USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji

22 Temmuz 2020 13:35

Dijitalleşen KOBİ’ler riskleri yönetmeye odaklandı

Dünya ekonomilerini derinden sarsan pandemi, imalat sanayindeki trendleri yeniden şekillendiriyor. yerliara.com verilerine göre, ağırlıklı olarak KOBİ’lerin oluşturduğu üretim dünyası, pandemi sürecinde en fazla otomasyon teknolojileri üzerine arama yaptı. Bunu sırasıyla; sigorta, e-ticaret, teknoloji, robotik kodlama, elektronik, bilişim, dış ticaret, nano teknoloji ve telekomünikasyon izledi.

Dijitalleşen KOBİ’ler riskleri yönetmeye odaklandı

Ortaya çıkan verilerin Türkiye’deki büyük bir kabuk değişimin habercisi olduğunu ifade eden Yerliara.com Sözcüsü Dr. Arzu Aydın, “Tablo bize gösteriyor ki imalat sanayimiz tamamen otomasyon ve dijitalleşmenin fırsatlarına odaklanmış durumda. Aslında birçok ülke tamamen dururken, Türkiye’deki KOBİ’ler bu süreci yenilenme ve geleceğe hazırlık olarak görüyor. Bu da global rekabet gücümüze ciddi bir katkı yapacak. Bu süreci bir yeniden yapılanma gibi gören KOBİ’lerimiz daha verimli üretim yapabilmek için yenileniyor” açıklaması yaptı. Yerliara olarak, KOBİ’lerin dijital enstrümanlara ve fırsatlara ulaşmasına katkı sağladıklarını da ifade eden Aydın, “ Üretim dünyamız gelişen şartlara karşı oldukça başarılı refleksler veriyor. Bunu yaparken de yerli kaynakları etkin şekilde değerlendirmek oldukça önemli” dedi.

RİSK ANLAYIŞI ÇEŞİTLENDİ

KOBİ’lerin yaptığı aramalarda sigorta sektörünün hızlı bir yükselişte olmasını ise sigortaladım.com Pazarlama Direktörü İzzet Özveren değerlendirdi. Ekonomi dünyasındaki risk anlayışının hızla çeşitlendiğini, farklı farklı sigorta anlayışlarının oluştuğunu belirten Özveren, “Risk yönetiminin ne kadar önemli olduğunu KOBİ’lerin hissettiğini ve buna göre bir arayış halinde olduğunu görüyoruz. Sigorta sektöründeki dijital değişimler de bu imkânlara ulaşımı kolaylaştırıyor açıklamasını yaptı.”

Yerliara.com çözüm ortaklarından Trio Mobil Genel Müdürü Nevzat Ataklı ise “Veriler, KOBİ’lerin otomasyona ve dijitalleşmeye yönelik arayışlarının arttığını ayrıca dijital fabrikalara geçişin de hızlandığına işaret ediyor” diyerek şöyle devam etti: “Tasarrufun ve verimliliğin çok daha önemli olduğu bir döneme girildi. Dijitalleşme de maliyet avantajnı ve verimliliği arttırıyor”

ARTIK ZORUNLULUK

Mikro Yazılım Genel Müdürü Alpaslan Tomuş ise veriler için şu değerlendirmeyi yaptı: “Pandemi süreci ile birlikte teknoloji yatırımlarının bir lüks olmaktan çıkıp zorunluluğa dönüştüğünü söylüyoruz. Bu tabloda bize bunu gösteriyor. Şirketler bu süreçteki zorlukları dijitalleşme ile aşacak.”

EN ÇOK OKUNANLAR