USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji

20 Mayıs 2019 11:33

Google'dan Huawei'ye güncelleme yasağı

Android İşletim Sistemi’nin geliştiricisi Google ile Çinli teknoloji şirketi Huawei arasındaki iş birliğinde kritik gelişme yaşandı. Google'ın ABD’nin kara listeye aldığı Huawei ile yaptığı bazı işleri askıya aldığı iddia edildi.

Google'dan Huawei'ye güncelleme yasağı

Android İşletim Sistemi’nin geliştiricisi Googleile Çinli teknoloji şirketi Huawei arasındaki iş birliğinde kritik gelişme yaşandı.

Google'ın ABD’nin kara listeye aldığı Huawei ile yaptığı bazı işleri askıya aldığı iddia edildi. Reuters haber ajansı, konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde Google'ın ABD'nin yeni ticaret kuralları nedeniyle Huawei ile bazı ilişkilerini askıya aldığını duyurdu.

Google şirketinin sözcüsü "Şirketin talimata uyduğunu ve etkilerini gözden geçirdiklerini" bildirdi. Kararla birlikte Huawei markalı cep telefonlarına yeni Android güncellemesi yapılamayacak.

GOOGLE UYGULAMALARINA DA ERİŞİM KESİLECEK

Reuters'a konuşan kaynaklara göre Huawei sadece Android'in genel sürümünü kullanabilecek. Huawei akıllı telefonlarından Play Store, Youtube, Gmail gibi tescilli Google uygulamalarına erişim sağlanamayacak.

ABD Başkanı Donald Trump Amerikan şirketlerinin ulusal güvenlik riski teşkil eden firmalara ait telekomünikasyon ekipmanlarını kullanmalarını yasaklayan kararnameyi imzalamıştı. Ticari kara listeye Huawei de eklenmişti.

GOOGLE'DAN AÇIKLAMA

Huawei henüz yasak kararı ile ilgili resmi bir açıklamada bulunmazken Android platformuna ait Twitter hesabından konuyla ilgili Huawei kullanıcılarına bir açıklama yapıldı.

Açıklamada, "ABD hükümetinin tüm taleplerine uyacağımızı temin etmekle birlikte, Google Play ve Google Play Protect gibi hizmetler mevcut Huawei cihazlarında çalışmayı sürdürecektir" ifadelerine yer verildi.

KENDİ İŞLETİM SİSTEMİNİ ÜRETİYOR

Geçtiğimiz dönemde Huawei'nin kendi işletim sistemini geliştirmek için ilk adımı atmıştı. Google'ın aldığı bu karar sonrası firmanın bu projeye hız verebileceği belirtliyor.

Daha önce Samsung ve Nokia gibi şirketler kendini işletim sistemlerini çıkarmış fakat başarılı olamamıştı.

HUAWEI'DEN AÇIKLAMA GELDİ

Şirketten yapılan açıklamada "Huawei, Android'in dünyadaki gelişimine ve büyümesine önemli katkılarda bulunmuştur. Android’in en önemli küresel iş ortaklarından biri olarak hem kullanıcılara hem de sektöre fayda sağlayan bir ekosistem geliştirmek için açık kaynaklı platformlarıyla yakın bir şekilde çalışmaktadır. Huawei, tüm dünyada bugüne kadar satılan ve halihazırda stokta bulunan tüm HUAWEI ve Honor akıllı telefon ve tablet ürünleri için kullanıcılarına güvenlik güncellemeleri ve satış sonrası hizmetler sunmaya devam edecektir" denildi

EN ÇOK OKUNANLAR