USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Turizm

10 Mayıs 2019 15:33

Kınay: Türkiye, turizm için yaratılmış bir ülke

Fütürist otelci Dr. Cem Kınay Türk turizmiyle ilgili Platin'e konuştu.

Kınay: Türkiye, turizm için yaratılmış bir ülke

Türkiye’nin dünya turizm ve seyahat sektörü içindeki konumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye son 30 yıldaki atılımıyla dünyanın ilk 10 (sıralamada 6. ve 10. arasında gidip geliyor) turizm ülkesi olmayı başardı. 2018 yılında 40 milyon turist ile 6'ncı sırada. Son 30 yılda 50 milyar dolarlık yatırım yapıldı. Türkiye’de turizm, 50 bin yataklardan bu süre zarfında 1.5 milyon yatak kapasitesine geldi. Artık Türkiye dünyanın önemli oyuncularından biri. En büyük özelliği ise 'her şey dahil' sistemini en iyi uygulayan ülkelerin başında gelmesi.

Türkiye turizminin güçlenmesi ve dünyadaki yerini kuvvetlendirmesi adına attığınız somut adımlar neler?

En somut adımım 1990’da Magic Life otellerinin kuruluşu ve her şey dahil sistemin tanıtılması. Her şey dahil sistemi son 30 yılın en büyük devrimi ve turizm hareketlerini değiştiren ana unsur oldu.

Türkiye’yi rakiplerinden ayıran ve öne çıkartan özellikleri neler?

Tarihi, coğrafyası, müziği ve gastronomisi… Anadolu’da 12 bin yıllık yaşam var. Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar antik şehir yok.

Türkiye’nin en çok hangi bölgelerine seyahat etmekten keyif alıyorsunuz?

Güneydoğu Anadolu, Mezopotamya… Çünkü mistik bir havası var.

Türkiye’nin herhangi bir bölgesine yaptığınız seyahat sırasında yaşadığınız farklı bir deneyim veya unutamadığınız bir anınızı kısaca paylaşır mısınız?

Göbeklitepe’ye ilk gittiğimde bambaşka duygular hissettim. Hiçbir antik kente benzemeyen özelliklere sahip bir yer. Sanki uzaylılar gelmiş ve inşa etmişler gibi.

Güçlü ve zayıf alanlarımızı özetler misiniz?

En güçlü tarafları deniz, kum, güneş, üç tarafı deniz, doğa, gastronomi, İstanbul, Kapadokya. En zayıf taraf da turizmde çeşitliliğinin istediğimiz ölçüde olmaması. Tanıtımda ve dijitalleşmede hâlâ büyük eksiklerimiz var.

EN ÇOK OKUNANLAR