USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Ufuk  Tarhan

YAZARLAR

1.07.2019 10:40:00

Geleceğin yapay zekalı havalimanları ile uçmak yeniden güzelleşecek

Teknolojik gelişmeler ve dijital araçlar sayesinde erişim olanaklarımız neredeyse sınırsızca gelişti, hâlâ da gelişiyor. Işınlanmamıza ramak kaldı desek yeridir. Olanaklar, uzaklara seyahat etmemize gerek kalmayacak şekilde çoğaldıkça çoğalıyor. Beklenen sonuçlardan biri; daha az seyahat etmemiz iken, umulanın tam aksine uzun menzilli seyahat ihtiyacı daha da arttı. Oysa, internet ve ekranlar aracılığıyla birbirimize bağlanacağımızı, sanal gerçeklik gözlüğümüzü takarak istediğimiz ortamda buluşup holografik suretimizle var olacağımızı sanıyorduk. İnsanların uzak menzilli mesafelere uçuş isteği ve ihtiyacı neden artıyor? Seyahatlerde yaşanmak istenen ya da kaçınılmaz olarak yaşanan deneyimler, nasıl ve neden çeşitleniyor? Bu soruların yanıtları sayfalarca sürer. Bu nedenle sadece havalimanlarında yaşanan kolaylıklara, hedef kitleye sunulacak farklı deneyimlerin nasıl artırılacağına ve zorlukların nasıl bertaraf edilebileceğine odaklanmayı tercih ediyorum. Yapay zekanın bu alanlardaki etkisini de analiz edeceğim. Havalimanlarındaki en temel sorun; güvenlik, pasaport, kimlik, eşya kontrolü, bagaj işlemleri vb. aşamalarındaki kuyruklar, rötarlar nedeniyle yaşanan beklemeler ve kısacası havalimanına ve/veya alana ulaşmak için yaşanan zaman kayıplarının giderek artması…

YAPAY ZEKA SAYESİNDE GELECEKTE YAŞANMASINI BEKLEDİĞİMİZ ÇÖZÜMLERDEN BAZILARI...

> Daha biletinizi alırken yapay zeka, sizi yakından tanıyacak. Gerekiyorsa tüm vize, onay, konaklama rezervasyonu vb. işlemlerinizi dahi yapacak. Evinizden/çıkış noktanızdan alana ve dönüşte de varmak istediğiniz yere ulaşmak, hatta gittiğiniz yerdeki iç transferleriniz dahil olmak üzere hangi araçları kullanabileceğinizi, fiyatlarını, vb. tüm detayları size sunacak. Bunlara yakın gelecekte ‘drone’lar da eklenecek. 

> Biletinizi aldığınız andan itibaren yapay zeka, seyahat hazırlıklarınıza yardımcı olacak şekilde uçuşunuza ve varış noktanıza dair tüm hava durumu, sosyal, güncel haber, iş dünyası, tarih, gezilecek yerler, fırsatlar, ulaşım, araç kiralama/rezervasyon vb. ile ilgili gerekebilecek tüm bilgileri verecek ve organize edecek.  

> Alana ulaşırken yapay zeka, size uçuşunuzla, uçağınızla ilgili bilgileri (koltuğunuz, yanınızda kim var, gecikme, ekip, uçakta kimler var-izin vermişlerse, konfor vb.) her adımda anlık ulaştıracak. Alanda geçireceğiniz zamanlar için önerilerde bulunup seçenekler sunacak. Dinlenmek, beslenmek, eğlenmek, sağlık kontrolü, güzellik-bakım, alışveriş yapmak, birileriyle buluşmak, çalışmak, sosyalleşmek vb. ihtiyaçlarınıza dair sayısız ama daima size uygun/size özel hizmet ve bilgi sunacak. 

> Kısacası havalimanına vardığınızda yapay zeka, uçağınıza zamanında, keyifle, kolaylıkla ve tam zamanında binmeniz için alanda hangi aşamada ne yapmanız gerektiğini bildirecek. Tüm sorunlarınızı çözecek, ihtiyaçlarınızı sizden bile iyi bilerek sorularınızı yanıtlayacak. 

> Yapay zeka sayesinde alanda şaşkın şaşkın koşturarak ya da sersefil bekleyerek zaman  tüketeceğinize, uçağınıza alan içi ulaşım araçları ile tam zamanında varacaksınız. Elektrikli ‘buggy’lerle, hızlı raylı sistemlerle hatta drone’larla konfor içinde uçağa kadar gideceksiniz. 

> Havalimanının her aşamasındaki hiper akıllı yapay zeka okuyucu ve tarayıcılarla üzerinizdeki ve eşyalarınızdaki chiplerden tüm kimlik, vize, sosyal skor, eşya vb. detaylarınız alınmış olacak. Pasaport, bagaj kontrol, güvenlik aşamalarının tamamı önceden, bilet alırken ve gerçek zamanlı yapılmış olacak. Hiçbir aşamada sıra olmaksızın uçağınıza elinizi kolunuzu sallayarak binebileceksiniz. 

>Bunca ön kontrolden geçmenize rağmen alana vardığınızda bir sağlık, güvenlik, karar değişikliği veya olağan dışı bir gelişme olması halinde ise robot görevliler size yardımcı olacak, yönlendirecek hatta belki de tutuklayacak, etkisiz hale getirecek… 

DİĞER YAZILARI