USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Abdulkadir Karagöz

YAZARLAR

3.11.2017 10:40:00

Onlar Türkiye'ye geri dönüyor

Yurt dışına eğitim amacıyla giden veya kariyerine yurt dışında devam eden birçok insanımız artık Türkiye’ye geri dönerek hem kariyerlerini şekillendirmeyi hem de ülkelerine katkı sağlamayı hedefliyor

[email protected]

 

Türkiye, son dönemde yapılan yerli ve milli hamlelerle kaliteli insan kaynağına her zamankinden çok daha fazla ihtiyaç duymaktadır. Türk şirketlerinin dünya ile entegre olma süreçlerinde yabancı dil bilen ve yetkin çalışanlara duydukları ihtiyaç geçmiş dönemlerle kıyasladığımızda çok daha üst seviyeye çıkmıştır. Özellikle 1950’li yıllardan sonra Türkiye’den birçok vatandaşımız ekonomik nedenlerden dolayı yurt dışına gitmek zorunda kaldılar. Yurt dışına ilk giden vatandaşlarımız genel olarak eğitim seviyesi düşük kişilerden oluşmaktaydı. Fakat sonrasında onların çocuklarıyla birlikte yurt dışında kaliteli eğitim almış ve bulundukları ülkelerin dillerini çok iyi derecede bilen bir nesil ortaya çıktı. Ve bu nesil bulundukları ülkelerde önemli görevleri üstlenmeye başladılar. 

 

EĞİTİMLİ İŞ GÜCÜNE DESTEK VERİLDİ

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarımız haricinde eğitim nedeniyle ya da iş fırsatlarından dolayı yurt dışına giden kişi sayısı da azımsanmayacak kadar fazladır. Yurt dışında yaşayan bu insan kaynağını yeniden Türkiye’ye döndürmek için belli başlı çalışmalar yürütülmektedir. Türkiye’nin sıkça tartıştığı beyin göçü sorunuyla ilgili olarak son 20 yıllık süreçteki istatistiki bilgiler ve yapılan çalışmaları karşılaştırarak doğru bir sonuca ulaşmak mümkündür. Bu süre içerisinde; bin 500’ü aşkın Ar-Ge merkezi, 60’tan fazla teknokent ve birçok kuluçka-girişimcilik merkezleri ile Türkiye’deki eğitimli iş gücüne hiç olmadığı kadar destek verilerek teknoloji dönüşümü başlatılmıştır. Bu çalışmalar ile bilim insanları, akademisyenlere ve öğrencilere üniversite çalışmaları dahilinde verilen TÜBİTAK proje destekleri, üniversite bütçesinden verilen destekler ve teknoparklarla ihtiyaç duydukları desteğe doğrudan ulaşma şansı bulmuştur. Bu gelişmelerin herkesin aklında yer eden ‘Beyin Göçü Yaşanıyor!’ tezini tam tersine çevirdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. 


YURT DIŞINDAN TÜRKİYE’YE DÖNMEK İSTEYEN TÜRK YÖNETİCİ VE PROFESYONELLER İÇİN FARKLI BİR PROJE ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR

Günümüzde Türk Hava Yolları, Aselsan, Roketsan, TAİ, Baykar, Turkcell, Türk Telekom, TRT World, Rönesans gibi şirketlerimizin yaptıkları uluslararası büyüme hamleleri hem yurt içindeki insan kaynağımızın kalitesini iyileştirme refleksi geliştirmesini hem de yurt dışında yaşayan Türklerin tekrardan ülkeleri ile ilgili hedefler koymasını sağlamaktadır. Bunun en büyük nedenlerinden biri de şirketlerin çalışanlarına sağlamış oldukları imkanları iyileştirmesi. Buna örnek olarak Aselsan’ın son dönemde yurt dışından bünyesine 100’den fazla yetenekli mühendisi katmasını gösterebiliriz. Yapılan araştırmalara göre sadece 2006-2012 yılları arasında 253 bin genç ve başarılı Türk, Avrupa’dan Türkiye’ye dönüş yaptı. Bu dönüş eğiliminin nedenleri arasında artan ırkçılık, İslam düşmanlığı, yüksek seviyeye ulaşan işsizlik gibi unsurların varlığı ortaya konmaktadır. Türkiye’nin gelişen sosyal ve ekonomik düzeyi de bu dönüşleri hızlandıran en önemli etken konumuna gelmiştir. Ayrıca üçüncü kuşak Türkler hem dil bilmenin hem de iki ülkeyle de olan ilişkilerinin avantajını kullanarak Türkiye’de gelişen ekonomi doğrultusunda istihdamdaki paylarını almıştır. Yurt dışına eğitim amacıyla giden veya kariyerine yurt dışında devam eden birçok insanımız da artık Türkiye’ye geri dönerek kariyerlerini şekillendirmeyi ve ülkelerine katkı sağlamayı hedeflemektedir. Özel sektör tarafından da tersine beyin göçünü destekleyecek birçok proje geliştiriliyor. Dünyadaki yetkin ve eğitimli Türklerin izlerine ulaşmaya çalışılıyor. Yurt dışından Türkiye’ye dönmek isteyip herhangi bir iletişim kanalı bulamayan Türk yöneticiler ve profesyoneller için Mental Ailesi olarak çok yakında ses getirecek bir projemizin olduğunu sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyarım.

DİĞER YAZILARI