USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji

10 Aralık 2019 13:14

Dünyanın ilk 'Taraftar Token Arzı’ başladı

Chiliz (Binance.com: $ CHZ), futbol kulübü Juventus için dünyanın ilk Taraftar Token Arzını (FTO) başlattı. Turin merkezli dev kulübün taraftarları, spor ve eğlence endüstrisinde blokzincire dayalı oylama ve ödüllendirme platformu Socios.com aracılığıyla, belirli kararlarda oy kullanma hakkı sağlayan ve onları bunun için ödüllendiren $JUV (Juventus Taraftar Tokenları) satın alabilecekler.

Dünyanın ilk 'Taraftar Token Arzı’ başladı

Kripto para birimini doğrudan ana akım spor kültürünün kalbine getiren ve dünyanın dört bir yanındaki 423 milyon hayran gibi büyük bir kitleyi hedef alan Juventus, taraftar token çıkartan ilk futbol takımı. Bugünden itibaren taraftarlar, Serie A Şampiyonları tarafından düzenlenen ve Socios.com platformunda yayınlanacak ilk ankette oylarını hemen kullanabilecekler. Yayınlanan ilk anketin sorusu ise şu: “Juventus, Allianz Stadyumu’nda her gol attığı zaman çalınan ‘Chelsea Dagger’ şarkısı hangi şarkı ile değiştirilmeli?“

Serie A Şampiyonu, lansmanı ve Socios.com'da yapılacak ilk anketi duyurmak için sosyal medya kanallarından bir video yayınlayacak. Taraftarlar aşağıdaki dört şarkı listesinden seçim yapabilecek:

Blink 182 - All the Small Things

Blur - Song 2

House of Pain - Jump Around

P.O.D - Boom

Listede Galatasaray da var

Juventus Taraftar Tokenları için lansman fiyatı 2 Euro civarında olacak (bu fiyat, Socios.com'un dijital para birimi olan Chiliz $CHZ kuruna bağlı olarak değişecektir). Sınırlı sayıda Taraftar Tokenları, uygulamanın Artırılmış Gerçeklik özelliği olan Token Avı ile ücretsiz olarak toplanabilir.

Juventus, 2020'de Allianz Stadyumu'ndaki ilk golünü attıktan sonra çalacak şarkı seçilecek. Bu anket, bu sezon yayınlanacak anketlerin ilki ve daha fazlası gelecek sezonlarda yayınlanmaya devam edecek.

Socios.com, 2020 yılının ilk çeyreğinde altı tane lider futbol kulübünün Taraftar Token Arzı olan FTO’ları düzenleyecek. Paris Saint-Germain ve Atlético de Madrid’e yönelik FTO’lar, 2020 Ocak ayının sonunda yapılacak ve sonraki FTO’lar ise şubat ayında West Ham United, Galatasaray ve A.S. Roma gibi kulüpler için gerçekleşecek. Espor ortağı olan OG için FTO ise mart ayında yapılacak.

Spor dışı alanlar da söz konusu

Socios.com’un platformuna katılmaya hazır onlarca kulüpten oluşan bir hattı var; birçok önde gelen futbol kulübü ve diğer spor dallarından gelen takımların yıl sonunda açıklanması bekleniyor.

2020’nin başlarında, Socios.com taraftarların uygulamada doğrudan Taraftar Tokenları takas etmelerini sağlayacak olan Borsa özelliğini başlatacak. Sosyal etkileşimde bir sohbet fonksiyonunun yanı sıra kulüplere özel oyunların eklenmesiyle güçlenecek ve taraftarların oyunlarda birbirlerinle rekabet etmesine izin verecek. Socios.com ayrıca gelecekte spor dışı olan alanlara ve eğlence sektörüne de açılacak.

Bu alanda atılmış ilk adım

Chiliz & Socios.com’un CEO’su ve Kurucusu Alexander Dreyfus, konuyla ilgili şunları söyledi: “Juventus'un token’laşması, futbol için önemli bir an, ancak aynı zamanda blokzincir ve kripto para birimi için ana akımda öne çıkan büyük bir adım. Socios.com aracılığıyla düzenli futbol taraftarları, kripto para birimleri ile tanıştırılıyor, ayrıca dijital varlıkları kullanarak kulüplerin karar alma sürecinde yer alabilecekleri bir blokzincir platformu oluşturuyor.”

“Platformumuzun büyüsü, kullanıcı deneyiminin tüketici dostu olması. Taraftarlar Socios.com'a sorunsuz bir şekilde adapte olacak ve dünyadaki 423 milyon Juventus taraftarı ile başlayarak potansiyel küresel izleyicimiz çok büyük olacaktır.”

“Bu alandaki ilk adımı atan biziz. Kimse yaptığımız şeyi yapmaya teşebbüs etmedi, çünkü bu inanılmaz bir girişim. Blokzincir tabanlı platformumuz, dijital çağda artan tüketici katılımı için ana akım bir alanı dolduracak. Uygulamamız, blokzincir teknolojisinin yaygın olarak benimsenmesinde öncü olma potansiyeline sahip.”

“Juventus’un 2020’de Allianz Stadyumu’ndaki ilk golünü attığı ve stadyumdaki 40 binden fazla ve dünyanın dört bir yanında onbinlerce taraftarın blokzincir tabanlı platformumuzda taraftarlar tarafından seçilmiş şarkı ile hep birlikte kutlamalarını ve bu şekilde Socios.com’un ideolojisine tanık olmayı dört gözle bekliyorum. Karar alma sürecine katılmak isteyen Juventus taraftarları Socios.com'u indirmeli ve Taraftar Token'larını şimdiden almalı.”

Socios.com, spor ve eğlence taraftarları için türünün ilk örneği blokzincir tabanlı mobil uygulama. Uygulama Android için indirilebilir ve sınırlı bir beta testi sürümü iOS'ta mevcut. Tam sürüm, App Store'a çok yakında geliyor.

EN ÇOK OKUNANLAR