, doğru değer tekliflerini oluşturmak ve müşterilerle buluşmak için stratejiler geliştirmek gerekiyor.” Dijital dönüşümü, istikrarlı hale getirebilmek için küçük adımlarla ilerlemek ve öncelikli olarak müşteri memnuniyetini ve deneyimini güçlendirmek şirketler için vazgeçilmezler arasında yer alıyor. Başarılı bir dijital dönüşüm gerçekleştirmek, günümüzde şirketlerin dijital dönüşüm süreçlerinin son kullanıcılar tarafından tetiklendiğini unutmamaktan geçiyor.

“DEĞİŞİM BİR RİSK FAKTÖRÜ”

"Dünyanın en teknolojik gençlerine sahibiz" diyerek sözlerine başlayan Endüstri 4.0 Derneği Başkanı Ali Rıza Ersoy, dijitalleşmenin yol haritasını şöyle açıklıyor: “Üçüncü jenerasyon, dijitalleşmezse kurumunun 3-5 sene sonra ortada kalacağını öngörüyor ve şu soruyu soruyor: ‘Peki, nereden başlayacağım?’ Şirketlerin öncelikle öz değerlendirme yapması gerekiyor. Önce nerede olduklarını görmeli ve o hallerinin fotoğrafını çekmeliler. Sektörden bağımsız, şirketlerin kendilerini check-up’a sokup güçlü yönlerini ve güçsüz yönlerini ortaya çıkarmaları önemli. Sonra danışmanlık almak zorundalar. Yönetim kurulu başkanının, CCO seviyesindekilerin ve bütün çalışanların dönüşüme ikna olması gerekiyor. Çünkü, değişim bir risk faktörü. Hayatta kalmak isteyenler bu riski almalı. İlk korku şu oluyor: ‘Robotlar geliyor. İşimi kaybedeceğim.’ Halbuki, tam tersi. Tarih boyunca böyle oldu. Kimse işini kaybetmeyecek aksine aranılan insan haline gelecek. Dijitalleşmede en önemli faktör işin başındaki insanın vizyonu ve kararlılığı.”

EN ÇOK OKUNANLAR