USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Kerim Altıntaş

YAZARLAR

2.12.2019 11:24:00

Lüks düşkünlüğü kişisel veri ihlali oluşturur mu?

Dijital dünyaya erişimin bu kadar kolay olması, lüks tüketim ürünlerine daha kolay erişim sağlanacağını, lüks tüketim ürünlerini satan işletmecilerin de bu hedef kitleye ulaşmak için kişisel verileri çok iyi bir şekilde ticari amaçlar ile kullanacağını gösteriyor

24.03.2016 tarihinde yürürlüğe giren 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, kimliği tanımlanmış veya tanımlanabilir gerçek kişilere ait her türlü bilgiyi kişisel veri olarak tanımlamıştır. Bu tanıma göre kişisel verinin gerçek kişiyi belirli veya belirlenebilir kılması gerekecektir. Gerçek kişileri tanımlayabilen veya birkaçının bir araya gelmesi ile gerçek bir kişiyi tanımlayabilecek nitelikteki hobiler, satın alma tercihleri, ayakkabı numarası, beden ölçüsü, araç plakası, tuttuğu futbol takımı, internet gezintileri, alışkanlıkları (kullanılan parfüm, takılan saat veya çanta, giyilen elbise markası, internetten verilen yemek siparişi vb.) kişisel veri olacaktır. 

FOTOĞRAF BİLE KİŞİSEL VERİ İHLALİNE NEDEN OLABİLİR

Geçtiğimiz günlerde Venedik sular altında kaldı. Sosyal medyada rastladığım bir fotoğrafta iki hanımefendi kollarındaki lüks markaların çantaları ile dizlerini geçmiş suyun içinde yürüyorlardı. Bu fotoğraf dahi tek başına kişisel veri ihlaline neden olabilecektir. Çünkü fotoğrafta yüzleri görünüyor, görünmese dahi kollarındaki lüks markaya ait çantalar üzerinden bu kişilerin verilerine ulaşılabilme ihtimali mevcuttur. Bilişim Sanayicileri Derneği’nin (TÜBİSAD) raporuna göre mobil alışveriş yapanların oranlarında Türkiye; Çin ve Hindistan’ın ardından üçüncü sırada yer alıyor. Türkiye’de 56 milyon kişi aktif bir şekilde akıllı telefon kullanıyor. Mobil kullanıcılar günde ortalama 78 kez, yani her 13 dakikada bir cep telefonu ekranına bakıyor. Alışveriş sitelerine göz atmada cep telefonu yüzde 46, dizüstü bilgisayar yüzde 33, masaüstü bilgisayar yüzde 12 oranında kullanılıyor. Online satın alma işlemlerinde cep telefonu yüzde 38’lik oranla ilk sırada. 

KÜRESEL EKONOMİ, DİJİTAL DÜNYA ÜZERİNDEN YÜRÜYECEK

Bu veriler, küresel ekonominin artık dijital dünya üzerinden yürüyeceğini, dijital dünyaya erişimin bu kadar kolay olmasının da lüks tüketim ürünlerine çok kolay erişim sağlayacağını, lüks tüketim ürünlerini satan işletmecilerin de bu hedef kitleye ulaşmak için kişisel verileri çok iyi bir şekilde ticari amaçlar ile kullanacağını gösteriyor. Mobil iletişim cihazlarını kullananların büyük bir çoğunluğu genç nüfus. Bu kişiler sosyal hayat, hukuk düzeni, veri güvenliği ihlalleri, tüketim kültürü gibi konularda yeterli bilgi düzeyine sahip olmadıkları takdirde çok kolay bir şekilde ticari meta, pazarlama mecrası haline gelebiliyor. Etraflarından veya dijital dünyadan gördükleri lüks marka eşyalara ve lüks yaşam kültürüne özenebiliyorlar. 

KİŞİSEL VERİLERİN KÖTÜYE KULLANILMASI İHTİMALİ YÜKSELİYOR

Dijital dünya sayesinde ihtiyaç olsa da olmasa da her türlü eşyaya, markaya, ulaşımın bu kadar kolay hale gelmesi küresel ekonomiyi de hızla dönüştürüyor. Arkadaşınız ile yaptığınız bir telefon görüşmesinde bahsettiğiniz ayakkabı markasına ilişkin internete girdiğinizde reklamlar ile karşılaşabiliyorsunuz. Herhangi bir alışveriş sitesinden baktığımız elbiseyi alıncaya kadar diğer tüm internet sitelerinde bu alışveriş sitesinden baktığımız ürüne ilişkin reklamı görebilmekteyiz. Bu gerçeklik karşısında kişisel verilerimizin ihlal edilmesi ve kötüye kullanılması ihtimali de çok yükseliyor. Lüks düşkünlüklerimiz, alışkanlıklarımız da kişisel verilerimizin izinsiz kullanılmasına neden olabilecek.