USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Serhat Özeren

YAZARLAR

31.08.2017 11:22:00

Yapay zekadan neden kaygılıyız?

Teknoloji önlenemez ve durdurulamaz! Yapay zekayı insanlık yararına kullanmak yerine kötü amaçlarına alet etmek isteyenler olacaktır. Bunu önlemenin tek yolu, insanlık lehine çalışacak, daha güçlü ve etkin yapay zekaların geliştirilmesidir

Serhat Özeren / [email protected]/ @serozeren

 

Teknoloji ilerledikçe yapay zeka tartışmaları da hızla artıyor. Bir tarafta yapay zekanın insan hayatına sağlayacağı fayda, konfor konuşulurken, diğer tarafta ise insanlığın iş gücü ve karar verme gücünü ele geçireceği konuşuluyor. Film endüstrisinin bile ilgisini çekmiş olacak ki, konuyla ilgili birçok film yapıldı. Bugün gelinen noktada, zaman zaman yapılan bu filmleri yaşamaya başladığımızı ve hayatımızın bu film kareleriyle dolmaya başladığını düşünmeden edemiyorum. 


Yapay zeka ile ilgili son tartışma geçtiğimiz ay SpaceX’in CEO’su Elon Musk ve Mark Zuckerberg arasında yaşandı. Mark Zuckerberg, Musk’ı yapay zeka konusunda insanları korkutmak ve tedirgin etmekle suçluyor. Zuckerberg teknolojinin hem iyi hem de kötü amaçla kullanılabileceğini ve yapay zekanın da bundan farksız olduğunu söylüyor. 
Elon Musk ise yaptığı konuşmalarda, yapay zekanın devlet kontrolü altında, belli şartlara uygun olarak geliştirilmesi gerektiğini savunuyor; çünkü insanlığın temeli için risk yaratabilecek bir konu olduğunu, kimsenin yeterince ciddiye almadığını söylüyor. Musk, yapay zekanın kontrol edilemeyecek boyutlara gelebileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.


Tüm bu tartışmaların hemen akabinde, iki yapay zekanın kendi aralarında yeni bir dil geliştirerek birbirleriyle haberleşmeye başlaması da konuşulan ve yetkilileri oldukça korkutan bir diğer önemli gelişmeydi. Öte yandan bu gelişme aynı zamanda, bir gün kritik silah sistemlerini veya altyapı sistemlerini kontrol eden yapay zekaların, insanları yok etmeye karar vermesinin de mümkün olabileceğine dair endişeleri beraberinde getiriyor. Bu konuda önümüzdeki dönemde çok çetin tartışmaların yaşanacağını tahmin etmek zor değil.


"YAPAY ZEKALAR İNSANLIĞIN BAŞINA GELEN YA EN İYİ ŞEY YA DA EN KÖTÜ ŞEY OLACAK” 

Stephen Hawking, yaşayan en büyük fizikçi, geçtiğimiz yıl gelişmekte olan yapay zeka teknolojisiyle ilgili yukarıdaki sözleri sarf etmişti. Zira geldiğimiz noktada yaşanan pek çok olay, yapay zeka ile alakalı akıllardaki soru işaretlerini artıracak şekilde gelişiyor.


Kafa karışıklığına sebep olan gelişmelerden birkaçına daha yakından bakalım. Son dönemde yapay zeka konusunda en çok yatırım yapan şirketlerin başında Google geliyor. DeepMind yapay zekalarının geliştirilmesi konusunda geçtiğimiz yıl büyük aşama kaydetmiş, robotlara yeni anılar edinme ve bunları hatırlayabilme özelliği kazandırılmıştı. Son zamanlarda ise bu robotların insan sesini taklit etme becerileri ve iş birliği yapma eğilimleri üzerinde çalışılıyordu. Çalışmalar gösterdi ki, Google'ın yapay zekaları bir oyunda kaybedeceklerini anladıkları zaman öfkelenmeye ve kazanmalarını sağlayacak agresif stratejiler geliştirmeye başladılar.


Google’ın haricinde yapay zeka konusunda yatırımlarını artıran bir diğer şirket ise Facebook. Fakat onlar da yapay zeka mevzusunda beklentilerinin ötesinde bir tepki ile karşılaştılar ve bazı zaruri önlemler almak zorunda kaldılar. Facebook yapay zeka birimleri, özellikle pazarlama konularında bu ilerleyen teknolojiden yararlanmak adına chat-botlar geliştirdi. Pazarlama yapması için eğitilen iki chat-bot, insanları bir kenara bırakıp kendi aralarında iletişim kurmaya başlayınca Facebook ekibi botlardan birine müdahale etmek zorunda kaldı ve robotu ‘kapattı’. Teknoloji önlenemez ve durdurulamaz! Yapay zekayı insanlık yararına kullanmak yerine kötü amaçlarına alet etmek isteyenler olacaktır. Bunu önlemenin tek yolu, insanlık lehine çalışacak, daha güçlü ve etkin yapay zekaların geliştirilmesidir. Gelecek tahminimizden de yakın gelecek.

DİĞER YAZILARI