USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Serhat Özeren

YAZARLAR

5.01.2017 16:37:00

2016’nın ardından...

2016 ülkemiz için zor bir yıl oldu. Acaba kaçımız 2016 yılından mutlu ayrıldık? 15 Temmuz’daki hain darbe girişiminin izleri de PKK, DAEŞ gibi terör örgütlerinin eylemleri de uzun yıllar hafızalarımızdan silinmeyecek. Bu hainlere en güzel cevabı işlerimize yoğunlaşarak, üreterek ve güçlenerek verebiliriz

[email protected] / @serozeren

 

2016'da dünyada ve Türkiye’de özellikle, ‘bilgi teknolojileri ve haberleşme’ alanında önemli gelişmeler oldu. Bu ayki yazımda size bunlardan bazılarını hatırlatmak istiyorum. Benim de danışma kurulunda olduğum Türkiye Bilişim Derneği’nin her sene hazırladığı değerlendirme raporundan da alıntılar yaparak aktarmaya çalışacağım. Dünya çapında 27 bağımsız pazarlama derneğinden oluşan GDMA Birliği ve Amerikan Winterberry Group tarafından 3 bine yakın pazarlamacıyla gerçekleştirilen araştırma, 2016 için veri odaklı eğilimlerini şu şekilde sıraladı: Sensörlerin yükselişi, algoritmaların gelişimi, tetikleyen dönüşümler, çapraz-cihaz sıkıntısı ve verinin demokratikleşmesi. ‘Dünya Kalkınma Raporu 2016: Dijital Faydalar’ raporunda, yeni dijital çağın kalkınma vaatlerinden tam olarak yararlanabilmek için iki temel eylem önerildi: İnterneti evrensel, uygun maliyetli, açık ve güvenli hale getirerek sayısal uçurumu kapatmak ve işletmeler arasında rekabeti sağlayan düzenlemeleri güçlendirerek, çalışanların becerilerini yeni ekonominin taleplerine uygun hale getirip kurumların hesap verebilirliğini sağlamak.

 

İNTERNET RAPORLARI

 

> Global Web Index raporuna göre dünya genelinde 3.419 milyar insan internete bağlanırken 2.307 milyar kullanıcı ise aktif olarak sosyal medyada yer alıyor. 3.790 milyar mobil cihaz kullanıcısının 1.968 milyarı ise sosyal medyayı mobil cihazlar üzerinden kullanıyor. Türkiye’de aktif internet kullanıcı sayısı 46.3 milyonu bulurken aktif mobil internet kullanıcıları 40.5 milyona ulaştı.

 

Endüstri 4.0, teknolojileri yöneten teknoloji: 2016, Dördüncü ‘Endüstri Devrimi’nin en çok irdelendiği yıl oldu.

 

E-ticaret: TÜBİSAD tarafından, Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) proje ortaklığı, Deloitte Türkiye proje yönetimi ve ComScore proje veri ortaklığı ile hazırlanıp Haziran 2016’da açıklanan, ‘Türkiye e-Ticaret 2015 Pazar Büyüklüğü’ raporu, e-ticaret sektörünün yıllık yüzde 31’lik bir artışla 24.7 milyar TL büyüklüğe ulaştığını gösteriyor.

 

Siber güvenlik: Siber güvenliğin dünyadaki pazar büyüklüğü 100 milyar dolar, ülkemizde ise 300 milyon dolar. Dünya üzerinde şu anda 1.5 milyon, Türkiye'de ise 15 bin siber güvenlik uzmanı ihtiyacı olduğu belirtiliyor.

 

Robot teknolojisi büyük bir ivmeyle ilerliyor: Endüstriyel robot pazarında Japonya, Güney Kore, Almanya, Çin ve ABD’de özellikle otomobil ve elektronik sanayinde yoğunlaşıyor.

 

Giyilebilir teknolojilerin ekonomik büyüklüğü: 2016’da giyilebilir ürün satışından 28.7 milyar dolar gelir elde edilmesi bekleniyor.

 

Oyun sektörü hızla büyüyor: Oyun sektörü, SuperData’nın verilerine göre, 2015’te 61 milyar dolarlık ciro yaptı ve PC tabanlı oyunlar 32 milyar dolar gelir yarattı.

 

E-Devlet stratejisi: Yüksek Planlama Kurulu, 19 Temmuz 2016’da ‘2016-2019 Ulusal e-Devlet Stratejisi ve Eylem Planı’nı onayladı. Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanan kararla, 4 stratejik amaç, 13 hedef ve 43 eylem belirlendi. 

 

TİB kapatıldı:  FETÖ’nün yasa dışı dinleme merkezine çevirdiği Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) 671 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kapatıldı ve tüm yetkileri Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna (BTK) devredildi.

 

E-Devlet kapısına yeni T.C. kimlik kartlarıyla giriş başladı: Yaygınlaşması beklenen hızda olmasa da bazı illerde dağıtımı yapılan yeni T.C. Kimlik kartlarıyla www.turkiye.gov.tr üzerinden giriş yapılabiliyor.

 

‘.tr’ uzantılı alan adı 400 bine dayandı: Bugüne kadar yapılmış kayıt sayısı 377 bin 194 adet olarak gerçekleşti.

 

Önümüzdeki yıllarda güçlü bir Türkiye için var gücümüzle çalışalım. Başkalarının bize biçtiği roller için değil oyun kurucu olan bir Türkiye için bir olalım beraber olalım.

DİĞER YAZILARI