USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji

07 Haziran 2020 13:30

'Peak’ güzel bir unicorn’umuz oldu

Türkiye’nin ilk unicorn girişimini Covid-19 gibi zorlu bir süreçte görmek, tüm Türkiye’ye gurur verdi. Yerli oyun şirketi Peak, 1.8 milyar dolara dünyanın en büyük oyun firmalarından ABD merkezli Zynga’ya satıldı. İmzalanan anlaşmadan sonra da çalışmalarına İstanbul’da devam edecek olan Peak ekibi, dünyanın en büyük mobil oyun şirketi olma hedefine hızla ilerlemeyi sürdürecek.

'Peak’ güzel bir unicorn’umuz oldu

Mustafa Gündoğdu / [email protected]

Her ne kadar bugün dünyanın en büyük oyun şirketleri arasında yer alan Amerikalı Zynga’nın Peak’i 1.8 milyar dolara satın almasını konuşuyor olsak da, aslında Peak’in tarihine de kısaca bir bakmamız lazım… 10 yıl önce Kadıköy Moda’da, küçük bir apartman dairesinde yolculuğuna başlayan Peak, aslında çoğunluğu hiç iş hayatı olmamış okuldan yeni mezun insanların bir araya gelerek, Türkiye’den dünyadaki oyun kavramını değiştirecek ürünler çıkartmak gibi büyük bir amaçla yola çıktı. Çıkış noktalarına yapabildikleri işi en iyi şekilde yapmayı, bu yolda sebat ederlerse ileride illaki bir fark yaratabilecekleri düşüncesini adapte eden Peak çalışanları, özellikle puzzle ve kart oyunlarında yoğun şekilde varlık göstermeye başladı.

Peak’in kuruluşuna baktığımızda ise Sidar Şahin, Demet Mutlu, Evren Üçok, Hakan Baş ve Rina Onur’u görüyoruz. Kurulduktan 6 ay sonra EarlyBird Venture Capital’den 5 milyon dolar aldığı bilenen Peak, bunun öncesinde Hummingbird Ventures, Evren Üçok ve Demet Mutlu gibi yatırımcılardan 2.5 milyon dolar da yatırım almıştı. Yine Bayram Tuksal, Hakan Baş, Remi Onur, Alpha Investment, Safa Sofuoğlu gibi yatırımcılar da bu dönemlerde yatırım yapıp daha sonra çıkış (exit) gerçekleştirmişlerdi.

Zynga ile ilk temaslar

2010 yılından bugüne mobil oyun alanında büyümeye devam eden Peak’in Zynga ile ilk teması da aslında 2017 yılına dayanıyor. Bundan üç yıl önce Zynga, 100 milyon dolar karşılığında, o zamanlar ismi ‘Peak Games’ olan Peak’in iki departmanını (kart ve okey oyunları) satın almıştı. Söz konusu anlaşmaya göre Peak Games’in Spades Plus, Gin Rummy Plus ve Okey gibi oyunları Zynga’ya geçmişti. Uygulama marketlerinin en üst sıralarında bulunan Toy Blast ve Toon Blast oyunları ise Peak Games’te kalmıştı. Şirket o tarihte cirosunun yüzde 99’unu yurt dışından elde ediyor, bunun yüzde 70’lik kısmı ise ABD’deki gelirlerden elde ediliyordu. Ayrıca dünya genelinde 500 milyondan fazla kişinin mobil cihazında, Peak Games’in ürünlerinden en az biri bulunuyordu.

2019’da Türkiye’yi hacklediler (!)

Bilmem hatırlar mısınız? Geçtiğimiz yılın 18 Şubat’ında saat tam 21.30’da Türkiye’deki 41 televizyon kanalı, aynı anda adeta hacklenmişçesine aynı görüntüleri yayınlamaya başladı. Adeta bir bilim kurgu dizisinin içindeymişiz gibi bütün kanalların aynı şeyi verdiğini izledik ve açıkçası biraz da endişelendik… O tarihte, o saatte Platin olarak biz de Peak’in basın toplantısındaydık. Peak’in 41 TV kanalında aynı anda devreye giren reklamı, tüm Türkiye gibi hepimizi çok şaşırtmıştı. Bu uzun reklamda Peak, yeni yol arkadaşları aradığını da duyurmuştu ve böylesi bir reklamla amacına da ulaşmıştı. O anda yemeklerin yendiği sırada biz de ne olduğunu anlamaya çalışıyorduk. Açıkçası hayatımda ilk defa böyle bir basın toplantısına denk gelmiştim ve bunun bir reklam olduğunu anladığım o ilk saniyelerde, böylesi bir girişime de içimden şapka çıkarmak gelmişti. O gün Peak Strateji Direktörü Ömer İnönü ile konuştuğumda da haklarını teslim ettiğimi hatırlıyorum. Yaklaşık bir buçuk yıl önce Türkiye’deki 20-25 yıllık bankalarından daha büyük bir değere sahip olan Peak’in, bugün Türkiye’de tarih yazdığı haberlerini okuyor, okutuyoruz.

Türkiye’nin ilk ‘unicorn’u

2017’den bugüne gelindiğinde ise hepimiz 1 Haziran’da Türkiye’nin ilk milyar dolarlık satış işleminin gerçekleştiği haberinin geldiğini gördük. Peak, 900 milyon dolar nakit, 900 milyon dolar hisse olmak üzere Zynga’ya satılmıştı. Üstelik tüm dünyanın Covid-19 gibi bir belayla uğraştığı bir dönemde… Kısacası Peak, Türkiye’nin ilk unicorn gişirimi olmuştu.

Peak Strateji Direktörü Ömer İnönü, bu noktada tarihi satışı şöyle yorumluyor: “10 yıl içinde global mobil oyun sektörünün devlerinden birini Türkiye’den ortaya çıkardık. Bu hem Peak hem de ülkemiz adına gerçekten gurur verici. Büyümemizi, ilerlememizi ve yarattığımız etkiyi daha da artırmak adına, stratejik bir ortak ile güç birliği yapmak için en doğru zamanı bekledik. Yaptığımız anlaşma en temelinde Peak’in bütün ekibine, yaptıklarına ve yapacaklarına olan güvenin ve Peak’in potansiyelinin bir göstergesi. Mutluyuz, gururluyuz ama en çok da bundan sonra başaracaklarımız için heyecanlıyız.”

Yaş ortalamaları 29

Peak, mühendislik, sanat, tasarım, işletme ve sosyal bilimler dallarında Türkiye’nin 35 farklı üniversitesinde eğitim görmüş 100 kişilik bir ekipten oluşuyor. Bu ekip, 29 yaş ortalamasıyla Türkiye’nin en genç ekiplerinden biri. 10 yıldır İstanbul’da çalışıyor ve dünyanın en büyük oyunlarını yine İstanbul’daki ofislerinden geliştirip büyütüyorlar.

Ömer İnönü sözlerini şöyle sürdürüyor: “Ülkemiz için büyük önem taşıyan bu imza, Peak’i Türkiye tarihinin en değerli şirketleri arasına yerleştiriyor. Bu anlaşma, güzel insanların bir arada büyük hayallere inandığı zaman her şeyi başarabileceğini somut bir şekilde vurguluyor. Başarının mimarı ise Türkiye’nin dört bir yanından aynı amaç ve değerler etrafında birleşmiş olan, genç ve müthiş heyecanlı ekibimiz. Bu anlaşmanın asıl değeri de işte tam burada yatıyor.”

Peki satışlar ‘Peak’ yaptı mı?

Peak bu satışla beraber Türkiye’nin ilk unicorn’u olarak tarihe geçti. Hatırlanacağı üzere 2015 yılında Yemeksepeti Alman Delivery Hero’ya 589 milyon dolara satılmıştı. Çinli e-ticaret devi Alibaba ise 2018 yılında Trendyol için 728 milyon dolar ödemişti. Peki bu satın almayla beraber Türkiye’deki girişimler satış anlamında pik noktasına mı ulaştı? Burada sektörün önde gelenlerin, bu alanda Türkiye’nin potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu ve önümüzdeki 3-4 yıl içinde milyar doların üzerinde birkaç satın almaya daha şahit olacağımızı belirtiyor. Zaten Peak’in satın alma anlaşmasının Türkiye için belki de en güzel yanı, yepyeni başlangıçların da habercisi olması. Çünkü Türkiye’nin genç nüfusu, yerli girişimleri ve akıl terindeki potansiyeli, sadece Avrupa ya da ABD’nin değil, tüm dünyanın gıpta ile baktığı bir kaynağı da işaret ediyor…

Zynga ‘decacorn’ grubuna girebilir 

10 yıl önce kurulan ve yaklaşık 5 milyon dolar ödenmiş sermayesi olan Peak’in 1.8 milyar dolar değerleme ile ABD’li oyun şirketi Zynga’ya satılması sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada yankı uyandırdı. Bu satın almanın açıklanmasının ardından Nasdaq’ta işlem gören Zynga hisselerinde açılış öncesi işlemlerde yüzde 8'lik yükseliş yaşandı. Bu yükselişle beraber 9 milyar dolar seviyelerinin üzerine çıkan Zynga’nın yüzde 10 civarındaki payları ile satışın değerinin ilerde daha artması bekleniyor. Zynga ise 10 milyar doları geçerse, ‘decacorn’ grubuna girmiş olacak.

EN ÇOK OKUNANLAR