USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Serhat Özeren

YAZARLAR

1.02.2024 11:42:00

TÜRKİYE'NİN İLK UZAY YOLCULUĞU

İlk uzay yolculuğumuz ve ilk astronotumuz Alper Gezeravcı'nın uzaya gidişinden itibaren çok acımasız eleştiriler yapıldığını düşünüyorum. Uzay konusunda çok başarılı olan ABD'nin yaptığı çalışmaların bir kısmına beraber bakalım. Amerikan Başkanı John F. Kennedy, 1961 yılında Houston'da Amerikalıların gururla hatırladığı o meşhur konuşmayı yaptı; "Biz Ay'a gitmeyi seçiyoruz, Ay'a bu 10 yıl içinde gitmeyi ve başka şeyler de yapmayı seçiyoruz. Ay'a gitmeyi kolay olduğu için değil, zor olduğu için seçiyoruz. Ay'a gitmeyi seçiyoruz çünkü bu hedef sahip olduğumuz enerji ve yetenekleri en iyi şekilde organize etmek ve ölçme fırsatı verecek. Ay'a gitmeyi seçiyoruz çünkü bu meydan okuma bizim kabul edebileceğimiz asla ertelemek istemediğimiz bir meydan okumaktır."

AY'A GİTME ÇABASI

Yeni başlayacak olan bu Ay görevleri, Amerikan halkının yüzde 33'ü tarafından destekleniyordu. Evet, Amerikan halkının üçte ikisi Amerika'nın Ay'a gitme çabasının boş bir uğraş olduğunu düşünüyordu. Bunun en büyük nedeni, Amerika'nın Apollo görevlerinin ilk 5 yılında her bir vatandaşının cebinden yılda 225 dolar veya bugünün parasıyla 2 bin 300 dolar çıkmasının gerekmesiydi. Dönemin muhalifleri de Kennedy'nin bu hedefini yerden yere vurmakta gecikmemişlerdi. Meşhur muhafazakâr siyasetçi Barry Goldwater, bir yemekte yaptığı konuşmada Amerika'nın bu harcamasının 'ay sevicilik' olduğunu söylemişti. Başkanlığı sırasında NASA'yı kendi elleriyle kuran Dwight Eisenhower, "Sırf prestij amacıyla bu ay yarışında 40 milyar dolar harcamak çılgınlık" diyordu. Sadece sağcılar da değil, demokratlar da Kennedy'nin bu yüksek hedefinin hatalı bir öncelik olduğunu düşünüyorlardı. Solcular Kennedy'nin asıl motivasyonunun komünizmle mücadele olduğunu, işin Amerika'yı ileri götürmekle alakası olmadığını söylüyorlardı.

"Uzaya ilk giden astronotumuzun uzay yolculuğunu destekleyen ve bu projenin önünü açan, emeği geçen herkese şükranlarımı iletiyorum"

TEKNOLOJİK ATILIMLAR DÜNYAYI DEĞİŞTİRDİ

Ay görevleriyle birlikte gelen müthiş teknolojik atılımlar bunu kökten değiştirecekti. Sağlık sektöründe acil durumlarda kullanılan termal battaniyelerden ay tozlarıyla yapılan deneylerin sonucu olarak geliştirilen toz alma pır pırlarına, modern kameraların kalbinde yatan minyatür sensörlerden vakumlanarak saklanabilen yiyeceklere, hayatlarımızı kurtaran itfaiyeci giysilerinden yapay kol ve bacaklara, dünya çapındaki yarım milyar şeker hastasının önemli bir bölümünü hayatta tutan insülin pompalarından çizilmez kontak lenslere, su filtreleme sistemlerinden teflon teknolojisinin mutfak gereçlerine indirgenmesine, uzayda rota hesaplamak için kullanılan hesap makinalarına, tüm dünyanın enerji dengelerini değiştiren güneş panelleri ile her yıl milyonlarca insanın hayatını kurtaran MR cihazlardan elektronik cihazların entegre devrelerinden o olmadan hiçbir yere gidemediğimiz GPS teknolojilerine kadar daha sayamadığım birçok yeni teknolojinin gelişmesine öncülük yaptı. En önemlisi bu program, her bir Amerikalıya o gururu yaşama fırsatı verdi. O günlerde çocuk olan sayısız genç; bilime, teknolojiye ve matematiğe yönelerek ilerleyen yıllarda Amerika'nın bilimdeki liderlik rolünü daha da ileri taşıdı. İlk uzay çalışmamızın da benzer etkiyi gençlerimiz üzerinde oluşturacağına inanıyorum. Türkiye Cumhuriyeti'nin her vatandaşı bu projeden gurur duymalıdır. Uzaya ilk giden astronotumuzun uzay yolculuğunu destekleyen ve bu projenin önünü açan, emeği geçen herkese şükranlarımı iletiyorum.

DİĞER YAZILARI