USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Ufuk  Tarhan

YAZARLAR

2.12.2015 14:20:00

Dijital gelecek için Gartner’dan 10 tahmin

Dijital gelecek için Gartner’ın olasılığını çok kuvvetli gördüğü 10 tahmini paylaşarak, geleneksel ‘yeni yıla hazırlık’ yazımızda yine dijitale odaklanmanın tam zamanı…

Akşam yemeği için gittiğiniz restoranda Robo-Boss (Robot-Patron) bir server tarafından kişilik analizlerinize göre seçilmiş, sizinle iletişime geçmeye en uygun garson gülümseyerek yerinizi gösteriyor. Akıllı camdan yapılmış masanızdaki bir üçgen ışık oturmanız gereken yeri işaret ediyor. Siparişinizi masaya tıp tıplayarak gördüğünüz mönüden seçerek veriyorsunuz. Kilonuzu, kalori tercihinizi, ne yemek istediğinizi, diyetinizi, hastalığınızı vb. girerek akıllı masanızdan tavsiyeler alıyorsunuz.

 

YENİ DİJİTAL DÜNYA

Ya da bir mağazaya girip deneme aynasına gömülmüş ‘dijital müşteri temsilcisi'ne stoklarda bulunan, kampanyada/indirimde olan, bedeninize uygun, kırmızı renkteki tavsiyelerini istiyorsunuz. Aynadan gelen alternatifleri, soyunup dökünme zahmetine katlanmadan, görüntünüzün üzerinde deneyerek seçiyorsunuz. Faturayı mobil cihazıma yolla diyorsunuz. ‘İşlem tamam’a basıp ödemenizi yapıyor, paketinizi teslim almak üzere çıkış noktasına yürüyorsunuz. 2016’dan sonra gündemimizi ‘teknolojiyi kabul edip etmemekten çok, etrafı sensörlerle, kameralarla, alıcı-vericilerle ve akıllı şeylerle sarılmış yeni dijital dünyada işlerimizi, kendimizi nasıl evireceğimiz meşgul edecek gibi görünüyor.  İşte bu yüzden dijital gelecek için Gartner’ın olasılığını çok kuvvetli gördüğü 10 tahmini paylaşarak, geleneksel ‘yeni yıla hazırlık’ yazımızda yine dijitale odaklanalım…

1-İçerikleri robo-yazıcılar (robo-writers) üretecek: 2018’e geldiğimizde iş içeriklerinin yüzde 80’i (faaliyet raporları, hukuki dokümanlar v.b.) data analizlerinden sonuç çıkaran ve bunu doğal bir dille yazabilen robo-yazıcılar, robo-raportörler tarafından üretilecek. 

2-Şeylerin de yardıma ihtiyacı olacak: 2018’de 6 milyarken, 2021’de her gün saat başı 1 milyon yeni IoT (Internet of Things) cihazı satın alınacak ve bunlar çok farklı şekillerde iletişim kuracak, iş yapacak, destek istiyor olacak.

3-Bağımsız yazılım ajansları doğacak: 2020’de insan kontrolünde olmayan, Gartner’ın ‘programlanabilen ekonomi’ diye tanımladığı bağımsız yazılım ajansları ekonomik işleyişin yüzde 5’ini yönetecek. Özellikle tüm finansal fonksiyonlarda aktif rol oynayacaklar.

4-Robo-patronlar için çalışacağız: 2018’de 3 milyondan fazla çalışan, smart makinalar aracılığı ile bilgiler toplayan ve performans kriterlerine göre değerlendirme yapan robo-boss’lar tarafından yönetilecek.

5-Akıllı binalar dijital vandalizme maruz kalacak: 2018-2020’de akıllı binalar dijital saldırılara uğrayacak. Dijital vandallar binaları karartacak, sahte alarmlar yollayacak, panik yaratacak ve bina güvenliğini tehdit edecekler.

6-Daha az insan, daha fazla akıllı makine işe gidecek: 2018’de tamamen otomasyona geçmiş süpermarketler, robotların hizmet ettiği oteller, drone’larla gözetim yapan güvenlik şirketleri gibi iş yerlerinin yüzde 45’inde insan yerine akıllı makineler kullanılacak.

7-Dijital müşteri temsilcileri, mağaza görevlileri: 2018’de dijital müşteri temsilcileri müşterilerini sesinden ve yüzünden tanıyacak. Müşterinin geçmişteki iletişim ve alışveriş tercihlerini tarayarak, ona en uygun öneriyi yapacak. Yanıt verecek.

8-İş güvenliği için dijital izleyiciler/trackers kullanılacak: 2018’de işverenler yaklaşık 2 milyon çalışanın iş güvenliği için dijital izleyici/tracker takmasını isteyecek. Tehlikeli işlerde çalışanların anlık olarak kalp atışları, vücut ısıları solunumları vb. izlenecek. 

9-İşlerimizi sanal asistanlar düzenleyecek: 2020’de günlük hayata ve kariyere dair işlerimizin yüzde 40’ını bizi iyice tanımış sanal asistanlarımız düzenleyecek

10-Bulut bilişimde müşteriler yüzünden aksaklıklar olacak: 2020’de bulut bilişiminde oluşacak hataların yüzde 95’i müşterilerin yanlış kullanımından kaynaklanacak

Geleceğe mutlu ve dijital bir yıl daha eklemenizi diliyor, ‘HAPPY FUTURE’ diyorum.

DİĞER YAZILARI