USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji

21 Haziran 2019 15:55

Erkan: Akıl teri dökenlerdenim

Bu sene 25’inci yılını kutlayan Turkcell’in kaptan bayrağını kısa bir süre önce şirkette satıştan sorumlu genel müdür yardımcısı olarak görev yapan Murat Erkan aldı. Türkiye’nin ilk sistem mühendisi unvanına sahip olan Erkan, gününün uyku dahil tamamını teknolojiyle geçiriyor. Teknoloji benim için bir iş, bir meslek dalı değil, tam anlamıyla bir yaşam biçimi diyen Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan ile, Turkcell’in 25’inci yılını, yeni görevinde izleyeceği yolu, yönetim şeklini ve teknoloji ile

Erkan: Akıl teri dökenlerdenim

• Kısa bir süre önce Turkcell’de genel müdür olarak göreve geldiniz. Nasıl bir yönetim şekliniz olacak?

Müşterilerimize daha yakın olabilmek ve müşteri memnuniyetimizi daha yukarı çekebilmek için ‘müşteri odaklı organizasyon’ yapısına geçiş yaptık. Bu noktada ‘önce müşteri’ diyerek satış kanalımızı bireysel, kurumsal ve uluslararası olmak üzere 3 ana bölüm altında yeniledik. Dijital İş Servisleri şirketimizle kurumların ihtiyacı olan tüm çözümleri uçtan uca tek çatı altında sunmaya başlıyoruz. Önümüzdeki dönemde bireysel müşterilerimize dijital servislerimizle, kurumsal müşterilerimize dijital iş servisleri çözümlerimizle ve uluslararası müşterilerimize dijital servislerimiz ve yurt dışı telekom operatörleriyle yaptığımız iş ortaklıkları ile ulaşacağız. Atacağımız her adımın odağında müşteri olacak.

• İş hayatınız boyunca önemli kırılma noktalarınız neler oldu?

Belki de en önemli kırılma üniversitedeki bölüm tercihimle başladı. Teknoloji odaklı bir kariyer tercih etmem, durmak bilmez bir gelişim ve değişim sürecinin de kapılarını araladı. Bu süreçte Türkiye’de iletişim alanında yaşanan devrimlere birebir tanıklık etmekle kalmadım, bizzat bu sürecin içerisinde yer alarak ülkemiz adına bu önemli dönüşümün gerçekleşmesi için akıl teri dökenler arasında yer aldım. Ülkemizde önce 3G’yi deneyimledik. Akıllı telefonlardan görüntülü görüşmek, hız endişesi yaşamadan dilediğimiz yerde sipariş verebilmek, oyun oynayabilmek ve bilgiye erişebilmek harika bir deneyimdi. Bu deneyimi bir adım öteye taşımak için Turkcell Superonline ile ülkemizde fiber çağını başlatan operatör olduk. Ardından en hızlı 4.5G deneyimi ile Türkiye’yi tanıştırdık. Ve şimdi de 5G’nin arifesindeyiz. Türkiye için çok önemli dönüm noktaları olan bütün bu teknoloji değişimlerinde bizzat çalışma fırsatım olduğu için kendimi çok şanslı hissediyorum. 

• Kriz ortamlarında nasıl bir strateji izlersiniz?

Krizler, fırsatları da beraberinde getiren şirketlerin gücünün test edildiği önemli süreçlerdir. Ortak akıldan güç alan takım oyunu stratejisi ile Turkcell, tüm dünyayı etkileyen krizlerden, büyüyerek ve önemli başarılara imza atarak çıktı. Kriz zamanlarını dalgalı ve fırtınalı denizler gibi görüyorum; yerinizde durduğunuzda krizler yaralayıcı olabilir. Biz yerimize durmuyoruz, rüzgarı da arkamıza alarak sörf yapıyoruz. Sörf yapmak demek, her zaman müşterimizin yanında olmak, inovasyona odaklanmak ve daha çok çalışmak demek.

• Bu yıl Turkcell’in 25’inci yılı. Şirketin bugüne kadar elde ettiği başarıların sırrı sizce nedir? 

Turkcell’in çeyrek asırlık zirve öyküsüne yakından baktığınızda, şirketimizin bugünlere gelmesinde mühendislerinden idarecisine, saha ekiplerinden mağaza çalışanlarımıza kadar gecesini gündüzüne katan dev bir ekip görürsünüz. Yeniliğe yatırım yapmak, güçlü bir altyapıya sahip olmak, yerliliğe önem vermek, en önemlisi de toplumdan aldığını yine topluma vermek, Turkcell’in 25 yıllık başarısının temel taşları diyebilirim.

• Bu yıla özel olarak hayata geçirdiğiniz ya da üzerinde çalıştığınız projeler neler olacak?

Türkiye’nin Turkcell’i olarak önceliğimiz, tüm dünyada değişmekte olan teknolojileri bünyemizdeki mühendislerimizle ve ekosistemimizle birlikte geliştirmek. Amacımız, Türkiye’nin verisinin de parasının da Türkiye’de kalmasını sağlamak. Bu çerçevede 25’inci yılımızda, Turkcell’deki mühendisler tarafından geliştirilen iki yeni dijital servisimizin ekleneceğinin müjdesini verebilirim. Ayrıca bu yıl teknoloji gündeminin ilk sırasında kendine yer bulan yapay zeka alanında yeniliklere imza atacağız. Yapay zeka teknolojisini kullanarak geliştirdiğimiz Yaani Sesli Asistanı bu yılın sonunda hizmete almayı planlıyoruz. 

• Günümüzde yapay zeka, nesnelerin interneti gibi yenilikçi teknolojiler hayatımıza girmeye başladı. Turkcell’in bu yenilikçi teknolojilere yönelik çalışmaları hakkında bilgi alabilir miyiz?

Yapay zekayı bugün neredeyse tüm iş alanlarımızda kullanıyoruz. Yeni müşteri kazanımı ve belge kontrolleri gibi hem otomasyona dönük hem de ileri teknoloji geliştirmelerde yapay zekadan yararlanıyoruz. Ayrıca Dijital Operatör uygulamamızı yapay zekaya dahil edip mağazamıza koyduk. Uygulamayı indiren müşterilerimiz Turkcell’in mobil mağazasından kendilerine en uygun tarifeleri alabiliyor. Ayrıca, geliştirdiğimiz makine öğrenme yetenekleri ve yapay zeka sayesinde baz istasyonlarının servis kesinti tahminlemesini yapıyoruz. Böylece, şebekelerimizden gelen 200 milyon alarm, makine öğrenmesi ve yapay zeka platformu tarafından yorumlanarak şebekede oluşabilecek potansiyel sorunlar önceden tahmin ediliyor ve şebeke kesintisi yaşanmadan erken müdahale ile arıza oluşması önleniyor.

• 5G ile ilgili çalışmalarınız ne durumda?

Turkcell’in 4.5G şebekesi 5G’ye hazır olacak şekilde tasarlandı. Şu anda mevcut şebekemizde yazılım güncellemeleri ile yeni tahsis edilecek spektrumları kul

lanarak yepyeni servisleri hayata geçirebilecek bir altyapıya sahibiz. Saniyede 1.2 gigabitlik hızla dünyanın en yüksek hızını veren iki operatörden biriyiz. 4.5G’nin üçüncü yılını kutladığımız 1 Nisan 2019’da, 5G alanında dünyada bir ilke daha imza atmanın gururunu yaşadık. Dünyada ilk kez, 4.5G için kullandığımız frekanslar üzerinden İstanbul, Ankara ve İzmir’de örnek canlı sahalarımızda 5G sinyali verdik. Son kullanıcı terminalleri hazır olduktan, ek frekanslar kullanıma açıldıktan ve endüstriyel çözümler geliştirildikten sonra 5G, dijital çağın Türkiye’deki önemli bir kilometre taşı olacak. 5G’de yeni cihazlar üretilmesinin ve çözümler geliştirilmesinin yolunu açacak adımlar atılması çok kritik bir öneme sahip. Biz Turkcell olarak, 5G çalışmalarımıza önümüzdeki dönemde hız kesmeden devam edeceğiz. 

• Bundan birkaç yıl sonra Turkcell’i nerede görüyorsunuz?

Turkcell, ülkemizde teknolojinin dönüşüm noktalarında her zaman önemli roller üstlendi. İlklerin adresi olmasının nedeni budur. Sadece şirket kârı veya faydası gözeterek bu noktaya gelmek mümkün olmazdı. Türkiye’nin yerli ve milli teknolojilerini üreten, veri merkezleri kuran, dijital ihracat yapan, çocuklarını ve gençlerini çağın gerektirdiği teknoloji eğitimleriyle yetiştiren bir şirket olarak, önümüzdeki yıllarda da bu vizyonu sürdürmeye kararlıyız. Bu, bizim ülkemize ve milletimize bir borcumuz. Önümüzdeki yıllarda da, 5G altyapısıyla güçlenmiş yapay zeka uygulamaları, robot teknolojisi, akıllı şehirlerle bizi izlemeye devam edeceksiniz. 

• Bir gün içerisinde teknolojiyi ne kadar kullanıyorsunuz? 

Teknoloji benim için bir iş bir meslek dalı değil tam anlamıyla bir yaşam biçimi. Teknolojiye dair her gördüğüm yenilik, her gelişme beni heyecanlandırıyor. Hayatımıza giren yeniliklerle değişen iş dünyasında ve yeni yaşam düzenimizde hepimiz teknolojiyle iç içe yaşıyoruz. Ben de, günün her anını teknoloji kullanarak geçiriyorum, uykuda bile mi sorusu aklınıza gelebilir, evet uykuda bile… Kolumdaki akıllı saat ile uyku kalitemi takip ediyorum. Uykuda da pasif teknoloji kullanıcısıyım diyebilirim.
 
• Sahip olduğunuz teknolojik cihazlar nedir?

Telefonum, kulaklığım, tabletim, akıllı saatim ve bilgisayarım… Akıllı telefon, tablet ve akıllı saat günlük teknoloji kullanım sıralamamın ilk üçüne yerleşiyor diyebilirim. Mekan bağımsız olmaları nedeniyle daha çok mobil teknolojileri tercih ediyorum.

EN ÇOK OKUNANLAR