USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji

05 Temmuz 2019 13:42

Ekonomiye 2 milyar liralık katkı sağlayacak, yerli ve milli veri merkezi 'Star of Bosphorus' açıldı

Teknoloji grubu NGN tarafından Tuzla Tepeören'de hayata geçirilen Türkiye'nin en büyük veri merkezi yatırımlarından Star of Bosphorus Veri Merkezi, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç ve NGN Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) İnanç Erol'un katılımıyla açıldı.

Ekonomiye 2 milyar liralık katkı sağlayacak, yerli ve milli veri merkezi 'Star of Bosphorus' açıldı

Türkiye’nin öncü teknoloji grubu NGN, Türkiye’nin en büyük veri merkezi yatırımlarından Star of Bosphorus’u hizmete sundu. 5 Temmuz Cuma, Star of Bosphorus Veri Merkezi’nde gerçekleşen açılış törenine; başta Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank olmak üzere iş, ekonomi ve teknoloji dünyasından önemli isimler katıldı.

Türkiye’de ve Orta Doğu’da faaliyet gösteren NGN, bugün itibarıyla Türkiye’de ve bölgenin lider şirketlerin teknoloji alanındaki güvenilir iş ortağı konumunda faaliyetlerini sürdürüyor. NGN, tüm dünyanın dijitalleştiği bu dönemde çok kritik bir gereksinime yoğunlaşarak Star of Bosphorus Veri Merkezi’ni hayata geçirdi.

150 milyon dolarlık yatırımla açıldı

Yaklaşık 150 milyon dolarlık yatırımla Türkiye’nin bu alandaki en büyük yatırımlarından biri olan Star of Bosphorus, bilişim sektöründe ihtiyaç duyulan istihdama da önemli katkılarda bulunuyor. Türkiye’deki şirketlerin verilerini bir Türk girişiminde koruyup kullanmalarını sağlayan Star of Bosphorus Veri Merkezi, ayrıca yurt dışından da dataların konumlandırılacağı bir merkez olacak.

Ekonomiye 2 milyar liralık katkı sağlayacak

Bu yatırım ile 5 yıl içerisinde Türkiye ekonomisine yaklaşık 2 milyar TL katkı sunmayı hedefleyen NGN, Türkiye'nin ihracat hedeflerine paralel olarak yurtdışına veri hizmeti ihraç etmeye başladıklarını ve şimdiden 3 yabancı ülkenin veri merkezimizden hizmet aldığını belirtiyor. NGN'in nedefi kısa vadede ise hedefleri 30’un üzerinde ülkeye veri hizmetlernii yaymak.

Yaklaşık yüzde 50’si genç olan 80 milyonluk nüfusun ciddi bir potansiyel olduğunu ve bu potansiyeli Star of Bosphorus ile harekete geçirmek istediklerini ifade eden NGN, veri merkezinin tam kapasiteye ulaştığında 1000 kişinin üzerinde bir istihdam sağlayacağını öngörüyor.

Varank: Dijital kalkınma hedeflerimize güç ve ilham vereceğine yürekten inanıyorum

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank Star of Bosphorus Veri Merkezi yatırımını Türkiye’ye sunan NGN’e teşekkür ettiği konuşmasında şunları söyledi: "Yapay zeka teknolojisine özel önem verdiğimizi ifade etmek istiyorum. 2030 yılına kadar yapay zekanın, global ekonomiye 15.7 trilyon dolar katkıda bulunacağı ve ülke ekonomilerini ortalama %26 oranında büyüteceği bekleniyor. Gelişmiş ülkeler, bu muazzam pazarda paylarını muhafaza etmek için üniversiteler, araştırma merkezleri, teknoloji lideri şirketler ve girişimler aracılığıyla yapay zeka teknolojileri konusunda adımlar atıyorlar. Biz de bunun farkında olarak ciddi çalışmalar yapıyor, kamu ve özel sektörün ihtiyacına yönelik projeler üretiyoruz. Ben Türkiye’nin dijitalleşme yolundaki hedeflerinin Star Of Bosphorus Veri Merkezinde somutlaştığını görmekten büyük bir mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. Bu önemli merkezin; dijital kalkınma hedeflerimize güç ve ilham vereceğine yürekten inanıyorum.’’

Ermut: Ülke olarak katma değer zincirinde daha üst sıralara çıkmak için bu tarz yatırımların öneminin farkındayız

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut ise Star of Bosphorus Veri Merkezi yatırımıyla ilgili şunları söyledi: "Teknolojinin yaygınlaşması, veri hacmindeki ve çeşitliliğindeki gelişmeler, büyük veri, yapay zeka, bulut teknolojileri, fintek gibi kavramların laboratuvar ortamından çıkıp gerçek hayatımızın birer parçası olmasını sağladı. Dolayısıyla veri merkezleri, verinin saklanması ve veri güvenliği yeni dünya ekosisteminin çok önemli birer çeperi haline geldi. Bu çerçevede, NGN’nin yüksek teknoloji içeren Star of Bosphorus Veri Merkezi yatırımı bizim teşvik ettiğimiz ve tercih ettiğimiz bir yatırım türü. Ülke olarak katma değer zincirinde daha üst sıralara çıkmak için bu tarz yatırımların öneminin farkındayız.”

Koç: Bugün, burada açtığımız veri merkezi ile bu verinin korunması konusunda önemli bir adım atmış olacağız

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşü Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç: ‘’ 2023 hedeflerimiz doğrultusunda yarının rekabetçi ekonomisinde var olabilmek ve yenilikçi teknolojilere çözüm üretebilme kabiliyetine sahip olmamız gerekiyor. Günümüzdeki en yenilikçi teknoloji yapay zeka teknolojileri. Bu konuda da yapay zekanın olmazsa olmazı; veri. Bugün, burada açtığımız veri merkezi ile bu verinin korunması konusunda önemli bir adım atmış olacağız. Ülkelerin mevcut verileri ve siber hakimiyet alanları o ülkelerin dijital topraklarıdır. Verilerimizi hem topraklarımızı koruduğumuz gibi koruyacak hem de toprağı işlediğimiz gibi işleyip açık veri yöntemi ile paylaşarak değere dönüştüreceğiz. Açık veri ile kastedilen; verinin anonimleştirilerek kişisel bilgilerden arındırılmasıdır. Ülkemizde üretilen verinin yine ülkemizde barındırılması hedefine ulaşılması açısından bugün açtığımız ve daha çok açacağımız veri merkezleri kritik bir rol oynamaktadır.’’ dedi.

Erol: Türkiye olmak için ‘’milli veriyi’’ ülkemizde tutmak amacıyla harekete geçtik

NGN Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su İnanç Erol, açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin geleceğine yatırım yaptıklarını vurgulayarak şu ifadeleri kullandı: ‘’Yerli içerik, yerli yazılım, yerli bulut ülkemizin ekonomik olarak gelişimine, ihracatina ve uluslararası rekabete muhakkak çok ciddi fayda sağlayacaktır. Bu verilerin kesintisiz, güçlü altyapılara ihtiyacı bulunmaktadır. Bizim, Türkiye’de üretilen Milli Veriyi ülke dışına göndermeye ihtiyacımız yoktur, olmamalıdır. Dijital çağı yakalayan, “kendi verisinin sahibi ve koruyucusu” bir Türkiye olmak için ‘’milli veriyi’’ ülkemizde tutmak amacıyla harekete geçtik ve yaklaşık 150 milyon dolar düzeyinde bir yatırımla işte karşınızda gördüğünüz bu teknolojik sanat eserini ülkemize kazandırdık. 9 derece üzeri deprem dayanıklılığı, kullanılan sismik izolasyon teknolojisi ve 138 adet izolator üstüne inşa edilmesi ile dünyada sayılı yapılardan biri ve bölgemizin en gelişmiş veri merkezlerinden bir tanesidir. Biz NGN ailesi olarak, üretmeyi ve ülkemize değer katmayı amaç edinmiş bir grubuz. Star of Bosphorus ile başlayan yolculuğumuzu, inşallah hem Anadolu’muzda hem de farklı teknoloji alanlarında yapacağımız yatırımlar ile devam ettireceğiz.’’

Sektöre yeni standartlar geliyor

Türkiye’nin en gelişmiş veri merkezi Star of Bosphorus; şirketlere danışmanlık, bulut uygulama yönetimi, felaket kurtarma, yedekleme ve iș sürekliliği, güvenlik, veri depolama, barındırma olmak üzere geniș bir yelpazede, uluslararası standartlarda veri merkezi hizmetleri sunuyor. Başta bankacılık ve finans, üretim, telekomünikasyon, perakende ve kamu olmak üzere tüm sektör liderlerinin güvenilir teknoloji iş ortağı konumunda olan NGN, Star of Bosphorus ile sektöre yeni standartlar getiriyor.

Uptime Institute Tier III tasarım ve tesis sertifikasına sahip veri merkezi Star of Bosphorus, 16 MW toplam elektrik gücü ile yaklaşık 24.000 metrekare kapalı alanda konumlanıyor. 5.000 metrekare beyaz alanda 2.000’in üzerinde standart kabinet barındırma kapasitesine sahip veri merkezi, tasarım ve tesis yetkinlikleri ile benzersiz bir servis seviyesini garanti ediyor.

Şiddetli depremlere dayanıklı

Star of Bosphorus, dünyada sayılı deprem etkisini en aza indirmeye yönelik olarak tasarlanmış yapısal sismik izolasyonu ile kesintisiz çalışma ve yüksek standartlarda veri güvenliği bulunuyor. 138 adet sismik izolatör üzerinde inşa edilen Star of Bosphorus, dünyada kabul görmüş FEMA standartları doğrultusunda inşa edildi. Son 2.500 yıl içindeki sismik olayların korelasyonu dikkate alınarak depremde operasyonun devamlılığını sağlamak üzere tasarlanan Star of Bosphorus ile Türkiye’de bu alanda bir ilke imza atıldı. Star of Bosphorus, deprem anında binanın tamamının korunmasını sağlayacak ve yaşanabilecek kesintileri ortadan kaldıracak. Akademik denetleme sürecinden de geçen Star of Bosphorus, bağımsız denetim için dünyanın sayılı yetkin kurumlarından ARUP ile çalıştı. Dolayısıyla Star of Bosphorus’un tam deprem korumasına sahip olduğunu gönül rahatlığıyla ve bilimsel dayanaklarıyla ifade ediliyor.

EN ÇOK OKUNANLAR