USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji Haberleri

30 Nisan 2024 12:41

Gayrimenkul sektöründe yapay zekaya 97.9 milyar dolar harcandı

Küresel gayrimenkul sektöründe yapay zeka pazar büyüklüğünün 2027 yılında 737 milyar dolar seviyesine çıkacağı öngörülüyor.

Gayrimenkul sektöründe yapay zekaya 97.9 milyar dolar harcandı

KPMG Türkiye İnşaat ve Gayrimenkul Sektör Lideri Görkem Yapan, Platin Dergisi Nisan 2024 sayısında gayrimenkul sektöründeki yapay zeka yatırımlarını değerlendirdi.

"2024'te, yapay zeka ve makine öğreniminin daha aktif olarak kullanılması beklendiğine dikkat çeken Yapan, şu ifadeleri kullanıyor: "Verilere dayanarak, küresel gayrimenkul sektöründe yapay zeka pazar büyüklüğünün 2027 yılında 737 milyar dolar seviyesine çıkacağı öngörülüyor. Toplam yapay zeka yatımlarının ise 2023 yılı itibarıyla 97.9 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bunun en önemli sebepleri, yapay zeka ve makine öğreniminin, gayrimenkul operasyonlarında yeni bir verimlilik dönemi başlatması ve gayrimenkul yönetimini optimize ederken enerji verimliliğini de desteklemesi olarak görülüyor.

Öte yandan, mülk görselleştirmesinde, artırılmış gerçeklik (AR) gerçek dünyayı dijital olarak daha zenginleştirirken, sanal gerçeklik (VR) ise kullanıcıyı tamamen sanal bir ortama taşıyacak ve bunların kullanımı çok daha yaygın hale gelecek. Sanal takip edilebilen rotalar, etkileşimli 3D modeller ve AR ile güçlendirilmiş ön izlemeler, paydaşlar için rutin araçlar haline gelerek mülk araştırmalarını daha verimli hale getirecek. Goldman Sachs'ın analizine göre,VR ve AR pazarının 2025 yılına kadar 2.6 milyar dolar seviyesine çıkması öngörülüyor."

Sektördeki sürdürülebilirlik çalışmalarına da değinen Yapan, "Bir diğer sektör eğilimi olarak en gündemde olan konulardan biri de 'sürdürülebilirlik' kavramı ile gayrimenkul teknolojileri arasındaki uygulamaların sinerji içerisinde olması.

Tüm sektörlerde olduğu gibi proptech adına da görülmektedir ki gayrimenkul sektörü ve sürdürülebilir uygulamalar arasındaki uyum, karbon ayak izini azaltan teknolojilerin, akıllı HVAC (Isıtma, Havalandırma ve İklimlendirme) sistemlerin, enerji tasarruflu aydınlatma ve akıllı su yönetimi gibi endüstri genelinde yaygınlaşması yönünde ilerliyor" ifadelerini kullanıyor.

(KPMG Türkiye İnşaat ve Gayrimenkul Sektör Lideri Görkem Yapan)

EN ÇOK OKUNANLAR