USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji

03 Aralık 2019 16:46

Girişimcilik için teknoloji, teknoloji için girişimcilik

Yeni dijital dünya, geleneksel girişimcilik kültürünü de adeta altüst ederek yeniden şekillendiriyor. Düne kadar girişimcilik daha çok KOBİ’lerin markajında olan bir alan iken son yıllarda e-ticaret, KOBİ odağından ayrılarak yeni teknoloji odağına kayıyor.

Girişimcilik için teknoloji,  teknoloji için girişimcilik

Teknoloji alanındaki girişimcilik, teknoparklar teknokentler bünyesinde oluşturulmaya; melek yatırımcılık ve risk sermayesi grupları tarafından desteklenmeye çalışılıyor; devlet bu alandaki destek ve teşviklerini artırmış durumda. Silikon Vadisi gibi uluslararası arenalarda deneyim paylaşımı programları uygulanıyor. Ancak tüm bu çabalara karşın Türkiye’den dünyaya açılan ve ezberleri bozacak bir girişimcilik örneği yok ya da yok denecek kadar az. Teknolojik girişimcilerin; fikirlerini üretilebilir, pazarlanabilir ve mevcut iş dünyasına eklemlenebilir ürünlere dönüştürebilmesi için yararlı, uygulanabilir ve etkili yöntem, teknik ve araçlarla birlikte yenilenmiş bir farkındalığa ihtiyaçları var. 
Teknolojik girişimcilik denildiğinde ne anlıyoruz? Birincisi; teknolojik girişimcilik bilim ve-veya teknolojinin ekonomik değere dönüştürülmesi sürecidir. Bu işte pazarın ihtiyacı olan inovatif ürün, hizmet veya süreçler oluşturmak üzere maddi, bilgi birikimi ve mentorluk vb. kaynaklar bir araya getirilir. İkincisi; bu faaliyetler dizisi riskler ve kararlar içeren teknoloji odaklı yeni bir şirket oluşturulması deneyimi veya mevcut olanın dönüştürülmesi yoluyla gerçekleştirilir.
Teknoloji girişimcilikte hem amaç olabilir hem de araç. Yani girişimciler bir teknoloji ürünü ya da hizmeti geliştirmek için yola çıkabilirler. Ya da iş modellerini yeni teknolojileri kullanarak hayata geçirebilirler. 

Her iki durumda da önemli olan, pazarda inovatif ve ekonomik değere sahip girişimlerin desteklenmesi. 

Kısacası girişimcilik için teknoloji sektörlerin rekabetçiliği için kritik bir parametre; teknoloji için girişimcilik ise ülke katma değerinin büyümesi ve kalkınmaya katkı anlamına geliyor. 
Girişimcilik sadece iyi bir fikrinizin olması için yeterli değil. Fikrini ürün olarak ortaya koyan, pazarlanabilir bir çözüme dönüştüren ve en sonunda hızlı bir şekilde yaygınlaşmasını sağlayanlar ancak girişimcilik dünyasında başarılı olabilir. 

Girişimcilikte sürdürülebilir başarıyı yakalamak

Girişimcilikte işin bir de hayal kırıklığı tarafı var. Pek çok girişimcilik hikayesi başlamadan bitiyor, yarım kalıyor veya başarısızlıkla sonuçlanıyor. Bazı girişimler ise başarıyı anlık olarak yakalamış olsa bile uzun vadede istikrarı yakalamakta zorlanıyor. Başarıyı sürdürülebilir kılmanın genelde başarıyı yakalamaktan daha zor oluğunu söyleyen Dinamo Danışmanlık Kurucu Ortağı Fatih Kuran, bir girişimin sürdürülebilir hale getirilmesinin yollarını şöyle açıklıyor:

Kadro seçiminde nokta atışı: Henüz yolun başında olan bir girişimcinin zamanı -ilk heyecan ve işin daha emekleme aşamasında olması dolayısıyla- müşteriler ve operasyonel süreçlerden işin finansmanına kadar her şeyle tek tek ilgilenmeye yeterli olabiliyor.Zaman içinde büyüyen iş hacmi ve buna paralel artan iş yükü, girişimcinin iş süreçlerini belirlemek ve yönetmek için ilave kadrolar istihdam etmesi ihtiyacını doğuracaktır. Girişimcinin kendisi ile benzer önceliklere ve iş yapma anlayışına sahip bir ekibi oluşturacak ve yönetecek organizasyonel becerilere sahip olması gerekir. Aksi takdirde, şirketin takım oyunu oynamadan büyümesi sadece girişimcinin kapasitesi ile sınırlı kalacaktır. Pek çok başarılı girişim, büyüme aşamasında başlangıçtaki performansını daha büyük ölçeklere taşımakta sıkıntı yaşıyor. Müşteriler, başlangıçta aldıkları hizmet kalitesini alamamaya ve işler ilk zamanlarda olduğu gibi hızlı, hatasız akmamaya başlıyor. Girişimciler açısından işi kurmalarına neden olan motivasyonlarını ve vizyonlarını yeni kurulan ekiplere aktarmada yaşanan problemler ve takım olmakta yaşanan zorluklar, işin büyümesine engel teşkil ettiği gibi o zamana kadar yaşanan başarıları ve kazanımları da tehdit altına düşürebilmekte. Bu bağlamda sürdürülebilir başarının sırrı, başta doğru insanlar ile çalışmak ve girişimin enerjisini düşürecek bürokrasinin önüne erken aşamalarda geçmekte yatıyor. Kadro seçiminde önceliği, çalışılacak kişilerin yetkinliklerinin de önünde, karakterine, kişisel beklenti ve hedefleri ile takıma uyum kabiliyetlerine vermek başarıyı getirecek ekibi kurmanın önemli etmenlerden biri durumunda.

Profesyonel finansal yönetim: Şirketlerin işler kötüye gitmeden finansal yönetim ve nakit akışı konularında profesyonel destek almaları gerektiğinin altını çizen Fatih Kuran, “Finansal yönetim, sürdürülebilir başarının önemli bir anahtarı. Şirketler büyürken ilave yatırımlar yapmak, daha fazla mal alıp stok tutmak, daha fazla personel çalıştırmak durumundalar ki bunların hepsi ilave kaynak ihtiyacı doğuruyor. Şirketin hammadde alımı ve stoklaması, üretim, mamül stoğu, satış ve son aşamada tahsilata kadar faaliyet döngüsündeki nakit ihtiyacı hesabını daha baştan yapmayan ve ihtiyaç duyulacak finansal imkanları yaratamayan şirketlerin uzun vadede istikrarlı bir başarı yakalaması mümkün değil. Yapılan araştırmalar, şirketlerin sıkıntı yaşamalarındaki en önemli unsurların başına nakit akışlarını iyi yönetememelerini yerleştirmekte. Yöneticiler, kağıt üzerinde var olan, başta kâr olmak üzere, muhasebesel verilerin şirketin reel durumunu yansıtmadığının farkında olmayıp plansız programsız büyüme politikaları ile şirketin geleceğini zora sokabilmekteler.

Bir sonraki hamleyi düşünmek: Girişimcinin doğru ve akılcı bir yaklaşımla strateji oluşturması gerektiğini belirten Fatih Kuran, sözlerini şöyle noktaladı: “Özetle; genelde iyi ve yaratıcı fikirlerle yola çıkılan girişim yolculuğu başarılı olduktan sonra, istikrarlı ve kârlı büyümenin yakalanması için farklı yetkinliklere de ihtiyaç duyuluyor. Başarılı bir girişimcinin daha yolun başındayken iyi bir satranç oyuncusu gibi içinde bulunduğu durumu göz önüne alarak sonraki hamlelerinin ne olması gerektiğini baştan düşünmesi başarının anahtarı. Bu bağlamda ihtiyaçlarının, yetkinliklerinin, eksikliklerinin farkında olması ve doğru zamanda şirket yapısını destekleyici ilave tedbirleri alabilmesi gerekiyor.”

İş ve teknoloji dünyasının gündemindeki güncel girişimcilik projeleri 

Sermaye piyasaları girişimcilik maratonu birincisi: Servet Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) eş güdümüyle Türkiye’de sermaye piyasaları alanında düzenlenen ilk hackathon etkinliği 'Serathon-in Sermaye Piyasası Yazılım Maratonu' sonuçlandı. Türkiye’nin farklı bölgelerinden 54 takım, 148 kişinin başvurduğu Serathon-in’de finale kalan 23 takım, iki gün süren yazılım maratonunun sonunda sermaye piyasaları özelinde geliştirdikleri birbirinden değerli projeler ortaya koydu.

Yarışmanın birincisi olan CYO ekibi 'Servet' projesi ile ödüle layık görüldü. Block-C ekibi, 'YTD' projesiyle yarışmanın ikincisi olurken KaVe takımı ise 'Borsify' projesiyle yarışmanın üçüncüsü oldu.

Yarışmada birinci olan CYO takımı 20.000 TL değerinde yatırım fonu ödülü, yarışmanın ikincisi Block-C takımı, 15.000 TL değerindeki yatırım fonu ödülü, yarışmanın üçüncüsü KaVe takımı idr10.000 TL değerindeki yatırım fonu ödülünü aldı. Ödül alan takımlara ayrıca Workinton’dan 1-6 ay arasında ücretsiz ortak çalışma olanağı sunulacak.
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Başkanı Dr. Alp Keler, CFA, Serathon-in Sermaye Piyasası Yazılım Maratonu’nun; sermaye piyasası kurum ve ürünleri hakkında farkındalık yaratmak ve yazılım sektörünün bu alana yönelmesini sağlamak amacıyla Türkiye’de sermaye piyasaları alanında düzenlenen ilk hackathon olduğunu söyledi. Keler, “Etkinliğin sürdürülebilirliği ve ortaya çıkan projelerin geliştirilmesi amacıyla, ilerleyen dönemde ‘Sermaye Piyasaları Kuluçka Merkezi’ kurulmasını da planlamaktayız. Serathon-in’de dereceye giren yazılım projelerinin kuluçka merkezi ile daha ileri aşamaya taşınabileceğine inanıyoruz” diye konuştu.

İş Bankası ve Girvak girişimci gençleri cesaretlendiriyor

Türkiye İş Bankası ile Türkiye Girişimcilik Vakfı (Girvak) güç birliği yapıyor, girişimciliği genç yaşlarda cesaretlendirmek adına birlikte çalışıyor. İş Bankası ile Girvak’ı bir araya getiren iş birliğinin temelinde, ülkemizde girişimciliğin gelişimine katkı sağlama adına üstlendikleri misyon ve sahip oldukları ortak değerler yer alıyor. Her iki kurum da girişimcilik ruhunun daha genç yaşlardan geliştirilip, gençleri bu yolda cesaretlendirmenin gelecek açısından önemine inanarak ortak faaliyetlerde bulunuyor.
Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Sezen, günümüz üretim ağının önemli oyuncuları haline gelen girişimcileri desteklemeyi ülkemiz için değer yaratmak adına bir vazife olarak gördüklerini belirtti. Sezen, “İş Bankası olarak, kuruluş misyonumuzdan gelen anlayışla, ülkemiz için değer yaratacak girişimleri 95 yıldır kesintisiz şekilde ve çok çeşitli vesilelerle destekledik. Dijital çağda değişim ve dönüşümün önemli bir parçası olarak gördüğümüz girişimcilere verdiğimiz kesintisiz desteğin en somut örneği Workup programı. Ana destekçisi olduğumuz Workup altında yaklaşık 3 yıldır, girişimcilerin iş fikirlerini geliştirmeleri ve işlerini büyütmeleri için eğitim ve mentorluk içeren uzun soluklu bir program yürütüyoruz. Bugüne kadar geride bıraktığımız 4 dönemde Workup programından 40 mezun verdik. Beşinci dönemde 10 girişim hala çalışmalarına devam ediyor" dedi. 
Girişimciliği daha genç yaşlarda cesaretlendirmek adına genç kitlelerle temas etmenin büyük önem taşıdığını söyleyen Sezen, sözlerine şöyle devam etti: “Girvak kurulduğu 2014 yılından beri girişimcilik potansiyeli olan 17-24 yaş arasındaki gençleri buluyor, kendilerini geliştirmeleri ve geniş bir network’ün parçası haline gelmeleri için onlara burs veriyor, yatırım yapıyor. Toplumdan beslenerek büyüyen girişimciliğin, topluma değer katarak geri dönmesini sağlıyor. Kurum vizyonumuza uygun olarak girişimci kapsama alanını genişletmek amacıyla Girvak ile bir araya geldik. Nisan 2019’da başlattığımız işbirliği kapsamında genç girişimciler, Girvak fellow’ları ile karşılıklı olarak birçok çalışma gerçekleştirdi. İş Bankası yöneticileri ile Girvak fellow’larının bir araya geldiği farklı etkinliklerde genç girişimcilerimize verdiğimiz tavsiyeler ile onların girişimcilik yolculuklarına ışık tutmaya, fikirlerini geliştirmeleri için ilham vermeye çalıştık; onlarla gençlik bankacılığına yönelik ürün ve hizmetler geliştirme konusunda da birlikte çalıştık. Girvak Fellow’ları Workup Girişimcilik Programı’nı da besledi. Bu birlikteliğimizi 2020 yılında da devam ettirme konusunda anlaştık.”

İş birliğiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Girvak Yönetim Kurulu Başkanı Sina Afra,“2014 yılından beri Türkiye’de girişimcilik kültürünü oluşturmak ve yaygınlaştırmak için çalışıyoruz. Destekçileri ve mütevelli heyetinin desteğiyle, 5 yılda ulaştığı 3.5 milyon gençle güçlü ve etkili bir vakıf haline geldik. Bu yıl 113 bin başvuru almış bir vakıf olarak, küresel bir dönüşüme ayak uydurmamızı sağlayacak yeni bir kültürün tohumlarını atıyoruz. 

Vakfımız ana programı olan Fellow Programı ile Türkiye’de girişimcilik kültürünü geliştirmek için 17-24 yaşları arasındaki gençlerle birlikte çalışıyor. Programın ana amacı girişimcilik potansiyeli olan gençleri desteklemek olduğu için fikre değil insana yatırım yapıyoruz. Hedefimiz; üniversite bitirip girişimci olmak istediğini söyleyen genç oranını yüzde 30’lara kadar çıkarabilmek.”

İş Bankası girişimcileri dünyaya tanıtıyor

Türkiye İş Bankası, girişimcilik ekosistemine kattığı değerleri geliştirmeye devam ediyor. Banka, ana destekçisi olduğu Workup girişimlerini global şirketler ve yatırımcılar ile buluşturmak üzere San Francisco’ya götürüyor.

İş Bankası’nın Silikon Vadisi’ndeki inovasyon merkezi Maxitech ve ABD’li danışman firma US Market Access Center (USMAC) iş birliği ile yürütülen yurt dışı programının ilk ayağı, Türkiye’de gerçekleştirildi. Workup’ın 5. dönem girişimleri ve önceki dönem mezunlarına USMAC’in alanında uzman mentorlarından üç gün boyunca ABD’de etkin satış, sunum ve iş geliştirme teknikleri konusunda eğitim ve mentorluk verildi. Eğitimin sonunda programın ABD’de yürütülecek bölümüne katılacak 3 girişim seçildi. Seçilen girişimler Agrovisio, PCI Checklist ve Holonext; uluslararası pazarlara açılma hedefi ile kendi alanlarıyla ilgili iş geliştirebilecekleri global şirketler ve yatırımcılarla buluşmak üzere Ekim ayı sonunda San Francisco’ya gidecek.

Workup’ın yurt dışı programına seçilen girişimlerden;

> Agrovisio; geliştirdiği yapay zeka temelli tarım teknolojisi sayesinde uydu görüntülerini kullanarak toprağı, ürünü ve iklimi takip ediyor, tarım alanlarının güncel durumu ile ilgili analizler sunuyor.

> PCI Checklist; kart verisi işleyen, depolayan ve taşıyan işletmeler için zorunlu bir sertifikasyon olan PCI-DSS yetkilendirmesinin gerçek zamanlı süreç denetimini gerçekleştiren bir platform olup, e-ticaret siteleri, fintech startup'ları, bankalar ve ödeme altyapısı kuruluşları için değer yaratmayı hedefliyor.

> Holonext ise firmaların ve bireysel kullanıcıların artırılmış gerçeklik (AR) deneyimlerini kolayca tasarlayabilmelerine ve farklı platformlar üzerinden görüntüleyebilmelerine yardımcı olan bulut tabanlı bir AR içerik geliştirme platformu.

Lonca’dan mezun olan girişimci ekip sayısı 40’a ulaştı

Kuveyt Türk’ün yenilikçi fikirleri destekleyip ülke ekonomisine kazandırmak amacıyla hayata geçirdiği Lonca Girişimcilik Merkezi’nde dördüncü dönem eğitimleri tamamlandı. Her bir ekibe 40.000 TL'ye kadar nakit hibe desteğinin verildiği, 6 ay boyunca eğitim ve mentorluğun yanı sıra kuluçka hizmeti, Ar-Ge desteği gibi ayrıcalıklardan yararlanma imkanı sunulan 11 girişimci ekip mezun oldu. Ekipler, yapı yönetiminden geri dönüşüme, mobil uygulamalardan analiz ve araştırma platformlarına uzanan teknoloji odaklı projelerini geliştirme fırsatı buldu.

Lonca Girişimcilik Merkezi’nden 4 dönemde 40 girişimciyi mezun etmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Dr. Selman Ortaköy, “Bankamızın sürekli eğitim ve gelişim ilkesi doğrultusunda hayata geçirdiğimiz Lonca Girişimcilik Merkezi, yalnızca iki yıl içerisinde ülkemizin en etkin kuluçka merkezi ve girişim hızlandırma programları arasına girdi. İlk 4 dönem için aldığımız bin 500’ün üzerinde başvuru ise ülkemizden ne denli parlak fikirler çıktığını göstermesi açısından çok önemlidir. Biz bu başvurular arasından 40’ını belirleyerek eğitim, mentorluk, 40 bin TL’ye kadar hibe, çalışma ortamı, Ar-Ge gibi destekler sunduk. Lonca’nın ikinci dönem mezunlarından Akaunting'e, iştirakimiz olan KT Portföy Yönetim Şirketi aracılığıyla bu yılın Temmuz ayında yatırım gerçekleştirdik” dedi.

Lonca Girişimcilik Merkezi’nin dördüncü döneminden mezun olan 11 girişimci ekip ve faaliyet alanları ise şu şekilde sıralanıyor:

> Planticket: Güncel yapı planlarını tüm çalışanların erişimine kolayca sunan, yapı işlerini ve şantiye çalışanlarını etkin yönetmeye yarayan, verimlilik, performans değerlendirmesi, raporlama ve iletişim gibi çözümler sunan inşaat ve yapı yönetim aracı. www.planticket.app

> Ekipman.co: Eğitim, etkinlik veya eğlence amaçlı organizasyonlarda ihtiyaç duyulan ses sistemi, projeksiyon ve çekim ekipmanlarını satın almak yerine online kiralayarak kullanmanıza imkan sunan bir girişim. www.ekipman.co

> Kidoole: Kreş, anaokulu ve kurs/etkinlik merkezleri ile velileri buluşturan online pazaryeri. Saatlik kreş bakımı ve kurs/etkinlik satın alınabilir, okul kaydı yaptırabilir. www.kidoole.com

> FilameX: 3 boyutlu yazıcıların sarf malzemeleri olan filamentleri atık plastiklerden geri dönüştürerek ürettirmeyi hedefleyen bir girişim. www.3dfilamex.com

> Frise: Kullanıcılarının envanterine göre yemek tarifleri öneren akıllı bir mobil uygulama. www.friseapp.com

> Kube: Farklı lokasyonlardaki otel ve hazır ofislerde çalışmayı, toplantılar gerçekleştirmeyi, abonelik ve kontör altyapısı sayesinde hiçbir operasyon ile uğraşmadan sağlayan uygulama. www.kubecompany.com

> Pollective: Markalar ile tüketicileri doğrudan bir araya getiren dijital araştırma platformu. www.pollective.com.tr

> Predy: Yayıncı, ajans ve çok markalı şirketler için sosyal medya analizi, tahmini ve optimizasyon önerileri veren bir platform. Özellikle yayıncıların sosyal medya reklamlarının en yüksek ROI değerlerine ulaşması için reklam önerileri vererek deneme-yanılma yaklaşımına alternatif sağlıyor. www.getpredy.com

> Sopyo: İnternet üzerinde çok kanallı satış yapan veya yapmak isteyen KOBİ’lerin e-ticaret operasyonlarını tek bir noktadan yönetmelerini sağlayan SAAS çözümü. www.sopyo.com

> StuffApp: Elektronik eşyaların her an her yerden, iyi fiyat avantajıyla korunmasını sağlayan bir mobil uygulama platformu. www.stuffapp.net

> Yeşil Diyafon: Ev, iş yeri, kampüs gibi temel yaşam alanlarında oluşan atıkların ilk aşamadan tasniflendirilerek değere dönüştürülmesini ve bu sürecin tüm zahmetlerden arındırılarak dönüşüm bilincinin davranış biçimi haline getirilmesini sağlayan bir geri dönüşüm süreç yönetimi. www.yesildiyafon.com

TEB’in 'Akıl Fikir Yarışması' yeni girişimcileri bekliyor

Türk Ekonomi Bankası (TEB) tarafından finans alanında yenilikçi ve yaratıcı fikirleri ödüllendirmek için düzenlenen TEB Akıl Fikir Yarışması 13’üncü yaşına girdi. Her yıl daha da büyüyen bir ilgiyle, en önemli açık inovasyon uygulamalarından biri olan TEB Akıl Fikir Yarışması bu yıl da ‘Üniversite Öğrencisi - Yeni Mezun’, ‘Müşteri’ ve ‘Teknolojik Girişimci’ olmak üzere üç ayrı kategoride düzenlenecek. ‘Üniversite Öğrencisi-Yeni Mezun’ ve ‘Müşteri’ kategorilerinde bankacılık ürün ve hizmetleriyle ilgili yenilikçi, yaratıcı fikir ve projeler; ‘Teknolojik Girişimci’ kategorisinde ise sektör bağımsız teknoloji tabanlı projeleri olan tüm girişimciler 15 Ocak 2020 tarihine kadar www.icatcikar.com üzerinden başvuru yapabilecek.

Jürinin, farklı sektörlerin önde gelen isimlerinden oluştuğu yarışmada, katılımcıları finansal ödüllerin yanı sıra TEB’de kariyer fırsatları, Roland-Garros Seyahati ve TEB Girişim Evi’ne katılım önceliği bekliyor. Ayrıca en inovatif üç proje sahibi Bahçeşehir Üniversitesi tarafından MBA bursu ile ödüllendiriliyor.
‘Üniversite Öğrencisi -Yeni Mezun’ Kategorisi’nin birincisi 25 bin TL, ikincisi 15 bin TL, üçüncüsü ise 10 bin TL ödül kazanıyor.

‘Müşteri’ kategorisinde birinci olan yarışmacı 25 bin TL ödülün yanı sıra Fransa Açık Tenis Turnuvası Roland-Garros’a katılma hakkı kazanıyor. İkinci olan TEB müşterisi 15 bin TL, üçüncü ise 10 bin TL’lik ödülün sahibi oluyor.

‘Teknolojik Girişimci’ kategorisinin birincisi 25 bin TL, ikincisi 15 bin TL, üçüncüsü ise 10 bin TL ödül kazanıyor. Ayrıca bu kategoride finale kalan yarışmacılar TEB Girişim Evi’ne öncelikli katılım hakkı elde ediyor.

EN ÇOK OKUNANLAR