USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Tülay Mutlu Dölen

YAZARLAR

8.03.2021 12:21:00

Kadınlar iş başında

Sürdürülebilir, çağdaş ve aydınlık bir geleceğin kadının iş yaşamındaki temsiliyetinin artmasıyla mümkün olacağına inanıyoruz. Hayatın her alanına değer katan ve üreten kadınlar, toplumların mihenk taşıdır. Bu bakımdan kadının iş gücüne katılımı, ekonomik ve sosyal yaşamın sürdürülebilirliği açısından bir gereklilik.

Kadınların ekonomiye sağlayacağı katkı ve ortaya çıkacak yeni dünyada oynayacakları rol vazgeçilmez bir öneme sahip bulunuyor. Çünkü kadının ekonomiye dahil olması ülkeleri daha hızlı refah düzeyine ulaştırıyor.

Ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasının yolu kadınlarımızı ekonomiye gerek girişimci gerekse de iş gücü olarak entegre etmekten geçiyor.

Kadınlar ne kadar güçlü olursa, ülke ekonomisi de o kadar güçlü olur.

Yazımda, kadınların iş hayatında olmalarının önemine dikkat çeken araştırmalar paylaşıp, konu hakkında farkındalığı artırmak istiyorum.

McKinsey'in hazırladığı rapora göre; eğer kadınlar ekonomiye istenilen düzeyde katılım sağlarlarsa, 2025 yılına kadar tüm dünyada Gayri Safi Milli Hasıla toplam 28 trilyon dolar büyüyecek. Görmezden gelinemeyecek bu ciddi rakamın yanında kadınların iş dünyasında aktif olarak yer alması inovasyon, çeşitlilik, iyi yönetişim, sürdürülebilirlik ve karar sürelerinin kısalması gibi kazanımları da beraberinde getirecek.

İş Yaşamında Kadının Kattığı Değer

Kadınların iş gücüne katılımı kendi sosyo-ekonomik durumlarını, ailelerini ve çevrelerini geliştirecek ve tüm toplumda etki yaratacak önemli bir değişim ve gelişimin öncüsü olacaktır.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)'nun araştırması ise, kadınların iş dünyasına katkılarının hiç de azımsanamayacak olduğunu ortaya koymaktadır. 70 ülkeden 13 bin işletme üzerinde yapılan araştırmada;

§ Yönetim kurullarında kadın üye sayısı arttıkça şirketlerin iş akışları yüzde 20 iyileşmektedir.

§ Kadın istihdamının yanı sıra özlük haklarında ve şirket politikalarında da cinsiyet eşitliği sağlayan firmalarda kârlılık ve verimliliği artırma olasılığı yüzde 62,6 artmaktadır.

§ Yetenekli çalışanları elde tutma olasılığı yüzde 59,7 artmaktadır.

§ Şirket itibarının artma olasılığı yüzde 57,9 artmaktadır.

§ Tüketici talebini daha doğru takip etme olasılığı yüzde 37,9 artmaktadır.

Yapılmış birçok akademik çalışma da kadınların şirketin değerini ve imajını doğrudan pozitif yönde etkilediğini ispatlamaktadır.

İş Dünyasında Kadın Liderliği

Yapılan arıştırmalara göre, dünya çapında 100'den fazla kurum üst yönetim kadrolarındaki cinsiyet oranı açısından karşılaştırılıyor. Yönetim Kurulunda ve üst yönetim kadrolarında kadın-erkek oranının %40 – %60 olduğu firmalar ile kadınların çok azınlıkta olduğu ya da hiç olmadığı firmalar arasında yapılan finansal analizde, kadın-erkek oranın eşit olduğu firmaların %11 daha karlı olduğu ortaya çıkıyor. Yani kadınların iş hayatında üst yönetim kadrolarına doğru ilerleyişini kolaylaştırmayı bir kurum kültürü haline getirirseniz, şirketinizdeki büyüme ve karlılık o kadar verimli, sağlıklı ve sağlam oluyor.

Ülkemizde ise, küresel şirketlerin üst yönetimine atanan birçok başarılı kadın hepimiz için gurur vericidir.

Başarılı iş kadınları topluma ilham oluyor

Kadınların iş gücüne katılarak, başarılı girişimlere imza atması ülkemizin ekonomik kalkınmasına fayda sağlarken, yeni girişimcilere de ilham oluyor.

Türkiye'de kadın istihdam ve kadın girişimci oranı %30'lara yükselmiştir. Özellikle sanayide, üretimde, hizmet sektöründe kadın girişimcilerimiz sayısı her geçen gün arttığını görüyoruz.

Dünyada artık dijitalleşme ve yüksek teknoloji odaklı yeni bir ekonomik düzen inşa ediliyor. Ticaretin kuralları, iş yapma biçimleri ve teknoloji değişiyor. Bu değişim ve dönüşüm sürecinde ülkemizin de dünya ekonomisinde yerini koruyabilmesi ve geliştirmesi için çağın ruhuna uygun nitelikte girişimleri ekonomiye kazandırması gerekiyor. Girişimcilik ekosistemimizin oyunun yeni kurallarına göre dönüşmesi, bilgi ve teknoloji üreten bir yapıya kavuşması kalkınmamız için kritik bir önem taşıyor. Genç ve gelişmeye açık bir girişimcilik ekosistemine sahip olan Türkiye'nin kadınlarımızın katkısıyla bunu başaracağına inanıyorum.

Kadın girişimci demek daha refah, daha gelişmiş, güçlü ve sağlam temelli bir ülke demek.

DİĞER YAZILARI