USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Tülay Mutlu Dölen

YAZARLAR

2.12.2019 11:22:00

Lüks tüketiciyi anlamak

Tüketicilerin önünde sonsuz seçenek var. Perakende zincirlerinin yayılması, dağıtım kanallarındaki gelişme ve teknolojideki yenilikler, lüks ürünün şekil değiştirmesi ile birlikte lüks markaların farklı stratejilere yönelmesine neden oldu

Dünyada ve ülkemizde lüks tüketimin yarısı deneyim/hizmet tüketimine, diğer yarısı da ürün tüketimine harcanıyor. Geçen yıl, lüks pazar dünya çapında yüzde 5 büyüdü. Bu büyüme üç ana ürünün satışından kaynaklandı: Lüks otomobiller, lüks deneyimler ve kişisel lüks eşyalar. Sadece bu üç ürün, tüm lüks pazarının yüzde 80'inden fazlasını oluşturuyor. Globalleşme, dünyada sınırları ortadan kaldırdı. Artık her türlü ürün, neredeyse sınırsız bir şekilde seyahat edebiliyor. Tüketicilerin önünde ise sonsuz seçenek var. Perakende zincirlerinin yayılması, dağıtım kanallarındaki gelişme ve teknolojideki yenilikler, ‘lüks’ ürünün şekil değiştirmesi ile birlikte lüks markaların farklı stratejilere yönelmesine neden oldu. 

TÜKETİCİ DE HIZLA DEĞİŞİYOR

Markaların, günümüzün en geniş tüketici kitlesi olan Y Kuşağı’nın şekillendirdiği trendleri yakalamak ve üretimde de tamamen dijitalleşme çabaları var. Lüks, tam olarak değişen tüketici profili ve tüketim alışkanlıklarının yarattığı bir kavram. Y ve Z kuşakları, 2025’te piyasanın yüzde 55’ini oluşturacak. Bunun yanı sıra şu an itibariyle yüzde 130’luk bir büyümeye katkıda bulunacak olmaları, önümüzdeki dönemde de lüks tüketim piyasasının büyümesinde temel etken olacaklarını gösteriyor. Gençlerin artık var olan trendleri takip etmek yerine hem kendilerine has olabilecek ve kendilerini toplumda farklı yerlerde konumlandıracak hem de ilgi çekecek kişiselleştirilmiş hizmetlerin ve ürünlerin izini sürdüğünü görüyoruz. 

SATIN ALMA OLASILIĞI OLAN ÖNEMLİ BİR KESİM VAR

Bugün bir müşterinin varlık profili ve satın alma eğilimi gelecek yıl farklı olabilir. Müşterilerin satın alma alışkanlıklarını öğrendiğinizde, mevcut müşterilerinizi ve yeni müşterilerinizi etkilemenin yolunu bulabilirsiniz. Yalnızca gelir düzeyi yüksek tüketicilerin lüks mal satın almak istediği düşünülebilir. Ancak bu ürünleri satın alma olasılıkları olan önemli bir kesim var. Ürün pazarlama stratejiniz, ürünlerinizi hem satın alanları hem de bu ürünü almaya niyeti olan tüketicileri hedeflemeli. Lüks pazarlama stratejileri artık yalnızca marka itibarını ve bilinirliğini yönetmeye değil aynı zamanda, lüks tüketici davranışlarını anlama, hedeflerinizi ve niyetlerinizi açıklama ve bu bilgiyi alıcılarına doğru aktarmaya bağlıdır. 

YENİ PAZARLAMA VE İLETİŞİM TRENDLERİ

Bugün tüm dünyada ‘influencer marketing’ yeni bir pazarlama kanalı. Influencer marketing stratejisini güçlü kılan yanlarından biri hiç şüphesiz insanların yaşanmış, deneyimlenmiş, gerçek tecrübelere dayalı yorumlara önem vermesi. Doğru markalar, doğru insanlarla bir araya geldiği zaman ortaya harika sonuçlar çıkıyor. Markaların yaptığı yatırımların da ağırlıklı olarak influencer pazarlamaya yönelmesi de bu yüzden. Dijital projeler yakın zamana kadar daha bireysel influencer deneyimlerine odaklıyken bugün artık mikro ölçekte daha çok ve kolektif etki yaratan çoklu projeler tasarlanıyor, dijital kanallarda aynı anda çok ses getiren, kanallar arası etkileşim ve köprü kuran projeler hazırlanıyor. Gençler dijital ortamda yaşıyor, tüm yenilikleri dijital platformlardan takip ediyor. Bu artık yeni bir şey değil; sektör artık yeni iletişim kanallarına hazırlanıyor.

DİĞER YAZILARI