USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Ufuk  Tarhan

YAZARLAR

1.04.2016 15:46:00

Dijital yıkım / Digital disruption kapınızı çalıyor!

Dijital transformasyon/ dönüşüm ve dijital yıkım, son zamanlarda en çok Duyduğumuz terimler haline geldi. Yeni dijital teknoloji ve iş modelleri, mevcut mal ve hizmetlerdeki değer önermelerini baştan aşağı değiştiriyor.Böylece eski yapılar yıkılıyor ve ortaya yepyeni ürün, yöntem ve modeller çıkıyor

“Sular bulanmadan durulmaz” diye bir atasözü vardır. Bu atasözünün günümüze uyarlanmış halini “Dijital yıkım olmadan dijitalleşilmez” şeklinde yorumlayabiliriz. Disruption sözlükte; bozulma, dağılma, yıkım parçalanma, bozgun, karışıklığa itme şeklinde açıklanıyor. Bundan önceki dönemlerde eskiyi, alışılmışı yıkıp, dağıtarak, bozarak yeni şeyler bulma, inovasyon yapma yöntemi olarak ‘disruptive innovation / yıkıcı yenilik, inovasyon’

olarak kullanılıyordu. Şimdi buna bir de ‘dijital yıkım / digital disruption’ eklendi. Kötümserlerin, teknoloji karşıtı ya da alerjisi olanların hemen; “dijitalleşeceğiz, yıkım olacak, biteceğiz!” diyebileceğini, olumsuz anlamlar yükleyebileceğini tahmin ediyorum. Onun için bu kıymetli teoriyi telef etmeden anlayalım.

 

DISRUPTIVE INNOVATION / YIKICI YENİLİK, İNOVASYON NEDİR?

 

Büyük ve sektör lideri şirketler, kârlı işlerine ve değerli müşterilerine odaklanırlar. Bazı segmentlerin ihtiyaçlarını gözden kaçırırlar. Yüksek kârlılık peşinde koşan, mevcudu korumaya çalışan büyük şirketler de çoğu zaman

buna aynı hızla tepki veremezler. Böylece ‘yıkıcı inovasyon’ denilen şeye ilk adım atılır. İnovatif daha küçük şirketler sonraki adımlarda pazarın üst segmentlerine doğru ilerleyip, duruma uyanamamış olan büyük şirketlerin ana müşteri kitlelerinin beklediği performansı da vermeye başlar ve açığı görmüş olmalarının avantajlarını kullanırlar. Böylece büyük şirketin müşterileri yeni şirkete kayar ve yıkım gerçekleşir.

 

DIGITAL DISRUPTION / DİJİTAL YIKIM NEDİR?

 

‘Dijital transformasyon / dönüşüm ve dijital yıkım, son zamanlarda en çok duyduğumuz terimler haline geldi. Kısa anlatım ile yeni dijital teknolojilerin ve iş modellerinin mevcut mal ve hizmetlerdeki değer önermelerini baştan aşağı değiştirmesi, eskiyi yıkıp yepyeni hizmetlerin, ürünlerin, yöntem ve modellerin ortaya çıkmasıdır. Dijital yıkımdan her iş kolu, modeli, bütün endüstriler ve kısacası tüm iş dünyası etkileniyor. Giderek artan oranda etkilenmeye de devam edecek. İşte bu yüzden akışta, oyunda kalmak için şirketler, bölümler ve kişiler gözlerini, akıllarını teknolojik, dijital trendlere dikip, uzmanların tahminlerine kulak kesilmeliler. Forrester’ın bu yılki açıklamasına göre birçok firma dijitalleşme eğrisinin altında... Şirketlerin sadece yüzde 27’sinde gerçekten işleyen bir ‘dijitalleşme’ stratejisi var.

 

 

BU TAVSİYELERİ ÇOK CİDDİYE ALIN

 

Aşağıdaki maddeleri tek tek gerçekleştirin çünkü dijital yıkım olmadan dijitalleşilemez.  Dijital, büyük resme bakıp tüm bölüm,fonksiyon, maliyet ve gelirlerinizi tek tek inceleyin.

 

› Şirketlerin yüzde 60’ında tepe yönetimler değişecek. Dijital vizyonu olan, geleceği uz görebilenler işlerin başına geçecek. Böyle yetenekleri istihdam edin.

 

› Dijital gelirlerin artması iş modellerini, çalışan profilini, görevlerini ve sorumluluklarını değiştirecek. Tüm süreçlerinizi iş ve teknoloji uzmanları ile masaya yatırın.

 

› Şimdiye kadar gelir yaratan bir birim olarak görülmeyen IT bölümlerinin önemi, dijital gelir artışı ile birlikte hızla yükselecek, kritikleşecek. IT müdürlerinizin odasını CEO katına taşıyın.

 

› Yanındaki odaya da dijital vizyonu olan, yıldız avcısı İK müdürünüzü yerleştirin.

 

› Pek çok iş evrim geçirecek. Her boyuttaki işletmede ve özellikle IT profesyonellerinin robotlaşma, yapay zeka, nesnelerin interneti ve büyük veri nedeniyle yeni, üstün yetkinliklere sahip olması gerekecek. Üst yönetiminizi

peş peşe eğitimlere yollayın. Çalışanlarınızın gelişimini teşvik edin.

 

› Büyük veri tüm iş stratejilerinin en temel belirleyicisi olacak. Şirketinizde iş analistliğini

önemli bir sorumluluk, görev haline getirin.

DİĞER YAZILARI