USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji

19 Haziran 2019 15:51

Shazam: Bir hayalin peşinde...

190 ülkede kullanıcısı bulunan ve Türkiye'de de sıkça kullanılan bir müzik uygulaması olan Shazam, yaklaşık 1 milyardan fazla kişi tarafından indirildi. Çevremizde çalan müzikleri ve televizyon ürünlerini tanıyabilen bir mobil uygulama olan Shazam'ın kurucu ortağı Chris Barton ile müzik dolu girişimcilik macerasını konuştuk.

Shazam: Bir hayalin peşinde...

• Shazam ortaya çıktığı yıllarda bir devrim yarattı. Önce fikri mi buldunuz yoksa teknolojiyi mi geliştirdiniz?

Kesinlikle fikir. Fikir, telefonla sesi algılayarak çalan şarkıların bulunmasıydı. İlk zamanlarda bunu yapabilecek bir teknoloji yoktu. Biz de öncelikle altyapıyı icat ettik. Kimse farklı mekanlarda dinlediği şarkıların ismini bilmiyordu. Fikrimizi benzersiz kılan, insanların duydukları ve adını öğrenmek istedikleri şarkıları hızlıca telefonlarından dinleterek şarkının ismini öğrenmeleriydi. 

“İLK DESTEKÇİLERİMİZ MÜZİK ENDÜSTRİSİNDEKİ İNSANLAR OLDU”

• Bir girişimci olarak ilk aşamada nasıl yatırım bulduğunuzu anlatabilir misiniz?

İlk aşamada, ihtiyaç duyduğumuz para, melek yatırımcılardan geldi. Yolun başında bize yardım eden bu insanların bazıları da müzik sektöründe yer alan üst düzey yönetici ve CEO’lardı. Shazam, ortaya çıktığında ilk destekçilerimiz müzik endüstrisindeki insanlar oldu. Bunun ne kadar popüler olabileceğini hissettiler. Çünkü, müzik tüketicisini tanıyorlardı. 

• Uygulamanın bugüne kadar bulamadığı bir şarkı oldu mu?

Tabii ki var. Datamızı geliştirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Ama dünyanın her yerinde sürekli yeni şarkılar yayınlanıyor. Yüzde 100 bütün müzikleri bulundurduğunuza emin olamazsınız. Shazam, bu konuda yüzde 100’e yakın olmaya çalışıyor. 

• Shazam’ın ileride nasıl bir gelişme göstereceğini öngörüyorsunuz?

Shazam, bulduğunuz şarkıları internetten dinlemeye evrilecek. İki servis arasında bir yere oturacak. Bir diğer alan ise canlı konserler.  Bir grubu veya bir şarkıcıyı canlı dinletebilecek ve o anda şarkının ismini öğrenebileceksiniz. 

• Genç girişimcilere nasıl bir tavsiyede bulunmak istersiniz? 

Bir hayalin peşinden gitmek isteyen insanları cesaretlendirmek istiyorum. Hayaliniz bir iş alanına dönüşebilir. Girişimcilikle ilgili öğrenebildiğiniz her şeyi öğrenin. Vizyonunuzu yaymaya çalışın. 

EN ÇOK OKUNANLAR